Skocz do zawartości

Szynka serrano - przechowywanie


Rekomendowane odpowiedzi

oliwy z oliwek

:rolleyes:

czyli olej oliwkowy lub oliwa

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175055
Udostępnij na innych stronach

oliwa z oliwek, tak mnie uczyli tubylcy, coby mięsko nie schło i smak swój miało, szyneczka ta to jak nasz schabowy, na każdy stół musi być, jako dodatek do wszystkiego co może być i indywidualnie, inna rzecz że rodzaje to inna sprawa , bo nogę taką możesz kupić za 30-40 euro a za 300-400 euro też ale z deka lepszą, powiem Ci tylko że grzaneczka z oliwą z jamonem, startym pomidorem i serem żółtym tzw catalana to miód w gębie wg mnie, pozdro
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175056
Udostępnij na innych stronach

grzaneczka z oliwą z jamonem, startym pomidorem i serem żółtym tzw catalana to miód w gębie wg mnie, pozdro

Dawaj przepis, z rana robię :grin:

Ale chyba starty to ser a nie pomidor :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175058
Udostępnij na innych stronach

Catalana!!!!

grzanka na ciepło, na to przetarty pomidor z oliwą z oliwek - pierwsza warstwa,

potem cieniutko , jak najcieniej krojona szynka - jamon serrano, a na to plasterek sera żółtego / tierno nazywają tutaj czyli świeży/, pychotka

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175059
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

jak ten pomidor przecierasz?

 

[ Dodano: Pią 09 Wrz, 2011 22:33 ]

potem cieniutko , jak najcieniej krojona szynka - jamon serrano

o to tu chodzi, musze podostrzyć nóż bo żona zaczeła kroić nim wszystko, a to mój ulubiony, jak żyleta!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175061
Udostępnij na innych stronach

mariusz_r,

jak ten pomidor przecierasz?

Na tarce, zwykłej tarce małe oczka zresztą jak lubisz, skórka ładnie odchodzi, pomidor przecinasz i trzesz /trochę chaotycznie napisałem ale chyba da się zrozumiec, co do noża to musi być bardzo ostry tutaj używają do tego takich specjalnych noży tzw jamonero /fotka/

 

[ Dodano: Sob 10 Wrz, 2011 13:42 ]

 

[ Dodano: Sob 10 Wrz, 2011 13:48 ]

Darino, aceite de oliwa - czyli olej z oliwek, lub oliwkowy

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_oliwkowy

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175103
Udostępnij na innych stronach

Oliwa z oliwek to dla mnie "masło maślane" :wink:

:grin:

Dario - oliwa jest z pestek dyni, pestek winogron itd ... nie pamiętam wiecej bo nie używam.

Ale w pierwszym lepszym markecie jest tego do wyboru, jest też oczywiście oliwa z oliwek :lol:

 

[ Dodano: Nie 11 Wrz, 2011 10:54 ]

co do noża to musi być bardzo ostry tutaj używają do tego takich specjalnych noży tzw jamonero /fotka/

 

Z szynką był doany taki nóż ale pękł przy rączce i kupiłem w kauflandzie za całe 4.90zł praktycznie taki sam jak orginał, nazywa się nóż do mięsa :grin:

W polsce nie uraczysz jamonero :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175178
Udostępnij na innych stronach

oliwa jest z pestek dyni, pestek winogron itd .

To o czym piszesz to jest .......... :cool: ........ OLEJ :!:

 

Przeczytaj jeszcze raz co pisze Darino to zrozumiesz :

 

Oliwa to dla mnie olej z oliwek.

Oliwa z oliwek to dla mnie "masło maślane"

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175190
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj jeszcze raz co pisze Darino to zrozumiesz :

Ostatnie podejście i sobie odpuszczam :grin:

 

Wiec co to jest olej roślinny :question:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Oleje_ro%C5%9Blinne

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175205
Udostępnij na innych stronach

mariusz_r, pierwszy raz coś takiego widzę i pewnie inny system ostrzenia, to jakiś mercedes, tutaj wszyscy używają jamonero, łatwo się ostrzy i kosztuje tyle co nic, i łatwy w obsłudze, bo nieraz przy cięciu nogi trzeba się nagimnastykować!!! :smile:
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175219
Udostępnij na innych stronach

musi być bardzo ostry tutaj używają do tego takich specjalnych noży tzw jamonero /fotka/

Klodek.

Jak Ty mi takie noże po 30 pln kupisz i 15 pln za przesyłkę, to 4 kupię. Do szynki i łososia jak znalazł!!!! A ponoć noże z Alicante są OK!

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175238
Udostępnij na innych stronach

jakub2001, możemy pójść na wymiankę, bo ja potrzebuję deflegmator / fotka w załączeniu/, ja rozglądnę się za nożami i ceną, prześlę Ci na pw co znajdę, dane itp i fotki, a Ty w zamian podeślesz mi deflegmator i może trochę drożdży gorzelniczych, zresztą , dogadamy sie, co myślisz :question: :question: :question: :question:

 

[ Dodano: Nie 11 Wrz, 2011 20:35 ]

 

[ Dodano: Nie 11 Wrz, 2011 20:37 ]

Zastanawiam się tylko jak to wygląda z przesyłaniem noży :question: :question: :question: :question:

dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175272
Udostępnij na innych stronach

polski "interes" ....

:sad: :sad: i ja nie bardzo rozumiem :question: :question: :question: :question: :question: :question:
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5708-szynka-serrano-przechowywanie/page/2/#findComment-175291
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.