Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam może prymitywne pytanie, jakie mogą być skutki próby wędzenia wyrobów bez ociekania i osuszenia? Czy nie uwędzi się? A może będzie kwaśne? Serio pytam, bo nie wiem.

A co z wędzeniem na zimno? Jak osuszyć (bo ociekanie to wiadomo) wyrób do wędzenia na zimno? No bo przecież na zimno, to znaczy, że wyrób ma nie być podgrzewany? A może jest graniczna temperatura której nie powinno się przekraczać? Jeśli tak, to jaka?

Pozdrawiam

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/
Udostępnij na innych stronach

Czy nie uwędzi się? A może będzie kwaśne? Serio pytam, bo nie wiem.

Uwędzić się uwędzi a czy będzie kwaśne wszystko zależy od wędzarki i Twojej techniki wędzenia.Co do zimnego wędzenia, to po ociekaniu wyrób jest gotowy do wędzenia.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-164992
Udostępnij na innych stronach

krzys59, Z tego co zdążyłem się dowiedzieć tu na forum bez odpowiedniego osuszenia wyroby nierówno się uwędzą. Co do kwaśności to trudno mi powiedzieć. Na forum było że na"zimno" można osuszyć stosując wentylator w pokojowej temperaturze.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-164993
Udostępnij na innych stronach

A jak to jest z kwaśnymi wędzonkami? Od czego to generalnie zależy? Przepływ dymu w wędzarce?

Może tu coś znajdziesz:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6992&highlight=kwa%B6ne+w%EAdzonki

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-165000
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem to osuszanie nie służy tylko temu aby mięsko było z wierzchu suche ale także poto aby podnieść temperaturę wewnątrz mięsa... :wink:
Kiełbasa pozdrawia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-165008
Udostępnij na innych stronach

Czasami zdarza mi się zbyt mało dosuszyć produkty (brak czasu), jedynym objawem jest ciemniejszy, mniej apetyczny kolor. Kwasowości nie ma, może wędzarnia dobra, a może wędzujący ma praktykę :wink:

Aby do weekendu, nowe sery i ryby czekają :grin:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-165030
Udostępnij na innych stronach

Wszystko na ten temat i wiele innych jest na stronie

www.wedlinydomowe.pl

To jest podstawa zdobywania wiadomości

Poczytaj ....

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-165058
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.