krzys59 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Mam może prymitywne pytanie, jakie mogą być skutki próby wędzenia wyrobów bez ociekania i osuszenia? Czy nie uwędzi się? A może będzie kwaśne? Serio pytam, bo nie wiem.A co z wędzeniem na zimno? Jak osuszyć (bo ociekanie to wiadomo) wyrób do wędzenia na zimno? No bo przecież na zimno, to znaczy, że wyrób ma nie być podgrzewany? A może jest graniczna temperatura której nie powinno się przekraczać? Jeśli tak, to jaka?PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Czy nie uwędzi się? A może będzie kwaśne? Serio pytam, bo nie wiem. Uwędzić się uwędzi a czy będzie kwaśne wszystko zależy od wędzarki i Twojej techniki wędzenia.Co do zimnego wędzenia, to po ociekaniu wyrób jest gotowy do wędzenia. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-164992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Czerwca 2011 krzys59, Z tego co zdążyłem się dowiedzieć tu na forum bez odpowiedniego osuszenia wyroby nierówno się uwędzą. Co do kwaśności to trudno mi powiedzieć. Na forum było że na"zimno" można osuszyć stosując wentylator w pokojowej temperaturze. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-164993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Czerwca 2011 A jak to jest z kwaśnymi wędzonkami? Od czego to generalnie zależy? Przepływ dymu w wędzarce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-164997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Czerwca 2011 A jak to jest z kwaśnymi wędzonkami? Od czego to generalnie zależy? Przepływ dymu w wędzarce? Może tu coś znajdziesz: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6992&highlight=kwa%B6ne+w%EAdzonki Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-165000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiełbasa Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Z tego co wiem to osuszanie nie służy tylko temu aby mięsko było z wierzchu suche ale także poto aby podnieść temperaturę wewnątrz mięsa... :wink: Cytuj Kiełbasa pozdrawia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-165008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Czasami zdarza mi się zbyt mało dosuszyć produkty (brak czasu), jedynym objawem jest ciemniejszy, mniej apetyczny kolor. Kwasowości nie ma, może wędzarnia dobra, a może wędzujący ma praktykę :wink: Aby do weekendu, nowe sery i ryby czekają :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-165030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Nietylko osuszamy ale wyrownujemy temperature wedzonek.Inaczej nieda sie wedzic.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-165044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Wszystko na ten temat i wiele innych jest na stronie www.wedlinydomowe.pl To jest podstawa zdobywania wiadomości Poczytaj .... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-165058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Nooo mi kiedyś kiełbachy skwaśniały, gdy syn pominął obsuszanie , nawet do bigosu się nie nadawały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5768-brak-osuszenia-jakie-konsekwencje/#findComment-197483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.