madlinka Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lipca 2011 Dziś na kuchni tv dojrzałam ciekawy przepis na ser indyjski co o nim myślicie? Panir – indyjski twaróg Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.2) trudność: łatwe rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski Kuchnia indyjska Składniki 2 litry tłustego mleka 200-250 ml jogurtu naturalnego lub 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Zagotować mleko w garnku o grubym dnie. Kiedy zacznie kipieć, wlać jogurt lub sok z cytryny. Podgrzewać dalej, delikatnie mieszając, około minuty - aż mleko się zwarzy i powstaną grudki twarogu. Zdjąć z ognia. Wyłożyć duże sito gazą i umieścić je nad miską. Odcedzić paneer na sicie i przelać zimną wodą. Na 20 minut powiesić w zawiązanej gazie nad zlewem, aby ściekł nadmiar wody. Następnie, dość mocno ściskając gazę, przełożyć paneer na blat lub deskę. Przycisnąć czymś ciężkim i zostawić na 30-40 minut, aby stężał, po czym pokroić w kostkę. Potem można z niego przygotować takie szaszłyki: Szaszłyczki z paneeru i warzyw Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.2) liczba osób: 6 trudność: łatwe rodzaj dania: Dania wegetariańskie Kuchnia indyjska Marynata 125 ml greckiego jogurtu mały kawałek świeżego imbiru, obrany i grubo posiekany 2-3 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane sól do smaku ½ łyżeczki sproszkowanego chilli 1 łyżeczka garam masala 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka mielonego kminu nasionka z sześciu strączków zielonego kardamonu, utarte w moździerzu Szaszłyczki 250 g paneeru pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm 1 duża cebula, pokrojona na duże kawałki 1 zielona i 1 czerwona słodka papryka, wypestkowane i pokrojone na duże kawałki olej roślinny do natłuszczenia blachy 6 patyczków do szaszłyków roztopione masło do polania Przygotowanie Wymieszać w misce wszystkie składniki marynaty, dodać paneer, cebulę i papryki. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki co najmniej na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 200 °C i natłuścić blachę do pieczenia olejem. Nabić warzywa i paneer na patyczki. Piec 7 minut, polać roztopionym masłem, odwrócić i piec jeszcze 5-7 minut. Dość ciekawy ten program, muszę kiedyś wypróbować. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uga Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Ser jest bardzo ciekawy, jako jeden z nielicznych nie topi się pod wpływem temperatury (tak sam jak np. Halloumi). Odradzam ten przepis,mleka się nie zagotowuje, tylko podgrzewa do temperatury 85 stopni (po co tracić potrzebne właściwości odżywcze), i dodaję się sok z cytryny, ale w troszkę większej ilości 75 ml (5 Łyżek) na 2,3 litra mleka, po dodaniu soku mieszamy przez pięć minut, a później zostawiamy do wytworzenia skrzepu.Sok z cytryny możemy zastąpić octem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-200012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Potwierdzam, bardzo ciekawy ser obok halloumi. Na pewno godny spróbowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-200019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosaszeryf Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Marca 2012 znam ten przepis i potwierdzam, że mleka się nie zagotowuje, a cytryny więcej, załączam link jak zrobić ten właśnie serek: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-206333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Marca 2012 kosaszeryf własnie spłodziłem taki serek z mleka wiejskiego od gospodyni. Inspirując się halloumi dodałem mięty. Efekt WYŚMIENITY! Nie podziewałem się takiego obratu sprawy. Sól i mięta. Włożyłem do lodówki i czekam aż się przegryzie i albo dzisiaj albo jutro na śniadanko + pomidorek i........................ Zdecydowanie polecam wszystkim miętę jako dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-210554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Lipca 2012 Jaka mięta będzie lepsza - świeża czy suszona? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-228397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lipca 2012 Świeża, tylko świeża. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-228492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lipca 2012 Dziękuję bardzo!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-228566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Października 2012 Wczoraj poczyniłam ten serek :smile: Zrobiłam go z 2 litrów mleka 3,2%, 3/4 szklanki jogurtu i 2/3 łyżeczki kwasku cytrynowego, posoliłam ok 1/2 łyżeczki - jak dla nas to za malo.Bardzo nam smakował :thumbsup: Do powtórki, tym razem z większej ilości mleka. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-245901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon70 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lutego 2013 lub Cytuj To co robisz podkreśla,lub przekreśla to co mówisz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-267730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.