Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś na kuchni tv dojrzałam ciekawy przepis na ser indyjski co o nim myślicie?

Panir – indyjski twaróg

Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Kuchnia indyjska

Składniki

2 litry tłustego mleka

200-250 ml jogurtu naturalnego lub 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Zagotować mleko w garnku o grubym dnie. Kiedy zacznie kipieć, wlać jogurt lub sok z cytryny. Podgrzewać dalej, delikatnie mieszając, około minuty - aż mleko się zwarzy i powstaną grudki twarogu. Zdjąć z ognia. Wyłożyć duże sito gazą i umieścić je nad miską. Odcedzić paneer na sicie i przelać zimną wodą. Na 20 minut powiesić w zawiązanej gazie nad zlewem, aby ściekł nadmiar wody. Następnie, dość mocno ściskając gazę, przełożyć paneer na blat lub deskę. Przycisnąć czymś ciężkim i zostawić na 30-40 minut, aby stężał, po czym pokroić w kostkę.

Potem można z niego przygotować takie szaszłyki:

Szaszłyczki z paneeru i warzyw

Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)

liczba osób: 6

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

Marynata

125 ml greckiego jogurtu

mały kawałek świeżego imbiru, obrany i grubo posiekany

2-3 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane

sól do smaku

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka garam masala

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka mielonego kminu

nasionka z sześciu strączków zielonego kardamonu, utarte w moździerzu

Szaszłyczki

250 g paneeru pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm

1 duża cebula, pokrojona na duże kawałki

1 zielona i 1 czerwona słodka papryka, wypestkowane i pokrojone na duże kawałki

olej roślinny do natłuszczenia blachy

6 patyczków do szaszłyków

roztopione masło do polania

Przygotowanie

Wymieszać w misce wszystkie składniki marynaty, dodać paneer, cebulę i papryki. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki co najmniej na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 200 °C i natłuścić blachę do pieczenia olejem. Nabić warzywa i paneer na patyczki. Piec 7 minut, polać roztopionym masłem, odwrócić i piec jeszcze 5-7 minut.

Dość ciekawy ten program, muszę kiedyś wypróbować.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/

• 6 miesięcy temu...

Ser jest bardzo ciekawy, jako jeden z nielicznych nie topi się pod wpływem temperatury (tak sam jak np. Halloumi).

Odradzam ten przepis,

mleka się nie zagotowuje, tylko podgrzewa do temperatury 85 stopni (po co tracić potrzebne właściwości odżywcze), i dodaję się sok z cytryny, ale w troszkę większej ilości 75 ml (5 Łyżek) na 2,3 litra mleka, po dodaniu soku mieszamy przez pięć minut, a później zostawiamy do wytworzenia skrzepu.

Sok z cytryny możemy zastąpić octem.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-200012

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
kosaszeryf własnie spłodziłem taki serek z mleka wiejskiego od gospodyni. Inspirując się halloumi dodałem mięty. Efekt WYŚMIENITY! Nie podziewałem się takiego obratu sprawy. Sól i mięta. Włożyłem do lodówki i czekam aż się przegryzie i albo dzisiaj albo jutro na śniadanko + pomidorek i........................ Zdecydowanie polecam wszystkim miętę jako dodatek.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-210554

• 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Wczoraj poczyniłam ten serek :smile:

Zrobiłam go z 2 litrów mleka 3,2%, 3/4 szklanki jogurtu i 2/3 łyżeczki kwasku cytrynowego, posoliłam ok 1/2 łyżeczki - jak dla nas to za malo.

Bardzo nam smakował :thumbsup: Do powtórki, tym razem z większej ilości mleka.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5834-panir-indyjski-twar%C3%B3g/#findComment-245901

• 3 miesiące temu...