jumbo Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lipca 2011 dostałem w piątek 3 kg mięsa z z indyka (nie z piersi ) bez skór i postanowiłem zrobić z tego kiełbasę mięso zapeklowane mieszanką 10 g soli plus 5g peklosoli na kilogram masy,zmielone na 3 dla mnie za chude więc dodałem 1 kg słoniny plus 20 g soli,zmielona na 8 przyprawy czosnek 4 ząbki pieprz czarny 4 gramy gorczyca 20 gram wymieszane z dodatkiem 300 ml wody aż do całkowitego jej wchłonięcia i uzyskania kleistości nadziane w jelita 32 (cieńszych nie miałem akurat) osadzana przez noc w temperaturze 5 stopni,wędzona w na ciepło (50 60stopni)przez 80 minut w mojej beczce ( z poziomą przesłoną ) smakowo bardzo dobra, ciekawe - chociaż nie dodawałem cukru , da się wyczuć lekko słodki smak - podobno to dzięki mięsu z drobiu właśnie. Dwie zaparzyłem w sobotę rano jako białe - rewelacja - tak mówili w domu,bo ja załapałem się na dupkę tylko... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5841-kie%C5%82basa-indycza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
federn Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Tez muszę spróbowac cos takiego zrobic.Moze żona zacznie jesc moje wyroby. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5841-kie%C5%82basa-indycza/#findComment-172460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.