Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Parę razy robiłem już wędlinę dojrzewającą, ale tym razem chyba coś poszło nie tak. Zazwyczaj do tego typu wędlin na ogół używam polędwicy. Tym razem trafiła mi się udziec z dzika więc część mięsa postanowiłem przeznaczyć do dojrzewania. Najpierw mięso natarłm solą z czosnkiem i odstawiłem do lodówki na 5 dni odlewając soki. Następnie zawinąłem w pieluchę i powiesiłem w przewiewnym miejscu. Wędlinka pachniała pięknie przez dwa ostatni dni lecz dziś, gdy ją odwinąłem z zamiarem umieszczenia w lodówce na kolejne 10 dni, okazało się, że jest pokryta białym nalotem. Nadal pachnie ładnie ale ten nalot mnie martwi.

 

Co radzicie z tym zrobić. Czy usunąć ten nalot? Czy w ogole wędlina się jeszcze do czegoś nadaje?

 

 

 

Z góry dziękuję za radę.

 

http://img21.imageshack.us/img21/5448/93760241.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz się niczym martwić. To jest "sucha" pleśń. Występuje ona bardzo często przy wyrobach dojrzewających i podsuszanych np. salami. Przed spożyciem możesz wytrzeć ją suchą ściereczką (ja tego nie robię).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-169998
Udostępnij na innych stronach

Agga,

 

Dziękuję za odpowiedź. Uff.. spadł mi kamień z serca. Bałem się, że tak piękny kawałek dziczyzny się zmarnuje.

 

Oba kawałki mięska chciaem podwędzić w przyszły weekend. Czy wędzić je z pleśnią czy lepiej zostawić tak jak jest?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170380
Udostępnij na innych stronach

:grin: Po co wędzić :grin: wygląda bardzo apetycznie :thumbsup: jak CI przeszkadza ta pleśń,to ja przetrzyj słoniną lub olejem. :grin: :thumbsup: :clap:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170483
Udostępnij na innych stronach

wygląda bardzo apetycznie

Potwierdzam...

jak CI przeszkadza ta pleśń,to ja przetrzyj słoniną lub olejem

:clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170485
Udostępnij na innych stronach

Ja za plesnia nie przepadam ale to tylko wytrzec nic nie bedzie tylko czyms tlustym wypada takie wyroby ja od razu zwilzam olejem i mam spokoj
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170487
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi. Z góry zakładałem wędzenie aby podnieść walory smakowe, ale skoro przy okazji wytworzyła się pleśń, która również moim zdaniem wygląda apetycznie, to nie będę kombinował z wędzeniem.

 

paolodoro, niestety chętnych do konsumpcji jest już znacznie za dużo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170672
Udostępnij na innych stronach

A czy pleśń nie jest niezdrowa? Bo np jak owoc jest spleśniały to trzeba go od razu wyrzucić, no nie wiem ponoć pleśń jest rakotwórcza, a może to zupełnie inna pleśń?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170953
Udostępnij na innych stronach

A czy pleśń nie jest niezdrowa?

Jak potrzymałam prawie 2 tygodnie wędzoną (własnoręcznie) szynkę , to zaczęła się pojawiać na niej pleśń :rolleyes: i nie wiem czy ją wytrzeć i jeszcze raz parzyć , czy już jest do ... :sad:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170954
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz się niczym martwić. To jest "sucha" pleśń.

Co to jest "sucha pleśń" i czym różni się od normalnej, tej szkodliwej pleśni?
Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170972
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witajcie!

To jest mój pierwszy post na tym forum... Czytam od paru miesięcy i bardzo pomaga w domowym wędzeniu.

 

No dobra do rzeczy.

Mieszkam w Hiszpanii prawie 20 lat...

Taka pleśń jak na zdjęciach to jest normalnym zjawiskiem w tym kraju. Wszelkie szynki, kiełbasy i inne wyroby mają taką pleśń. Oprócz północy Hiszpanii, w reszcie państwa wogule się nie wędzi. Hiszpanie z reguły kroją taką kiełbasę ze (spleśniałą) skórka i kiedy jędzą plasterki to ściągają skórkę. Ja osobiście jem wszystko i nigdy nie miałem problemów zdrowotnych.

 

Zdrówko :grin: dla wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-174185
Udostępnij na innych stronach

Też znam hiszpańskie "spleśniałe" kiełbasy i bardzo je lubię.

 

 

Na mojej wędlinie to chyba była inna pleśń onieważ dosyć mocno się strułem po jej zjedzeniu. Może jednak wynikało to z tego, że mięso nie dojrzało tak jak należy. Nie wiem. W każdym razie na jakiś czas odpuszczam sobie wędliny dojrzewające własnej roboty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-174215
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.