MadSun Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Witam, Parę razy robiłem już wędlinę dojrzewającą, ale tym razem chyba coś poszło nie tak. Zazwyczaj do tego typu wędlin na ogół używam polędwicy. Tym razem trafiła mi się udziec z dzika więc część mięsa postanowiłem przeznaczyć do dojrzewania. Najpierw mięso natarłm solą z czosnkiem i odstawiłem do lodówki na 5 dni odlewając soki. Następnie zawinąłem w pieluchę i powiesiłem w przewiewnym miejscu. Wędlinka pachniała pięknie przez dwa ostatni dni lecz dziś, gdy ją odwinąłem z zamiarem umieszczenia w lodówce na kolejne 10 dni, okazało się, że jest pokryta białym nalotem. Nadal pachnie ładnie ale ten nalot mnie martwi. Co radzicie z tym zrobić. Czy usunąć ten nalot? Czy w ogole wędlina się jeszcze do czegoś nadaje? Z góry dziękuję za radę. http://img21.imageshack.us/img21/5448/93760241.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Nie musisz się niczym martwić. To jest "sucha" pleśń. Występuje ona bardzo często przy wyrobach dojrzewających i podsuszanych np. salami. Przed spożyciem możesz wytrzeć ją suchą ściereczką (ja tego nie robię). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-169998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadSun Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Agga, Dziękuję za odpowiedź. Uff.. spadł mi kamień z serca. Bałem się, że tak piękny kawałek dziczyzny się zmarnuje. Oba kawałki mięska chciaem podwędzić w przyszły weekend. Czy wędzić je z pleśnią czy lepiej zostawić tak jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 :grin: Po co wędzić :grin: wygląda bardzo apetycznie :thumbsup: jak CI przeszkadza ta pleśń,to ja przetrzyj słoniną lub olejem. :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 wygląda bardzo apetyczniePotwierdzam... jak CI przeszkadza ta pleśń,to ja przetrzyj słoniną lub olejem :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ja za plesnia nie przepadam ale to tylko wytrzec nic nie bedzie tylko czyms tlustym wypada takie wyroby ja od razu zwilzam olejem i mam spokoj Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadSun Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Dzięki za odpowiedzi. Z góry zakładałem wędzenie aby podnieść walory smakowe, ale skoro przy okazji wytworzyła się pleśń, która również moim zdaniem wygląda apetycznie, to nie będę kombinował z wędzeniem. paolodoro, niestety chętnych do konsumpcji jest już znacznie za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 A czy pleśń nie jest niezdrowa? Bo np jak owoc jest spleśniały to trzeba go od razu wyrzucić, no nie wiem ponoć pleśń jest rakotwórcza, a może to zupełnie inna pleśń? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 A czy pleśń nie jest niezdrowa? Jak potrzymałam prawie 2 tygodnie wędzoną (własnoręcznie) szynkę , to zaczęła się pojawiać na niej pleśń :rolleyes: i nie wiem czy ją wytrzeć i jeszcze raz parzyć , czy już jest do ... :sad: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudzina Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Nie musisz się niczym martwić. To jest "sucha" pleśń.Co to jest "sucha pleśń" i czym różni się od normalnej, tej szkodliwej pleśni? Cytuj Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-170972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Partyzant Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2011 Witajcie! To jest mój pierwszy post na tym forum... Czytam od paru miesięcy i bardzo pomaga w domowym wędzeniu. No dobra do rzeczy.Mieszkam w Hiszpanii prawie 20 lat...Taka pleśń jak na zdjęciach to jest normalnym zjawiskiem w tym kraju. Wszelkie szynki, kiełbasy i inne wyroby mają taką pleśń. Oprócz północy Hiszpanii, w reszcie państwa wogule się nie wędzi. Hiszpanie z reguły kroją taką kiełbasę ze (spleśniałą) skórka i kiedy jędzą plasterki to ściągają skórkę. Ja osobiście jem wszystko i nigdy nie miałem problemów zdrowotnych. Zdrówko :grin: dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-174185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadSun Opublikowano 3 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2011 Też znam hiszpańskie "spleśniałe" kiełbasy i bardzo je lubię. Na mojej wędlinie to chyba była inna pleśń onieważ dosyć mocno się strułem po jej zjedzeniu. Może jednak wynikało to z tego, że mięso nie dojrzało tak jak należy. Nie wiem. W każdym razie na jakiś czas odpuszczam sobie wędliny dojrzewające własnej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5911-co-zrobi%C4%87-z-ple%C5%9Bni%C4%85/#findComment-174215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.