Gość pedro Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lutego 2007 Ponieważ mieszkam "o rzut beretem" od granicy czeskiej to jestem tam dosyć częstym gościem. Jeśli chodzi o czeskie wędliny to mnie osobiście nie za bardzo podchodzą. Zresztą Czechom też nie bardzo smakują, bo zaopatrują się u nas na przygranicznych targowiskach w polskie wyroby, a po wuniowstąpieniu wiele polskich zakładów oferuje swoje wyroby w czeskich sklepach. Jednakże są wyjątki. Do nich wg mnie należy kiełbasa dunajska. Smakiem i wyglądem jest zbliżona do kiełbas, które kiedyś jadałem na Węgrzech. Jest to wyrób trwały nie poddawany obróbce termicznej, czyli na mój chłopski rozum nie wędzony, ani nie parzony, czyli coś jak wędlina dojrzewająca. Cena tej kiełbasy waha się w granicach 200 koron i nie należy do najtańszych. Podaję link do producenta przypraw (mieszanek), gdzie kiełbaska jest z grubsza opisana. Nie znalazłem nigdzie dokładnej receptury, co jak rozumiem musi być tajemnicą handlową czy jak to tam zwał. www.alfa-food.cz/index.php3?lang=cz&menu=3&submenu=2&stranka=mvtn.html Tekst w wolnym tłumaczeniu: Wyrób mięsny nie poddany obróbce termicznej. Dunajskie kiełbasy należą do towarów z wyższej grupy cenowej, czemu odpowiada cena składników. Wyrób ten jest zrobiony z wysokogatunkowego mięsa wieprzowego i wołowego. Smak i kolor tego wyrobu ściśle zależy od jakości papryki, która występuje w kombinacji ostrej ze słodką. Dalej do przyprawienia wyrobu używa się czarnego pieprzu, czosnku i kminku. Nie można zapominać o bardzo ważnej kombinacji cukrowej (chyba chodzi o dodatek cukru ? przyp. mój), która się składa na całość wyrobu. Produkt po wykonaniu poddany jest dalszej, dłuższej obróce niż wyroby poddane obróbce termicznej i czas ten waha się od 14 do 17 dni. W tym czasie dochodzi do utraty na wadze spowodowaniej odparowaniem wody w wyniku czego następuje przedłużenie trwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/597-kie%C5%82basa-dunajska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lutego 2007 W tym przypadku, nie poddanie obróbce termicznej oznacza, że kiełbasa nie była parzona po uwedzeniu, tylko wędzona na surowo i podsuszana. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/597-kie%C5%82basa-dunajska/#findComment-8591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lutego 2007 Dzięki za oświecenie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/597-kie%C5%82basa-dunajska/#findComment-8592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lutego 2007 Dostałem od Ligawy dwa przepisy na jaternice. Pewnie wiesz co to jest?Do przepisów, które wrzuce po południu, dodam jeszcze oryginalne receptury napisane dla niego przez Czechów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/597-kie%C5%82basa-dunajska/#findComment-8594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lutego 2007 Jatra to po czesku wątroba, więc chyba chodzi o wątrobiankę (pasztetową) :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/597-kie%C5%82basa-dunajska/#findComment-8606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Lutego 2007 Pedro.Wyczytałem w jednym z czasopism, że na południu Polski bardzo popularna jest "kiełbasa Pradziada", czy może jadłeś takową, zawiera w swoim składzie wątrobę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/597-kie%C5%82basa-dunajska/#findComment-8612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Lutego 2007 Niestety pierwszy raz o takowej słyszę. Ponadto wątroba w składzie kiełbasy to nie mój gust. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/597-kie%C5%82basa-dunajska/#findComment-8613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.