Maxell Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lutego 2007 Chcemy systematycznie opracowywać, nagrywać, wydawać i rozprowadzać wśród zadymiaczy i pasjonatów masarstwa domowego, materiały szkoleniowe na płytach DVD w ramach "Vademecum domowego masarza". Pierwszą płytkę już mamy. Postaramy sie, by następne płyty były juz duuużo tańsze - te niestety robione sa przez studio filomwe, zgodnie z umowa zawartą już w Napoleońskiej Zagrodzie. My, jako stronka, otrzymujemy jedynie 50% czystego zysku (po odliczeniu opracowania filmu, grafiki - nadruku, płytki z opakowaniem, tłoczenia i podatku. Pisałem zresztą o tym wcześniej). Czynie starania, by następne filmy robić raczej sposobem bardziej domowym, co drastycznie wpłynie na cenę końcową, a nie będzie jakościa odbiegało od opracowań profesjonalnych.. Proszę w tym dziale podawać tematy, jakie Waszym zdaniem maja zawierać poszczególne części naszego poradnika. Temat będzie zebrany w jednym miejscu i łatwiej będzie nam go odszukać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lutego 2007 Tak jak wspomniałeś, dobrym materiałem byłby rozbiu tuszy wołowej.Coś o wędzonkach, szynkowarzeniu.Osobiście proponował bym też filmy robioru tusz innch zwierząt.No i można by się pokusić o pokazy wykonywania bardziej skomplikowanych wyrobów, których wykonanie dla adeptów sztuki masarskiej (takich jak ja) jest bardzo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2007 Czyli cała technologia przetwórstwa mięsa... :wink: Marku, zawęż trochę tematy, gdyz to co podałeś, to materiał na kilkanaście płytek.Mamy w planach opracowanie tego wszystkiego, ale nagranie, obróbka, tłoczenie, dystrybucja, to są lata pracy. Sukcesywnie będziemy opracowywali tematyke interesującą naszych zadymiaczy - to pewne, jednak teraz chciałbym, by scenariusze dotyczyły poszczególnych odcinków i były bardziej szczegółowo przedstawiane.Np. W III części filmu, (jesli sie uda i będę mógł zrealizować moje plany) chciałbym przedstawić:1. Szczegółowy rozbiór i klasyfikacje mięsa wołowego,2. Rozbiór tusz drobiowych,3. Rozbiór tusz króliczych,i może wejdzie jeszcze na płytkę:4. Przygotowanie i klasyfikacja jelit naturalnych i sztucznych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lutego 2007 To ja się jeszcze udziele na ten temat.Wg mnie rozbiur drobiu to raczej każdy ma opracowany, jedynie można tam wrzzucić pokaz ściągania skóry i trybowania całego kurczaka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lutego 2007 Marku, jestes pewny, że każdy dokona rozbioru pełnego drobiu (kurczak, kaczka, gęś lub indyk) po odpierzeniu? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lutego 2007 Myślę, że dobrym tematem było by: "Wszystko o szynkowarach" tan. 1) zrób sam szynkowar- kilka typów szynkowarów od puszki po piwie do typu dziadkowego2) peklowanie mięsa do szynkowara3) rodzaje kiełbas i sposób rozdradniania4) technologia parzenia itd.5) ew produkcja w osłonkach barierowych jako substytut myślę, że ten temat byłby interesujący zwłaszcza dla początkujących. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2007 Tego pewien być nie mogę :wink: .Ale masz racje lepiej żeby to było kompletne kompendium wiedzy.Tak Aby każdy kto jest posiada mógł zrobić za jego pomocą niemal wszystko z mięsem.Od rozbioru po gotowy produkt.I przychylam się do propozycji Oliego, ale wg mnie niema co zaczynać od końca, najpierw rozbiór a później kolejne czynności, żeby było chronologicznie, a nie po rozbiorze parzenie.A no i ja oczywiście wciąż czekam na płytkę, niedługo się chyba przekręcę z tego czekania, a listonosza nie widać, mam nadzieje że o mnie nie zapomniałeś.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.