Skocz do zawartości

Propozycje scenariuszy nastepnych płytek technologicznych


Rekomendowane odpowiedzi

Chcemy systematycznie opracowywać, nagrywać, wydawać i rozprowadzać wśród zadymiaczy i pasjonatów masarstwa domowego, materiały szkoleniowe na płytach DVD w ramach "Vademecum domowego masarza". Pierwszą płytkę już mamy.

Postaramy sie, by następne płyty były juz duuużo tańsze - te niestety robione sa przez studio filomwe, zgodnie z umowa zawartą już w Napoleońskiej Zagrodzie. My, jako stronka, otrzymujemy jedynie 50% czystego zysku (po odliczeniu opracowania filmu, grafiki - nadruku, płytki z opakowaniem, tłoczenia i podatku. Pisałem zresztą o tym wcześniej).

Czynie starania, by następne filmy robić raczej sposobem bardziej domowym, co drastycznie wpłynie na cenę końcową, a nie będzie jakościa odbiegało od opracowań profesjonalnych..

Proszę w tym dziale podawać tematy, jakie Waszym zdaniem maja zawierać poszczególne części naszego poradnika.

Temat będzie zebrany w jednym miejscu i łatwiej będzie nam go odszukać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/
Udostępnij na innych stronach

Tak jak wspomniałeś, dobrym materiałem byłby rozbiu tuszy wołowej.

Coś o wędzonkach, szynkowarzeniu.

Osobiście proponował bym też filmy robioru tusz innch zwierząt.

No i można by się pokusić o pokazy wykonywania bardziej skomplikowanych wyrobów, których wykonanie dla adeptów sztuki masarskiej (takich jak ja) jest bardzo trudne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8622
Udostępnij na innych stronach

Czyli cała technologia przetwórstwa mięsa... :wink:

Marku, zawęż trochę tematy, gdyz to co podałeś, to materiał na kilkanaście płytek.

Mamy w planach opracowanie tego wszystkiego, ale nagranie, obróbka, tłoczenie, dystrybucja, to są lata pracy.

Sukcesywnie będziemy opracowywali tematyke interesującą naszych zadymiaczy - to pewne, jednak teraz chciałbym, by scenariusze dotyczyły poszczególnych odcinków i były bardziej szczegółowo przedstawiane.

Np.

W III części filmu, (jesli sie uda i będę mógł zrealizować moje plany) chciałbym przedstawić:

1. Szczegółowy rozbiór i klasyfikacje mięsa wołowego,

2. Rozbiór tusz drobiowych,

3. Rozbiór tusz króliczych,

i może wejdzie jeszcze na płytkę:

4. Przygotowanie i klasyfikacja jelit naturalnych i sztucznych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8631
Udostępnij na innych stronach

To ja się jeszcze udziele na ten temat.

Wg mnie rozbiur drobiu to raczej każdy ma opracowany, jedynie można tam wrzzucić pokaz ściągania skóry i trybowania całego kurczaka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8635
Udostępnij na innych stronach

Marku, jestes pewny, że każdy dokona rozbioru pełnego drobiu (kurczak, kaczka, gęś lub indyk) po odpierzeniu?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8639
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że dobrym tematem było by: "Wszystko o szynkowarach" tan.

 

1) zrób sam szynkowar- kilka typów szynkowarów od puszki po piwie do typu dziadkowego

2) peklowanie mięsa do szynkowara

3) rodzaje kiełbas i sposób rozdradniania

4) technologia parzenia itd.

5) ew produkcja w osłonkach barierowych jako substytut

 

myślę, że ten temat byłby interesujący zwłaszcza dla początkujących.

 

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8640
Udostępnij na innych stronach

Tego pewien być nie mogę :wink: .

Ale masz racje lepiej żeby to było kompletne kompendium wiedzy.

Tak Aby każdy kto jest posiada mógł zrobić za jego pomocą niemal wszystko z mięsem.

Od rozbioru po gotowy produkt.

I przychylam się do propozycji Oliego, ale wg mnie niema co zaczynać od końca, najpierw rozbiór a później kolejne czynności, żeby było chronologicznie, a nie po rozbiorze parzenie.

A no i ja oczywiście wciąż czekam na płytkę, niedługo się chyba przekręcę z tego czekania, a listonosza nie widać, mam nadzieje że o mnie nie zapomniałeś;).

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/598-propozycje-scenariuszy-nastepnych-p%C5%82ytek-technologicznych/#findComment-8650
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.