Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Którym sposobem uzyskam lepszy efekt koloru i nasycenia wędzonek dymem:

 

1) wytwarzając dużo dymu w palenisku (dymogeneratorze) i szeroko otwartym kominie,

czyli szybki przepływ (mniej więcej tak samo szybko ucieka z komory jak do niej wpada)

 

czy

 

2) wytwarzając nawet mniej dymu, ale pozwalać mu się jak najwięcej gromadzić w komorze, przymykając

maksymalnie komin

 

Do tej pory (aż 2 razy :tongue: ) stosowałem metodę 1. i nie jestem do końca zadowolony z efektów (albo marudzę tylko, bo nie udało mi się utrzymać temperatur poniżej 60 stopni i stąd ten efekt).

Następnym razem planuję zastosować sposób 2, ale chciałbym się upewnić czy jest szansa na poprawę?

Jeśli da się to określić to jaki powinien być stosunek szerokości otwarcia komina do szerokości kanału dymowego?

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5989-przep%C5%82yw-dymu/
Udostępnij na innych stronach

jaki powinien być stosunek szerokości otwarcia komina do szerokości kanału dymowego

Pole przekroju poprzecznego otworu kominowego nie mniejsze od pola przekroju kanału dymnego. Wtedy regulując szybrem w kominie i dopływem powietrza do paleniska masz możliwość regulacji ich stosunku od 0:1 przez 1:1 aż do 1:0 wg potrzeb.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5989-przep%C5%82yw-dymu/#findComment-173306
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.