Paprykarz Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Którym sposobem uzyskam lepszy efekt koloru i nasycenia wędzonek dymem: 1) wytwarzając dużo dymu w palenisku (dymogeneratorze) i szeroko otwartym kominie, czyli szybki przepływ (mniej więcej tak samo szybko ucieka z komory jak do niej wpada) czy 2) wytwarzając nawet mniej dymu, ale pozwalać mu się jak najwięcej gromadzić w komorze, przymykając maksymalnie komin Do tej pory (aż 2 razy :tongue: ) stosowałem metodę 1. i nie jestem do końca zadowolony z efektów (albo marudzę tylko, bo nie udało mi się utrzymać temperatur poniżej 60 stopni i stąd ten efekt).Następnym razem planuję zastosować sposób 2, ale chciałbym się upewnić czy jest szansa na poprawę?Jeśli da się to określić to jaki powinien być stosunek szerokości otwarcia komina do szerokości kanału dymowego? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5989-przep%C5%82yw-dymu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 jaki powinien być stosunek szerokości otwarcia komina do szerokości kanału dymowego Pole przekroju poprzecznego otworu kominowego nie mniejsze od pola przekroju kanału dymnego. Wtedy regulując szybrem w kominie i dopływem powietrza do paleniska masz możliwość regulacji ich stosunku od 0:1 przez 1:1 aż do 1:0 wg potrzeb. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5989-przep%C5%82yw-dymu/#findComment-173306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.