Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku dostałem od znajomych grzybki leśne (mieszane) które zawsze lądowały w tej samej potrawie, czyli w sosie (z cebulką/śmietanką) ! Ale przeciesz jest dużo innych potraw i przetworów z grzybków (nie tylko leśnych) które znacie. Prawda ?

 

Prosze, podzielcie sie z innymi Forumowiczami, Waszymi przepisami.

 

Pozdrawiam miło.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6027-potrawy-i-przetwory-z-grzyb%C3%B3w-le%C5%9Bnych-i-nie-tylko-le%C5%9Bnych/
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś miał suszone to można zmielić na proszek i tym proszkiem zaaromtyzować olej, już na ten temat pisałem tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=145555#145555

a tak to wygląda

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=151373#151373

Takim olejem można doprawiać sałatki, sosy, smażyć mieso i użyć do grillowania.

Dobrze smakuje jajecznica smażona na oleju z aromatem grzybów.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Darino.. To jest super pomysł z tym olejem. Ciekawe czy to zadziała tez z olejem z oliwek ?

 

Jutro jedziemy z kumplami na sauerland i podobno borowików było tam w brud.

 

Dlatego chciałbym cos wiecej sie od Was dowiedziec na ten temat..

 

dzieki Darino :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Ja bardzo lubię poniższą pizzę, przepis ze zbioru pizza hut:

Pizza Alpejska

Czas przygotowania: maksymalnie 2,5 godz - zale¿nie od wariantu

Iloã porcji: 2

Skùadniki:

100 g mozzarelli

200 g lenych grzybów

2 cebule

ły¿ka oliwy z oliwek

sos biały:

2 ły¿ki masła

2 łyżki mąki

pół szklanki mleka

125 g kwanej mietany

sól, biały pieprz, tymianek

Sposób przyrządzania:

Na ciecie CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. Oba placki posypać serem mozzarella.

Przygotowaã biały sos: masło rozpucić, wymieszaã z mąką, nie zdejmując z ognia rozprowadzić z zimnym

mlekiem. Chwilę podgrzewać.

Wystudzić i wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku. Cebule pokroić w kostkę, grzyby na plasterki, smażyć 2-3 minuty na oliwie.

Przygotowane placki polać sosem i ułożyć na nich grzyby. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Pizze Alpejską ze świerzych leśnych grzybków chyba w tym roku już nie posmakuje. :cry:

 

Byłem na grzybach o wiele za puźno i już prawie nic nie było... No prawie nic ale pszeciesz nie będę się szarpał ze ślimakiem o nadżarty kawałek spleśniałego podgrzybka !

 

:rolleyes: :grin: :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
szkoda, no ale przecież sezon się dopiero zaczyna

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.