Shadow Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Września 2011 W weekend popełniłem ser typu cheddar. Czy się udał, sprawdzimy na zlocie WM :thumbsup: Wykonane z 30L mleka. Wyszło 4,3 kg W ramach eksperymentu część zapakowałem próżniowo, a część zawoskowałem. Część się grzeje a tu kultura bakterii dodatkowo użyłem do jednej części duży jogurt, a do drugiej śmietanę (nie termizowaną) Oczywiście w celach kulturowych foremki barwienie cięcie osuszanie jaśniejszy serek ciemniejszy serek zmielony i wymieszany skrzep http://images49.fotosik.pl/1064/67312872e1b61eb9med.jpg po formowaniu http://images46.fotosik.pl/1048/3a331376722263b2med.jpg wosk http://images43.fotosik.pl/1090/5469e4086342da18med.jpg woskowanie http://images35.fotosik.pl/903/30f9741cb6046db8med.jpg po woskowaniu http://images50.fotosik.pl/1100/4a125e05c50aa454med.jpg zapakowane próżniowo http://images49.fotosik.pl/1064/096f3ef2b8cce754med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Września 2011 Piękna fotorelacja !!! :clap: Ser wygląda obiecujaco !!! :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-175306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Września 2011 :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: cudeńko!!!!!! Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-175308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierniczka Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Września 2011 Świetna fotorelacja! Dziękujemy! Mam tylko małe pytanko - czy na woskowanie nie za wcześnie? Pytam, bo gdzieś mi się rzuciło o oczy, żeby parafinować najwcześniej 10 dni po zrobieniu sera, ale może warto jednak wcześniej w celu jego zabezpieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-175397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Września 2011 czy na woskowanie nie za wcześnie? ale może warto jednak wcześniej w celu jego zabezpieczenia? Wyszedłem z założenia, że środowisko lodówki domowej, w której są przechowywane różne produkty, może być szkodliwe dla serów ze względu na grzyby i bakterie oraz obce zapachy. Dlatego postanowiłem je wyizolować. Z jakim skutkiem - zobaczymy. Pierwszy raz woskowałem ser. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-175425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Października 2011 Jedną paczkę skonsumowaliśmy na zlocie WM tydzień temu, wczoraj otworzyłem drugą w domu na spokojnie w celach oceny organoleptycznej.Obia masy różnią się od siebie konsystencją.Jaśniejsza szczepiona jogurtem naturalnym jest zdecydowanie bardziej miękka, można by powiedzieć kremowa. Ciemniejsza szczepiona śmietaną jest twardsza. Za jakiś miesiąc otworzę paczki z jednobarwnymi serami, w celach dalszej oceny. Ale już dzisiaj mogę powiedzieć, że nacisk sera był zdecydowanie zbyt krótki. Ser jest zbyt miękki, jak na cheddara, a pomiędzy ziarnami sera widać małe wolne przestrzenie. Słoność jak najbardziej odpowiednia - 25g soli wagowo na 1 kg skrzepu. Czad :grin: Pierwsze koty za płoty. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-178845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Października 2011 :grin: był bardzo smaczny :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-178910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2011 W weekend popełniłem ser typu cheddar.Czy się udał, sprawdzimy na zlocie WM :thumbsup: Wykonane z 30L mleka. Wyszło 4,3 kgW ramach eksperymentu część zapakowałem próżniowo, a część zawoskowałem. Część się grzeje Obrazek Obrazek Po co ta folia na kuchence? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-179460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2011 Po co ta folia na kuchence? Żonka z pracy przyniosła pomysł. Nie lubi zmywać kuchenki, więc zmienia folię co kilka dni i nie trzeba szorować PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-179482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Października 2011 Widzę tutaj niezły patent ... :grin: Oczywiście do wykorzystania :grin: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-179489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2011 Kuchnia to kuchnia , życie trza sobie ułatwiać 1 :blush: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-179529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2011 Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź. Niskie ukłony dla żony. Czy możesz wkleić zdjęcie jak to dokładnie robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-179545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torba Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lutego 2012 witam serek wyśmienity,,,rewelacja...!!!!( kolega częstował na kursie 10-12.02. w Łazach )HMMM ,,,ale widzę że czeka mnie kurs serowy ,,,pozdrawiam worek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-202226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Lutego 2012 W ten weekend miałem okazję spróbować tego marmurkowego cheddara, super smak.Shadow ogromny plus dla Ciebie. :wink: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-202264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lutego 2012 Dzięki chłopaki. Sam byłem w szoku.Ser ma już pięć miesięcy.Co trzeba nadmienić jest z mleka niepasteryzowanego.Nabrał twardości, kruchości, a co najważniejsze ostrości. Kurcze, trzeba się zabrać za następną produkcję, bo zostały mi tylko dwa kawałki.Mam nadzieję, że do Bukowiny starczy. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-202265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Lutego 2012 Skąd bierzesz kultury w małych ilościach? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-202270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Lutego 2012 Skąd bierzesz kultury w małych ilościach? sklep "zdrowodomowo.pl" Do tego sera użyłem dodatkowo dwóch produktów mlecznych: jasny skrzep - jogurt naturalny firmy Da...ne ciemniejszy skrzep - śmietana firmy Zo...t PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-202355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Marca 2012 Dzisiaj przyszedł czas na goudę w postaci krągłych kuleczek, po 1,6 kg każda Oprócz 30 L mleczka poszło 1,5 g szczepionki choozit mm101 lyo 25 dcu 3 g chlorku wapnia 3 ml annato 1 duży jogurt naturalny Foremka zakupiona w lidlu za 30 zł jako urządzenie do gotowania ryżu. Metalowa klamra pomaga docisnąc skrzep. Teraz serek dojrzewa w lodówce w woreczkach próżniowych. Niestety ubolewam, bo nie zmieścił się i musiałem pociachać w ćwiary. :???: Wyszło dość tanio, bo z 30 L uzyskałem lekko ponad 5 kg, czyli 6 zł za kg Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-209058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Marca 2012 :grin: Daniel :grin: na zlocie WM sera to pojemy :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-209077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Marca 2012 Daniel, a skąd bierzesz annato? Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-209081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Marca 2012 zdrowodomowo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-209086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Wczorajsza produkcja. Pierwsza z pHmetrem. Po zakupie mleczko miało pH 6,73. Po godzinie od dodania szczepionki i jogurtu miało już 6,42. Dodano podpuszczkę na planowane ścięcie 45 min. Po 3h od zaszczepienia - 6,22, po 4h - 5,7, po 5h - 5,23. Start fermentacji w 31C, po pocięciu skrzepu częściowy odbiór serwatki i podgrzewanie do 35C poprzez podgrzanie odebranej serwatki i dodanie części przy szybkim mieszaniu, by mezofile nie umarły. Poniżej chedaryzacja, mielenie i solenie po mieleniu... ...oraz prasowanie i formowanie ...a teraz pakowanie do dojrzewania http://images40.fotosik.pl/1496/e8781cf5de9e9dc1med.jpg http://images41.fotosik.pl/1450/1bd2a461e23bff45med.jpg http://images40.fotosik.pl/1496/c185bdd377e277e6med.jpg http://images38.fotosik.pl/1495/7f9ac193459b38e0med.jpg kulka waży 1,5kg. Bedzie jak znalazł na zlot WM, ale w październiku a tu nasza kotka, co pomagała przy produkcji....nie przeszkadzając http://images38.fotosik.pl/1495/82d10b19a59a5d28med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-213567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 :grin: Daniel :grin: :clap: co by nasze spotkania nie przerodziły się w serowe :grin: właśnie w tej chwili mleko się ścina i na piątek już zamówione. :grin: Z mięsem też nie ziewam,w czwartek wędzenie dlatego dzisiaj robię sery żeby je uwędzić. :grin: Serdecznie Was pozdrawiamy :grin: kotka też :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-213610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 :grin: Daniel :grin: :clap: co by nasze spotkania nie przerodziły się w serowe Ja tam problemu nie widzę. Nie schudniemy od tego. :grin: Ostatnio zrobiłem niezłą fetę, ale fotorelacji nie ma :blush: . Na zlocie żonka planuje sałatkę grecką, więc będzie jak znalazł. Właśnie rozważam zakup drugiej lodówki, by zapewnić serkom mieszkanko. Dzięki za pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-213690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary1 Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Listopada 2014 Witam.W sobotę zrobiłem ser cheddar do dzisiaj jest już prawie suchy,ładna prawie żółta skórka ale mam wrażenie że w środku jest jakby rzadki .Czy to normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-383004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.