Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W weekend popełniłem ser typu cheddar.

Czy się udał, sprawdzimy na zlocie WM :thumbsup:

Wykonane z 30L mleka. Wyszło 4,3 kg

W ramach eksperymentu część zapakowałem próżniowo, a część zawoskowałem.

 

Część się grzeje

 

a tu kultura bakterii

dodatkowo użyłem do jednej części duży jogurt, a do drugiej śmietanę (nie termizowaną)

Oczywiście w celach kulturowych

 

foremki

 

barwienie

 

cięcie

 

osuszanie

 

jaśniejszy serek

 

ciemniejszy serek

 

zmielony i wymieszany skrzep

http://images49.fotosik.pl/1064/67312872e1b61eb9med.jpg

 

po formowaniu

http://images46.fotosik.pl/1048/3a331376722263b2med.jpg

 

wosk

http://images43.fotosik.pl/1090/5469e4086342da18med.jpg

 

woskowanie

http://images35.fotosik.pl/903/30f9741cb6046db8med.jpg

 

po woskowaniu

http://images50.fotosik.pl/1100/4a125e05c50aa454med.jpg

 

zapakowane próżniowo

http://images49.fotosik.pl/1064/096f3ef2b8cce754med.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/
Udostępnij na innych stronach

Świetna fotorelacja! Dziękujemy!

 

Mam tylko małe pytanko - czy na woskowanie nie za wcześnie?

Pytam, bo gdzieś mi się rzuciło o oczy, żeby parafinować najwcześniej 10 dni po zrobieniu sera, ale może warto jednak wcześniej w celu jego zabezpieczenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-175397
Udostępnij na innych stronach

czy na woskowanie nie za wcześnie?

ale może warto jednak wcześniej w celu jego zabezpieczenia?

Wyszedłem z założenia, że środowisko lodówki domowej, w której są przechowywane różne produkty, może być szkodliwe dla serów ze względu na grzyby i bakterie oraz obce zapachy. Dlatego postanowiłem je wyizolować. Z jakim skutkiem - zobaczymy.

Pierwszy raz woskowałem ser.

 

:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-175425
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jedną paczkę skonsumowaliśmy na zlocie WM tydzień temu, wczoraj otworzyłem drugą w domu na spokojnie w celach oceny organoleptycznej.

Obia masy różnią się od siebie konsystencją.

Jaśniejsza szczepiona jogurtem naturalnym jest zdecydowanie bardziej miękka, można by powiedzieć kremowa. Ciemniejsza szczepiona śmietaną jest twardsza. Za jakiś miesiąc otworzę paczki z jednobarwnymi serami, w celach dalszej oceny. Ale już dzisiaj mogę powiedzieć, że nacisk sera był zdecydowanie zbyt krótki.

Ser jest zbyt miękki, jak na cheddara, a pomiędzy ziarnami sera widać małe wolne przestrzenie. Słoność jak najbardziej odpowiednia - 25g soli wagowo na 1 kg skrzepu.

Czad :grin: Pierwsze koty za płoty.

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-178845
Udostępnij na innych stronach

W weekend popełniłem ser typu cheddar.

Czy się udał, sprawdzimy na zlocie WM :thumbsup:

Wykonane z 30L mleka. Wyszło 4,3 kg

W ramach eksperymentu część zapakowałem próżniowo, a część zawoskowałem.

 

Część się grzeje

Obrazek

Obrazek

 

Po co ta folia na kuchence?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-179460
Udostępnij na innych stronach

Po co ta folia na kuchence?

Żonka z pracy przyniosła pomysł.

Nie lubi zmywać kuchenki, więc zmienia folię co kilka dni i nie trzeba szorować

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-179482
Udostępnij na innych stronach

Kuchnia to kuchnia , życie trza sobie ułatwiać 1 :blush:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-179529
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

W ten weekend miałem okazję spróbować tego marmurkowego cheddara, super smak.

Shadow ogromny plus dla Ciebie. :wink:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-202264
Udostępnij na innych stronach

Dzięki chłopaki.

 

Sam byłem w szoku.

Ser ma już pięć miesięcy.

Co trzeba nadmienić jest z mleka niepasteryzowanego.

Nabrał twardości, kruchości, a co najważniejsze ostrości.

 

Kurcze, trzeba się zabrać za następną produkcję, bo zostały mi tylko dwa kawałki.

Mam nadzieję, że do Bukowiny starczy.

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-202265
Udostępnij na innych stronach

Skąd bierzesz kultury w małych ilościach?

sklep "zdrowodomowo.pl"

 

Do tego sera użyłem dodatkowo dwóch produktów mlecznych:

jasny skrzep - jogurt naturalny firmy Da...ne

ciemniejszy skrzep - śmietana firmy Zo...t

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-202355
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj przyszedł czas na goudę w postaci krągłych kuleczek, po 1,6 kg każda

 

Oprócz 30 L mleczka poszło

1,5 g szczepionki choozit mm101 lyo 25 dcu

3 g chlorku wapnia

3 ml annato

1 duży jogurt naturalny

 

 

Foremka zakupiona w lidlu za 30 zł jako urządzenie do gotowania ryżu.

Metalowa klamra pomaga docisnąc skrzep.

Teraz serek dojrzewa w lodówce w woreczkach próżniowych.

Niestety ubolewam, bo nie zmieścił się i musiałem pociachać w ćwiary. :???:

 

 

Wyszło dość tanio, bo z 30 L uzyskałem lekko ponad 5 kg, czyli 6 zł za kg

 

Pozdrówka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-209058
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczorajsza produkcja.

 

 

Pierwsza z pHmetrem. Po zakupie mleczko miało pH 6,73.

 

 

Po godzinie od dodania szczepionki i jogurtu miało już 6,42. Dodano podpuszczkę na planowane ścięcie 45 min. Po 3h od zaszczepienia - 6,22, po 4h - 5,7, po 5h - 5,23.

Start fermentacji w 31C, po pocięciu skrzepu częściowy odbiór serwatki i podgrzewanie do 35C poprzez podgrzanie odebranej serwatki i dodanie części przy szybkim mieszaniu, by mezofile nie umarły.

 

Poniżej chedaryzacja, mielenie i solenie po mieleniu...

 

 

...oraz prasowanie i formowanie

 

 

...a teraz pakowanie do dojrzewania

 

http://images40.fotosik.pl/1496/e8781cf5de9e9dc1med.jpg

http://images41.fotosik.pl/1450/1bd2a461e23bff45med.jpg

http://images40.fotosik.pl/1496/c185bdd377e277e6med.jpg

http://images38.fotosik.pl/1495/7f9ac193459b38e0med.jpg

 

kulka waży 1,5kg. Bedzie jak znalazł na zlot WM, ale w październiku

 

a tu nasza kotka, co pomagała przy produkcji....nie przeszkadzając :cool:

 

http://images38.fotosik.pl/1495/82d10b19a59a5d28med.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-213567
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel :grin: :clap: co by nasze spotkania nie przerodziły się w serowe :grin: właśnie w tej chwili mleko się ścina i na piątek już zamówione. :grin: Z mięsem też nie ziewam,w czwartek wędzenie dlatego dzisiaj robię sery żeby je uwędzić. :grin:

 

Serdecznie Was pozdrawiamy :grin: kotka też :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-213610
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel :grin: :clap: co by nasze spotkania nie przerodziły się w serowe

Ja tam problemu nie widzę. Nie schudniemy od tego. :grin:

Ostatnio zrobiłem niezłą fetę, ale fotorelacji nie ma :blush: .

Na zlocie żonka planuje sałatkę grecką, więc będzie jak znalazł.

 

Właśnie rozważam zakup drugiej lodówki, by zapewnić serkom mieszkanko.

:cool:

 

Dzięki za pozdrowienia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6040-cheddar-marmurkowy/#findComment-213690
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.