Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ponieważ w temacie serowarstwa kilka razy spotkałem pytanie, jakie mleko się nadaje, a jakie nie, napiszę o swoim doświadczeniu.

Robiłem serek kilkukrotnie (taki najzwyklejszy: mleko, podpuszczka, potem solanka). Zaczynałem od mleka pasteryzowanego w torebce (mleka UHT nawet nie brałem pod uwagę). Pierwsza próba - poszła do kosza :cry: Skrzep wyszedł taki nijaki, mało zwięzły, po rozbiciu na drobne kawałki wcale nie chciał opaść na dno... Po odcedzeniu przez noc przez ścierkę kruszyło się to niemiłosiernie, nie dało się z tym nic zrobić.

Wyczytałem na torebce, że było to mleko wysoko pasteryzowane, wygooglowałem info, że jest to robione w jakiejś wyższej temperaturze niż standardowo, gdzieś tak prawie pod 100 st.C. Wyczytałem też, że taka temp. dezaktywuje jakieś tam enzymy, których normalna past. nie rusza. Może to przez to? :???:

Druga i kolejne próby - lepiej. Z mleka w torebce, (chyba) normalnie past. Skrzep ładny, opadł ładnie, serwatka oddzieliła się jak należy. Po odcedzeniu - przez noc - już trochę gorzej. Skrzep ciągle dość kruchy, o uformowaniu na gorąco mogę zapomnieć - po wsadzeniu do wody rozpływa się... Wziąłem go na sposób - zawinąłem w jałową gazę, obwiązałem nitką i do solanki na cały dzień. Potem powiesiłem do ocieknięcia i obsuszenia. Smak ok. zjedzone szybko... Chociaż się jednak trochę kruszył przy krojeniu.

Ostatnia (jak na razie, bo już planuję kolejne :lol: ) próba - SUKCES!!!. Po wyprawie na drugi koniec miasta po zamówione mleko OD KROWY serek wyszedł jak marzenie :lol:

Piękny skrzep, po podgrzanu elastyczny, w solance sie nie rozpłynął... Nie zdążyłem zrobić zdjęć, bo zniknął... :grin:

Tak więc - mleko 'prosto od krowy' - najlepsze. Z foliowego - też wyjdzie, chociaż nie tak do końca.

Nie próbowałem mleka past. w butelkach - może też się nadadzą?

A, i jeszcze parametry produkcji - za każdym razem tak samo:

- mleko podgrzałem do ok 38-40 st.C.

- dodałem podpuszczkę (na 2 l mleka brałem taki trochę większy czubeczek łyżeczki, rozpuszczona w zimnej, przegotowanej wodzie, ok, 0,5 cm na dnie kubka)

- zostawiałem na 30 min. przykryte pokrywką

- łyżką rozbijałem skrzep na kawałki (nie bardzo drobne, ale i nie za duże)

- następne 30 min. na oddzielenie serwatki

- serwatkę z wierzchu do zlewu, resztę do pieluchy...

- odciekanie do rana nad zlewem (ser robiłem zawsze wieczorem)

- rano zawinięcie w gazę/uformowanie na ciepło i do solanki

- po powrocie z pracy w solanki i do schnięcia - do rana

- rano - konsumpcja :grin:

Mam nadzieję, że komuś to, co napisałem, się przyda...

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/609-mleko-a-mleko/

Mleko prosto od krowy to jest to.Znacznie lepsze jest po zmieszaniu z mlekiem kozim.

Teraz mam zasuszone kozy to nie robię żadnych wyrobów,ale za 2 miesiące zacznę,a wtedy dopiero będę się chwalił. :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/609-mleko-a-mleko/#findComment-8819

Witam.

Oj przyda się, przyda.

Trutlen, jestem "zielony”, jeżeli chodzi o wyrób sera własnym sposobem, ale chętnie spróbuję Twojego przepisu tylko powiedz, co to jest ta podpuszczka i skąd to wziąć

Pozdrawiam.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/609-mleko-a-mleko/#findComment-8856

Witam.

Oj przyda się, przyda.

Trutlen, jestem "zielony”, jeżeli chodzi o wyrób sera własnym sposobem, ale chętnie spróbuję Twojego przepisu tylko powiedz, co to jest ta podpuszczka i skąd to wziąć

Pozdrawiam.

A czytałeś w tym dziale temat A ser????

Trochę czytania jest, ale sporo można się dowiedzieć.

A co do podpuszczki - to jest enzym powodujący koagulację białek zawartych w mleku i w efekce powstanie skrzepu... bla, bla, bla... :grin: Generalnie jest to coś, co powoduje, źe mleko się ścina (tak, jak mleko zsiadłe, tylko - inaczej :grin: ), powstaje skrzep, który po odcieknięciu serwatki daje serek. W zależności od dodatków, sposobu postępowania, przechowywania itd mżna zrobić coś na podobieństwo oscypka (najprościej) czy fety, mozarelli albo serów źółtych (to już wyźsza szkoła)...

A kupić podpuszczkę moźna na Allegro :wink: Za 12 zł. masz 10g, co wystarczy na jakiś czas.

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/609-mleko-a-mleko/#findComment-8867