Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pełne rękodzieło : salceson i leberka mojej roboty,chleb zięciowej produkcji,pomidorek z "szufladowej" dojrzewalni,por z działki ,masełko od zaprzyjażnionej gospodyni z pod Kościerzyny :lol: Wychodzi na to,że tylko talerzyk z manufaktury :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248270
Udostępnij na innych stronach

Pełne rękodzieło : salceson i leberka mojej roboty,

 

 

Kruszynko , życzę smacznego :clap: :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248274
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi na to,że tylko talerzyk z manufaktury

Jakby Ci się chciało to też byś go zrobił :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248294
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 

Dzisiaj na śniadanie smażone jajka z pomidorami na kaczym tłuszczu . Przyprawy to majeranek , czubrica czerwona , czosnek , pieprz świeżo mielony i mrożony koperek . :thumbsup: :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248315
Udostępnij na innych stronach

http://imageshack.us/photo/my-images/818/001bxo.jpg/

Taki sobie duecik.Zdjęcie z wczoraj,ale dzisiaj bardziej "przegryzione'.Do tego eksperymentalnie skorzystałem z Image Shack :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248661
Udostępnij na innych stronach

A ja Twój link wsadziłem w IMG

http://img818.imageshack.us/img818/1254/001bxo.jpg

A u mnie się "gryzą " bolki , czyli młode dorsze ( śledzie jadłem w ubiegłym tygodniu).

http://img145.imageshack.us/img145/1699/001nli.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248663
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kolego Kruszynka, czy jest możliwe podanie przepisu na to duo. Smaki dzieciństwa i Babcia Agnieszka w kuchni i dziadek Józef ze swoim sakramentalnym "Matka, masz tam jakie śledzie"?

Pamiętam, że śledzie osolić, otoczyć w mące i na patelnie. Po obsmażeniu ryb w ten sam tłuszcz cebulę i zalać marynatą z octu, ziela angielskiego, listków laurowych i cukru. Ale ile i co do czego? Gdybyś był tak miły, podpowiedz młodemu.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248678
Udostępnij na innych stronach

Przepis na pewno godny uwagi, ale mnie idzie o ten na śledzie smażone. (duet na Kruszynkowym talerzu).

Cytat z AndyAndy-

"Śledzie świeże takie najlepiej takie 12 do 18 cm ok 3 do 4 kg umyć wyczyścić

( łyżeczką do herbaty najlepiej czyścic ryby) pokroić na kawałki 3-4 cm i zalać zimna zalewą"

Co robić, jak żyć ???????? (Panie Premierze)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248680
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam, że śledzie osolić, otoczyć w mące i na patelnie. Po obsmażeniu ryb w ten sam tłuszcz cebulę i zalać marynatą z octu, ziela angielskiego, listków laurowych i cukru.

Zalewa 4 części wody na jedną octu 10%,reszta jak podałeś.Cukier ,sól do smaku.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248682
Udostępnij na innych stronach

Kolego kostek61

czuję się zobowiązany.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248683
Udostępnij na innych stronach

dyzio, robię trochę inaczej niż Andyandy,

Śledzie po wypatroszeniu i odgłowieniu myję pod bieżącą wodą. Panieruję w mące , smażę na "złoto" i układam w naczyniu.W czasie smażenia na patelni solę i pieprzę śledzie.

Zalewa:

2 szklanki wody,1/2 l octu,marchew pokrojona w plasterki,por pokrojony w krążki,cebula pokrojona tak jak por,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,2 liście laurowe,łyżeczka soli.

Wodę z warzywami i przyprawami gotuję do półmiękkości jarzyn.Dodaję ocet i zagotowuję.Po odstawieniu z ognia dodaję cukier do smaku .

Ciepłą zalewą zalewam :lol: ciepłe jeszcze śledzie.Czas dojrzewania to min.12 godz.,ale z upływem czasu nabierają charakteru.

Wyżej podane ilości składników to na 2 kg śledzi już oczyszczonych.Dodam,że śledzie powinny być grubiutkie i tłuściutkie :thumbsup: Takie śledzie serwowała Jola w Zatomiu na grzybozlocie.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248698
Udostępnij na innych stronach

Śledzie po wypatroszeniu i odgłowieniu myję pod bieżącą wodą.

 

Kruszynko , rozumiem że to nie są śledzie solone . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248700
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko , rozumiem że to nie są śledzie solone

Andrzeju "zielone" :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-248701
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka, dziękuję !

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-249192
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Andrzej tyle to ja mam na tydzień :grin:

 

Wojtek , moja jedna noga to połowa Ciebie :grin: , muszę mieć trochę więcej . :tongue: :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-252649
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze śniadanko

U mnie dzisiaj tak

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-253067
Udostępnij na innych stronach

A u mnie resztki polędwicy otulonej słoniną

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-253069
Udostępnij na innych stronach

W jednym kawałku na schabie zostawiona jest słonina dla ładniejszego kształtu związana sznurkiem Wędzona ciepłym dymem , parzona 15 min. w tem. 90C

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-253073
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś ''świecąca'' polędwica i soczysty baleron... :thumbsup: :grin: Apetyt wraca , czyli sie poprawia :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6110-co-mamy-dzisiaj-na-%C5%9Bniadanie/page/9/#findComment-253076
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.