Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Informacje na temat wykonania pojawiły się w wątku Rolada schabowa pieczona - peklowanie

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6142-wyroby-waldero/#findComment-179053
Udostępnij na innych stronach

W cytowanym wątku jest wszystko, ale niech tam, spróbuje opisać:

1.Należy zapoznać się z fragmentem 21-ki zamieszczonym przez Dzidka: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=214026#214026

i przygotować element do peklowania

2. Peklowanie tak jak napisałem w cytowanym wątku:

- Zalewa wykonana zgodnie z tabelą Dziadka, kolumna dla 6 dni.

- Nastrzyk około 60ml w mięsień polędwicy (cały element ważył około 3,5 kg)

- Peklowanie 5 dni

- Moczenie około 2 godzin (2 razy zmiana wody)

Można też peklować zgodnie z opisem z 21-ki lub tak jak radzili koledzy we

wspominanym wątku

3. Wypełnienie miejsc po żebrach farszem od kiełbasy, wiązanie oraz przyprawianie (ja użyłem pieprz, majeranek i kolendrę, w ilości wynikającej z 21-ki)

4. Pieczenie a właściwie parowanie, tak jak wskazał Zbój Madej:

Jak przygotować element (tzn. np. jak wykroić kości) nie podejmę się opisać, trzeba być na szkoleniu SDM i zobaczyć :wink:

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6142-wyroby-waldero/#findComment-179068
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje :grin:

Jak dla mnie słoność na właściwym poziomie, inni degustatorzy nie zgłaszali zastrzeżeń.

Pozdrawiam

waldero

 

"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6142-wyroby-waldero/#findComment-179073
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.