Skocz do zawartości

Pasztet zapiekany z wątróbki drobiowej


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

poczynilem co nastepuje:

 

Skladniki:

1 kg watrobki drobiowej,

40 dkg boczku wedzonego, tlustego

2 duze cebule,

sol (3 lyzczeki), piperz czarny (3/4 lyzeczki), pieprz bialy (1/4 lyzeczeki), majeranek - duza garsc, maslo - 1/8 kostki.

 

Wykonanie:

Boczek kroimy w kostke, cebule rowniez. Calosc zasmazamy na masle, do momentu zeszklenia cebuli. Cebule z boczkiem przepuszczamy przez sitko 5mm.

Nastepnie tym samym sitkiem mielimy watrobke drobiowa (uprzednio umyta i obrana z niechcianych elementow - tluszcz, zylki).

Mieszamy calosc, nastepnie ponownie puszczamy przez sitko 5 mm.

Ponownie mieszamy i doprawiamy. Tak powstaly pasztet pakujemy do foremki i pieczemy w piekarniku ok 50-55 minut, w temperaturze 200 stopni.

 

Po upieczeniu pasztecik piekna brazowa skorupke i smakuje wiele lepiej niz sklepowe :)

 

Po wyjeciu z piekarnika wyglada tak:

http://img585.imageshack.us/img585/1189/imag0167se.th.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6172-pasztet-zapiekany-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-drobiowej/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.