DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 wojcu - pisz jak najwięcej spostrzeżeń, nie mam jeszcze do prób tej wędzarni, a sprzedaż jest niezła, wszystkie wrażenia są mile widziane :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-234653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcu Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 2 Września 2012 dziadek maciek - wędziłem już 3 razy, wszystko ładnie się spisuje za każdym razem wędzonki wychodzą mi coraz lepsze. Wędzarnia jest solidnie wykonana nie powinna się rozlecieć za szybko, ale tak jak mówiłeś za taką cenę opłaca się na pewno, nie ma co się truć tymi "wędlinami" z super marketu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-235191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 12 Września 2012 a ową makrelę to myślę że traktujesz zalewą? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 12 Września 2012 jumbo, nie, nie wiem czy dobrze będzie, wiesz uczę się w zasadzie na błędach. lektura lekturą, ale właśnie w międzyczasie dostałem smsa, że makrela nie będzie zamrożona, tylko w lodzie przyjedzie. Dziś widziałem takie rybki i one SZTYWNE z zimna to nie są. Potraktuje je po prostu solą na 24h i potem opłuczę i już. Będę wędził. Zobaczymy co to z tego wyjdzie. ps, Aha, tak, żeby sobie skalę paleniska uzmysłowić i w ogóle : ta rura to 5-cio calówka, 12.8cm średnicy zewnętrznej. Gdyby kogoś interesowało. Mnie zaś interesuje, coż to kolega z filmu ma za turbodumogenerator? Czy ktoś może wie? Czy to sztanca, czy produkt na zamówienie? Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 12 Września 2012 zrób 7% zalewę na samej soli a nie posypuj ryby bo będziesz miał straszne nierówności w posoleniu - po prosty na 10 litrów wody daj 70 dag soli wymieszaj , rybkom utnij głowy i wypatrosz , i na 24 godz do zalewyA będąc 3 lata temu w Torqey to makrelę sam wędką na pirsie portu wyciągałem....nie płacąc :grin: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 12 Września 2012 jumbo, ja nie jestem wędkarzem Tato mój to by Ciebie właśnie na piwko zabrał Ale ta makrela to będzie już wypatroszona, bez głów. Tylko się upewniłem, że nie w solance tylko w lodzie. Ja jej zresztą zamówiłem tylko 5kg (około, jak tam wyjdzie), to w razie co strata żadna Ale powiedz, jeśli byłbyś łaskaw jak to proporcjami obdzielić? 10 litrów na te 5kg? Ah.. no i co to jest zalewa 7%? ... nie mam żadnych 'solomierzy'... Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 12 Września 2012 :grin: po sól z reki (trochę więcej) tak jak do smażenia w środku i po skórze ryby ułóż w pojemniku i do lodówki na noc.Rano śmiało możesz wędzić. Następnym razem już będziesz wiedział czy posolić więcej czy mniej.Na pierwszy raz tak bym zrobił.Kiedyś moczyłem w solance teraz tylko solę z ręki. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 12 Września 2012 No tak właśnie chciałem zrobić Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 12 Września 2012 grzesiu ci podpowiedział , mówiąc jednocześnie że na początku też moczył w zalewieA zalewa 7% jak pytasz to na 1 litr 7 deko soli , na dwa litry 14 deko , na 5 litrów 35 deko,później się nauczysz jak mówi grzesiu solić z ręki - mniej roboty [ Dodano: Sro 12 Wrz, 2012 22:38 ]5 kilo ryby to ok 4 litry wrzuć do 6 -7 litrowego garnkazrób 7% zalewę z 3 litrów wody (21 dekagram soli na 3 l wody)zalej i do chłodnego - nie musi być chłodziarka, wystarczy piwnica Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tunerabis Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 13 Września 2012 matyjasz, jak żona tacy poszuka to będziesz miał ciepło... Ja dzisiaj zaczałęm mini budowlę wędzarni - beczka poszła pod obróbkę /prowizorka na start/ cięcie - rżnięcie, wypalanie.... do weekendu może coś powstanie http://e-fotek.pl/images/96253423882230052327.jpg http://www.fotoszok.pl/upload/424099df.jpg testy będą i wdrażanie się w temat, aby nauczyć się czegoś i wprawy nabrać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 13 Września 2012 Zazdraszczam koledze przestrzeni Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 13 Września 2012 cięcie - rżnięcie, wypalanie.... do weekendu coś powstanieWywaliłem to "może " i się całkiem rymło. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 15 Września 2012 Stary dobry sprzedawca ryb z Idndii ZAPOMNIAŁ wczoraj o moim zamówieniu na rybki!!! :devil: Kupiłem więc 2 pstrągi błękitne, zalałem wodą z solą o nasyceniu... troszkę większym niż bym chciał, żeby rybki były słone docelowo, dodałem pieprzu, listek laurowy, pieprz i kolendrę, sokiem z pół cytryny potraktowałem i właśnie mija 14 godzin jak się marynują/peklują(?) Zaraz wywieszam na linkę do prania na 3-4 godzinki i będę dymić :clap: Założenie jest :thumbsup: i ma się UDAĆ! Proszę trzymać kciuki... :rolleyes: Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tunerabis Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 15 Września 2012 Choć pogoda trochę nie dopisuje, dalej walczę z wędzarnią, bo na weekend miała być gotowa. Więc przygotowanie beczki już skończone, co trzeba wycięte, wyszlifowane, przykręcone. Odpowiednie kolanka kupione i dopasowane do kanału dymnego i otworu w beczce. Teraz wszystko na miejsce przeznaczenia i składamy do kupy Przymiarka... http://e-fotek.pl/images/34149714193648720084.jpg Wszystko mniej więcej na swoim miejscu - trzeba sprawdzić czy działa... http://e-fotek.pl/images/94510600108990755852.jpg No i zadymiło... cug jest http://e-fotek.pl/images/66699323932514317239.jpg http://e-fotek.pl/images/82427072789987728332.jpg O to chodziło Ogień potrafi zaciągnąć na 50cm w głąb kanału dymnego, przykrycie paleniska działa spowalniając spalanie i ogień da się regulować. http://e-fotek.pl/images/41110410753082471444.jpg Teraz tylko, ogarnąć to aby jakoś wyglądało i wymurować palenisko - i pierwsza wędzarnia, prowizorka z beczki gotowa A z wędzeniem będzie poślizg o tydzień. Co proponujecie na pierwsze wędzenie? ps. przepraszam za jakość ale we wszystkim mi bateria padła i jakimś starym telefonem robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 15 Września 2012 Tunerabis, ja zaczynałem przygode z wędzeniem od tego przepisu:http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minorai może dlatego polecam go początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roland Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 15 Września 2012 TeBe, Masz racje ten przepis jest najlepszy na początek , żadnych zbędnych udziwnień i kombinacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tunerabis Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 15 Września 2012 TeBe, dziękuję z przepis, pewnie skorzystam + coś łatwego w drób i boczek pójdę. Jak widzę na FB moje kombinacje poszły więc wyjaśniam, od paleniska do beczki jest pod kontem ok. 5-10 stopni, na fotach nie widać, ale wystarczy, bo DZIAŁA i miejsce odpowiednie Dalszą działalność będę opisywał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 15 Września 2012 Tunerabis, jak będziesz robił polędwice, to możesz pominąc wszystkie przyprawy i zrobic na czystej peklosoli. Ja po roku przeszedłem na czysty smak mięsa (za rada starszyzny) i uważam, ze tak jest lepiej. Ale spróbuj jak chcesz :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 15 Września 2012 sam peklosól jest fajna do peklowania czuc smak mięsa ale jakis listek laurowy czosnek i ziele daje fajniejszy bukiet smakowy i nic nie psuje oby nie przesadzić żeby nie byla perfumeria moja rada Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 15 Września 2012 Pstrąg gotowy, jeszcze hmmm ocieka tłuszczem, ale smakuje jak wędzony łosoś o czym marzyłem, tylko nie wiedziałem, że się uda. Skórka pięknie odchodzi, ości w środku zrobiły jakiś taki wink, że pięknie odchodzi wszystko jak pociągnąć. PYCHA! :thumbsup: 6 godzin wędzenia w temperaturze średnio 40'C ale bywały MOMENTY co to i do 108 podskoczyła na kilka sekund... Tka czy siak cnotka utracona, zadowolony jestem Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 15 Września 2012 powiem ci kolego że jadlem pstrąga i mówiłem jaki super uwędzony fosoś a to był pstrąg ze szwecji kolega przywiózł takie sztuki ok 2kg rewelacja jak bym miał to sam bym wędził pycha tak wiec życze smacznego Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 15 Września 2012 Pstrąg gotowy, jeszcze hmmm ocieka tłuszczem, ale smakuje jak wędzony łosoś o czym marzyłem, tylko nie wiedziałem, że się uda. Skórka pięknie odchodzi, ości w środku zrobiły jakiś taki wink, że pięknie odchodzi wszystko jak pociągnąć. PYCHA! :thumbsup: 6 godzin wędzenia w temperaturze średnio 40'C ale bywały MOMENTY co to i do 108 podskoczyła na kilka sekund... Tka czy siak cnotka utracona, zadowolony jestem matyjasz! zdjęcia poprosimy ! :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 15 Września 2012 Są jakieś tam... tylko dzisiaj wędzenie było połączone z grilem i ten, teges.. nie dowidzę już trochę, nie że się sciemnia, ale zmęczenie dopadło, naczytałem się Zamieszczę z rana zdjęcia 'przed' i 'po' Cytuj Jeep Club UK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 15 Września 2012 Mam nadzieję, że nie piliście czeskiego spiritu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciech1970 Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 16 Września 2012 Witam wszystkich zadymiaczy. Wyprodukowałem juz kilka kilogramów wędliny, używałem do wędzenia beczki, później murowanej, ale chciałbym produkować więcej. Chciałbym pobudowac wędzarnie w garażu może ktoś ma jakieś zdjęcia, szkice też mile widziane. Z góry uprzejmie dziękuje Cytuj wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.