Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wojcu - pisz jak najwięcej spostrzeżeń, nie mam jeszcze do prób tej wędzarni, a sprzedaż jest niezła, wszystkie wrażenia są mile widziane :grin:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-234653
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 167
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

dziadek maciek - wędziłem już 3 razy, wszystko ładnie się spisuje :) za każdym razem wędzonki wychodzą mi coraz lepsze. Wędzarnia jest solidnie wykonana nie powinna się rozlecieć za szybko, ale tak jak mówiłeś za taką cenę opłaca się na pewno, nie ma co się truć tymi "wędlinami" z super marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-235191
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
a ową makrelę to myślę że traktujesz zalewą?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237196
Udostępnij na innych stronach

jumbo, nie, nie wiem czy dobrze będzie, wiesz uczę się w zasadzie na błędach. lektura lekturą, ale właśnie w międzyczasie dostałem smsa, że makrela nie będzie zamrożona, tylko w lodzie przyjedzie. Dziś widziałem takie rybki i one SZTYWNE z zimna to nie są. Potraktuje je po prostu solą na 24h i potem opłuczę i już. Będę wędził.

Zobaczymy co to z tego wyjdzie.

 

ps,

Aha, tak, żeby sobie skalę paleniska uzmysłowić i w ogóle : ta rura to 5-cio calówka, 12.8cm średnicy zewnętrznej. Gdyby kogoś interesowało.

 

Mnie zaś interesuje, coż to kolega z filmu ma za turbodumogenerator? Czy ktoś może wie? Czy to sztanca, czy produkt na zamówienie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237198
Udostępnij na innych stronach

zrób 7% zalewę na samej soli a nie posypuj ryby bo będziesz miał straszne nierówności w posoleniu - po prosty na 10 litrów wody daj 70 dag soli wymieszaj , rybkom utnij głowy i wypatrosz , i na 24 godz do zalewy

A będąc 3 lata temu w Torqey to makrelę sam wędką na pirsie portu wyciągałem....nie płacąc :grin:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237199
Udostępnij na innych stronach

jumbo, ja nie jestem wędkarzem :D

Tato mój to by Ciebie właśnie na piwko zabrał :D

Ale ta makrela to będzie już wypatroszona, bez głów. Tylko się upewniłem, że nie w solance tylko w lodzie.

Ja jej zresztą zamówiłem tylko 5kg (około, jak tam wyjdzie), to w razie co strata żadna :D

Ale powiedz, jeśli byłbyś łaskaw jak to proporcjami obdzielić? 10 litrów na te 5kg?

 

Ah.. no i co to jest zalewa 7%? ... nie mam żadnych 'solomierzy'... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237200
Udostępnij na innych stronach

:grin: po sól z reki (trochę więcej) tak jak do smażenia w środku i po skórze ryby ułóż w pojemniku i do lodówki na noc.Rano śmiało możesz wędzić. Następnym razem już będziesz wiedział czy posolić więcej czy mniej.Na pierwszy raz tak bym zrobił.Kiedyś moczyłem w solance teraz tylko solę z ręki. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237204
Udostępnij na innych stronach

grzesiu ci podpowiedział , mówiąc jednocześnie że na początku też moczył w zalewie

A zalewa 7% jak pytasz to na 1 litr 7 deko soli , na dwa litry 14 deko , na 5 litrów 35 deko,

później się nauczysz jak mówi grzesiu solić z ręki - mniej roboty

 

[ Dodano: Sro 12 Wrz, 2012 22:38 ]

5 kilo ryby to ok 4 litry

wrzuć do 6 -7 litrowego garnka

zrób 7% zalewę z 3 litrów wody (21 dekagram soli na 3 l wody)

zalej i do chłodnego - nie musi być chłodziarka, wystarczy piwnica

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237207
Udostępnij na innych stronach

matyjasz, jak żona tacy poszuka to będziesz miał ciepło...

Ja dzisiaj zaczałęm mini budowlę wędzarni - beczka poszła pod obróbkę /prowizorka na start/ cięcie - rżnięcie, wypalanie.... do weekendu może coś powstanie ;)

http://e-fotek.pl/images/96253423882230052327.jpg

http://www.fotoszok.pl/upload/424099df.jpg

 

testy będą i wdrażanie się w temat, aby nauczyć się czegoś i wprawy nabrać...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237246
Udostępnij na innych stronach

cięcie - rżnięcie, wypalanie.... do weekendu coś powstanie

Wywaliłem to "może " i się całkiem rymło. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237295
Udostępnij na innych stronach

Stary dobry sprzedawca ryb z Idndii ZAPOMNIAŁ wczoraj o moim zamówieniu na rybki!!! :devil:

 

Kupiłem więc 2 pstrągi błękitne, zalałem wodą z solą o nasyceniu... troszkę większym niż bym chciał, żeby rybki były słone docelowo, dodałem pieprzu, listek laurowy, pieprz i kolendrę, sokiem z pół cytryny potraktowałem i właśnie mija 14 godzin jak się marynują/peklują(?) :D

Zaraz wywieszam na linkę do prania na 3-4 godzinki i będę dymić :clap:

 

Założenie jest :thumbsup: i ma się UDAĆ! :D

Proszę trzymać kciuki... :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237687
Udostępnij na innych stronach

Choć pogoda trochę nie dopisuje, dalej walczę z wędzarnią, bo na weekend miała być gotowa.

Więc przygotowanie beczki już skończone, co trzeba wycięte, wyszlifowane, przykręcone. Odpowiednie kolanka kupione i dopasowane do kanału dymnego i otworu w beczce.

Teraz wszystko na miejsce przeznaczenia i składamy do kupy :)

 

Przymiarka...

 

http://e-fotek.pl/images/34149714193648720084.jpg

 

 

Wszystko mniej więcej na swoim miejscu - trzeba sprawdzić czy działa...

 

http://e-fotek.pl/images/94510600108990755852.jpg

 

 

No i zadymiło... cug jest :D

 

http://e-fotek.pl/images/66699323932514317239.jpg

 

 

http://e-fotek.pl/images/82427072789987728332.jpg

 

O to chodziło :) Ogień potrafi zaciągnąć na 50cm w głąb kanału dymnego, przykrycie paleniska działa spowalniając spalanie i ogień da się regulować.

 

http://e-fotek.pl/images/41110410753082471444.jpg

 

 

Teraz tylko, ogarnąć to aby jakoś wyglądało i wymurować palenisko - i pierwsza wędzarnia, prowizorka z beczki gotowa :) A z wędzeniem będzie poślizg o tydzień.

 

Co proponujecie na pierwsze wędzenie?

 

ps. przepraszam za jakość ale we wszystkim mi bateria padła i jakimś starym telefonem robiłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237746
Udostępnij na innych stronach

Tunerabis, ja zaczynałem przygode z wędzeniem od tego przepisu:

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora

i może dlatego polecam go początkującym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237749
Udostępnij na innych stronach

TeBe, dziękuję z przepis, pewnie skorzystam + coś łatwego w drób i boczek pójdę.

Jak widzę na FB moje kombinacje poszły więc wyjaśniam, od paleniska do beczki jest pod kontem ok. 5-10 stopni, na fotach nie widać, ale wystarczy, bo DZIAŁA i miejsce odpowiednie :) Dalszą działalność będę opisywał :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237794
Udostępnij na innych stronach

Tunerabis, jak będziesz robił polędwice, to możesz pominąc wszystkie przyprawy i zrobic na czystej peklosoli. Ja po roku przeszedłem na czysty smak mięsa (za rada starszyzny) i uważam, ze tak jest lepiej. Ale spróbuj jak chcesz :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237796
Udostępnij na innych stronach

sam peklosól jest fajna do peklowania czuc smak mięsa ale jakis listek laurowy czosnek i ziele daje fajniejszy bukiet smakowy i nic nie psuje oby nie przesadzić żeby nie byla perfumeria moja rada
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237797
Udostępnij na innych stronach

Pstrąg gotowy, jeszcze hmmm ocieka tłuszczem, ale smakuje jak wędzony łosoś o czym marzyłem, tylko nie wiedziałem, że się uda. Skórka pięknie odchodzi, ości w środku zrobiły jakiś taki wink, że pięknie odchodzi wszystko jak pociągnąć. PYCHA! :thumbsup:

6 godzin wędzenia w temperaturze średnio 40'C ale bywały MOMENTY co to i do 108 podskoczyła na kilka sekund... :D

 

Tka czy siak cnotka utracona, zadowolony jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237801
Udostępnij na innych stronach

powiem ci kolego że jadlem pstrąga i mówiłem jaki super uwędzony fosoś a to był pstrąg ze szwecji kolega przywiózł takie sztuki ok 2kg rewelacja jak bym miał to sam bym wędził pycha tak wiec życze smacznego
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237802
Udostępnij na innych stronach

Pstrąg gotowy, jeszcze hmmm ocieka tłuszczem, ale smakuje jak wędzony łosoś o czym marzyłem, tylko nie wiedziałem, że się uda. Skórka pięknie odchodzi, ości w środku zrobiły jakiś taki wink, że pięknie odchodzi wszystko jak pociągnąć. PYCHA! :thumbsup:

6 godzin wędzenia w temperaturze średnio 40'C ale bywały MOMENTY co to i do 108 podskoczyła na kilka sekund... :D

 

Tka czy siak cnotka utracona, zadowolony jestem :D

 

matyjasz! zdjęcia poprosimy ! :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237804
Udostępnij na innych stronach

Są jakieś tam... :D tylko dzisiaj wędzenie było połączone z grilem i ten, teges.. nie dowidzę już trochę, nie że się sciemnia, ale zmęczenie dopadło, naczytałem się :D

Zamieszczę z rana zdjęcia 'przed' i 'po' :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237807
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich zadymiaczy. Wyprodukowałem juz kilka kilogramów wędliny, używałem do wędzenia beczki, później murowanej, ale chciałbym produkować więcej. Chciałbym pobudowac wędzarnie w garażu może ktoś ma jakieś zdjęcia, szkice też mile widziane. Z góry uprzejmie dziękuje :)
wojtek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6257-jak%C4%85-w%C4%99dzarnie-wybra%C4%87/page/6/#findComment-237942
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.