piotrekqba Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2011 Poszukuje więcej informacji na temat tego produktu Zartin RS firmy VAN HEES, znajoma poleciła mi to jako zmiękczacz do mięsa grillowanego ( w sytuacjach awaryjnych szczególnie karki). Zastosowałem jako dodatek do innych przypraw w ilości 5g na 1kg mięsa - kark (dawka zalecana przez producenta 20g) po 12 h marynowania wystarczyło smażenie 2,5 cm plastra na patelni przez niecałą minutę na stronę , gril około 20 minut , mięso bardzo soczyste , miękkie , kark nie żylasty. Wiem , że jest to jako alternatywa dla fosforanów ale , chciałbym wiedzieć coś więcej na temat tego produktu oraz jego ewentualnego wpływu na organizm . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2011 Witaj.http://www.van-hees.com/assets/files/pdf/VH_Zartinneu.pdfCo prawda po niemiecku, ale zerknij na stronę 3. - tam masz podane składy.Cała tablica Mendelejewa :rolleyes: :lol: To ja już wolę twarde, ale bez TEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2011 NiestetY nie znam niemieckiego skład Glukosesirup, - syrop glukozowy Speisesalz, - sól kuchennaE 262 Natriumacetat, - octan soduE 331 Natriumcitrat,- cytrynian soduE 301 Natrium-L-ascorbat kwas askorbinowy (witamina C) kowo Dobrze tłumacze ? Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2011 Dobrze tłumacze ?W zasadzie tak. Tabelę wszystkich E... znajdziesz też na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2011 Z "e" nie mam kłopotów tylko 2 pierwsze składniki Poleciła mi to znajoma która siedzi w tym interesie ponad 20lat twierdząc , że jest to mniej szkodliwe niż azotyny zawarte w peklosoli ( dotyczy tylko zartin rs) i jeśli podany skład przez producenta jest zgodny z rzeczywistością to raczej miała racje. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2011 Z "e" nie mam kłopotów tylko 2 pierwsze składnikiTe się zgadzają. Cała rzecz polega na tym, że mieszanka podnosi stopień zakwaszenia mięsa (zmienia PH). Ale czy to takie dobre :question: :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2011 Poleciła mi to do używania w sytuacjach awaryjnych , gdy maja przyjść goście a ty dowiadujesz się o tym w ostatniej chwili , by mieć pewność , że nie będzie wtopy, Jak mam czas to mięso na grila marynuje po swojemu z wyprzedzeniem 2-3 dniowym , a najlepsze jest marynowane w warzywach lub na ostro dodatkiem gorczycy , oleju i papryki w płatkach ( ale praktycznie też zakwaszam środowisko - teraz sobie to uświadomiłem , bo gorczyca jaką stosuje jest z dodatkiem octu i cukru). Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.