Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje więcej informacji na temat tego produktu Zartin RS firmy VAN HEES, znajoma poleciła mi to jako zmiękczacz do mięsa grillowanego ( w sytuacjach awaryjnych szczególnie karki).

 

Zastosowałem jako dodatek do innych przypraw w ilości 5g na 1kg mięsa - kark (dawka zalecana przez producenta 20g) po 12 h marynowania wystarczyło smażenie 2,5 cm plastra na patelni przez niecałą minutę na stronę , gril około 20 minut , mięso bardzo soczyste , miękkie , kark nie żylasty.

 

Wiem , że jest to jako alternatywa dla fosforanów ale , chciałbym wiedzieć coś więcej na temat tego produktu oraz jego ewentualnego wpływu na organizm .

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/
Udostępnij na innych stronach

Witaj.

http://www.van-hees.com/assets/files/pdf/VH_Zartinneu.pdf

Co prawda po niemiecku, ale zerknij na stronę 3. - tam masz podane składy.

Cała tablica Mendelejewa :rolleyes: :lol:

 

To ja już wolę twarde, ale bez TEGO.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184827
Udostępnij na innych stronach

NiestetY nie znam niemieckiego

 

skład

 

Glukosesirup, - syrop glukozowy

Speisesalz, - sól kuchenna

E 262 Natriumacetat, - octan sodu

E 331 Natriumcitrat,- cytrynian sodu

E 301 Natrium-L-ascorbat kwas askorbinowy (witamina C)

 

kowo

 

Dobrze tłumacze ?

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184831
Udostępnij na innych stronach

Z "e" nie mam kłopotów tylko 2 pierwsze składniki

 

Poleciła mi to znajoma która siedzi w tym interesie ponad 20lat twierdząc , że jest to mniej szkodliwe niż azotyny zawarte w peklosoli ( dotyczy tylko zartin rs)

 

i jeśli podany skład przez producenta jest zgodny z rzeczywistością to raczej miała racje.

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184835
Udostępnij na innych stronach

Z "e" nie mam kłopotów tylko 2 pierwsze składniki

Te się zgadzają.

Cała rzecz polega na tym, że mieszanka podnosi stopień zakwaszenia mięsa (zmienia PH).

Ale czy to takie dobre :question: :???:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184839
Udostępnij na innych stronach

Poleciła mi to do używania w sytuacjach awaryjnych , gdy maja przyjść goście a ty dowiadujesz się o tym w ostatniej chwili , by mieć pewność , że nie będzie wtopy,

Jak mam czas to mięso na grila marynuje po swojemu z wyprzedzeniem 2-3 dniowym , a najlepsze jest marynowane w warzywach lub na ostro dodatkiem gorczycy , oleju i papryki w płatkach ( ale praktycznie też zakwaszam środowisko - teraz sobie to uświadomiłem , bo gorczyca jaką stosuje jest z dodatkiem octu i cukru).

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6284-zartin-van-hees-prosz%C4%99-o-informacje/#findComment-184843
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.