karolszymczak Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Listopada 2011 Może ja coś dodam ciekawego.Moja mama dostała od kogoś szynkę,a że jest dobrym człowiekiem postanowiła podzielić się ze swoim synem czyli ze mną.Szynka była hermetycznie zapakowana.Tak się złożyło że na mojej połowie szynki była etykieta.Czytając etykietę PODZIWIAM I CENIĘ producenta za szczerość i prawdę napisane było tak PRODUKT ZAWIERA 75% MIĘSA!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Listopada 2011 /.../ Woda jest naturalnym składnikiem mięsa...z punktu widzenia składu chemicznego zapewne tak, ale w jednym z programów fachowiec dokonał innej klasyfikacji: na przykładzie szynki - zaszeregowania jakościowe: szynka, szynka z naturalnym sokiem, szynka z dodatkiem wody, szynka z wodą, woda z szynką czyli czym się wypełnia mięso nastrzykiwarką źródło: http://pokarm.blogspot.com/2011/04/czym-jestesmy-truci.html Prawdą jest że odnosi się to do wędlin, ale czy nie można analogicznie sklasyfikować mięsa? ... ja nie wiem, ja się nie znam! Wiem tylko ze chcę kupić mięso, bo z mięsa mogę zrobić wędlinę jeżeli wykonam to zgodnie z technologią, a jeżeli pomimo przestrzegania procedur wyrób finalny nie spełnia wymogów to czy sprzedano mi pełnowartościowe surowe mięso? Wiem, że się czepiam ... ale to to w dużej mierze od nas zależy jak długo będziemy oszukiwani. czasem żałuję ze zniknęła ze sklepów ... "Książka skarg i wniosków" :lol: Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Listopada 2011 Może ja coś dodam ciekawego.Moja mama dostała od kogoś szynkę,a że jest dobrym człowiekiem postanowiła podzielić się ze swoim synem czyli ze mną.Szynka była hermetycznie zapakowana.Tak się złożyło że na mojej połowie szynki była etykieta.Czytając etykietę PODZIWIAM I CENIĘ producenta za szczerość i prawdę napisane było tak PRODUKT ZAWIERA 75% MIĘSA!!! Masz na myśli produkt przetworzony , czyli wędlinę ? Największe wydajności uzyskują na "polędwicach sopockich" dzisiejszy standart to ok 160 - 170 % w produkcie gotowym , czyli z 1 kg mięsa uzyskuje się 1,6 - 1,7 kg produktu. Jednym słowem dramat ..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Listopada 2011 Nastrzyk mięsa mięsem to standard, ale nastrzyk kolagenem ? Nie słyszałem.http://www.aditech.com.pl/produkty.php?prod=9&produkt=Bialka__kolagenowe :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Listopada 2011 Emil, największe wydajności uzyskują na "polędwicach sopockich Dlatego wiadomo dlaczego w markecie polędwica surowa kosztuje 17 zł za kilogram a gotowa sopocka 9,50 za kilogram :rolleyes: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Listopada 2011 największe wydajności uzyskują na "polędwicach sopockichhttp://www.nadajemy.ie/artykul/id/1380/Ile-jest-miesa-w-tej-gabce.html :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Listopada 2011 Darino, smutne ale prawdziwe! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Listopada 2011 Gdy wprowadzili pirofosforan E450a z Ph na poziomie 10,30 ( przy tym ph jest maksymalna wodochłonność mięsa ) strzykają nawet mięsnie z wadą PSE ....i nie ma praktycznie wycieków przy obróbce.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Listopada 2011 @ Darino - dzięki za ten tekst! Zbieram takie "kwiatki". Kto wie co będzie za kilka lat jeżeli będziemy mieli dalej taki "postęp" w technologii? Kiedyś w necie był art. "ŚWIŃSTWA W ŚWINIACH" w którym można było przeczytać: Jeszcze kilka lat temu dopuszczalne normy żywieniowe w Polsce były o wiele bardziej drastyczne. W roku 1994 Państwowa Inspekcja Handlowa wycofywała z handlu szynkę zawierającą 2 gramy polifosforanów w kilogramie gotowego produktu. Niestety, już od zeszłego roku zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia można stosować do pięciu gramów fosforanów na litr solanki, czego producenci nie omieszkali wykorzystać. Ten artykuł jest 2003 roku, jaka norma obowiązuje dzisiaj? Tutaj jest całość: http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=8783 Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.