Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może ja coś dodam ciekawego.Moja mama dostała od kogoś szynkę,a że jest dobrym człowiekiem postanowiła podzielić się ze swoim synem czyli ze mną.Szynka była hermetycznie zapakowana.Tak się złożyło że na mojej połowie szynki była etykieta.Czytając etykietę PODZIWIAM I CENIĘ producenta za szczerość i prawdę napisane było tak PRODUKT ZAWIERA 75% MIĘSA!!!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186612
Udostępnij na innych stronach

/.../ Woda jest naturalnym składnikiem mięsa...

z punktu widzenia składu chemicznego zapewne tak, ale w jednym z programów fachowiec dokonał innej klasyfikacji:

 

na przykładzie szynki - zaszeregowania jakościowe: szynka, szynka z naturalnym sokiem, szynka z dodatkiem wody, szynka z wodą, woda z szynką czyli czym się wypełnia mięso nastrzykiwarką

źródło: http://pokarm.blogspot.com/2011/04/czym-jestesmy-truci.html

 

Prawdą jest że odnosi się to do wędlin, ale czy nie można analogicznie sklasyfikować mięsa? ... ja nie wiem, ja się nie znam! Wiem tylko ze chcę kupić mięso, bo z mięsa mogę zrobić wędlinę jeżeli wykonam to zgodnie z technologią, a jeżeli pomimo przestrzegania procedur wyrób finalny nie spełnia wymogów to czy sprzedano mi pełnowartościowe surowe mięso?

 

Wiem, że się czepiam ... ale to to w dużej mierze od nas zależy jak długo będziemy oszukiwani. czasem żałuję ze zniknęła ze sklepów ... "Książka skarg i wniosków" :lol:

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186618
Udostępnij na innych stronach

Może ja coś dodam ciekawego.Moja mama dostała od kogoś szynkę,a że jest dobrym człowiekiem postanowiła podzielić się ze swoim synem czyli ze mną.Szynka była hermetycznie zapakowana.Tak się złożyło że na mojej połowie szynki była etykieta.Czytając etykietę PODZIWIAM I CENIĘ producenta za szczerość i prawdę napisane było tak PRODUKT ZAWIERA 75% MIĘSA!!!

 

Masz na myśli produkt przetworzony , czyli wędlinę ? ;)

 

Największe wydajności uzyskują na "polędwicach sopockich" dzisiejszy standart to ok 160 - 170 % w produkcie gotowym , czyli z 1 kg mięsa uzyskuje się 1,6 - 1,7 kg produktu. Jednym słowem dramat .....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186620
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk mięsa mięsem to standard, ale nastrzyk kolagenem ? Nie słyszałem.

http://www.aditech.com.pl/produkty.php?prod=9&produkt=Bialka__kolagenowe

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186624
Udostępnij na innych stronach

Emil, największe wydajności uzyskują na "polędwicach sopockich

Dlatego wiadomo dlaczego w markecie polędwica surowa kosztuje 17 zł za kilogram a gotowa sopocka 9,50 za kilogram :rolleyes:

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186626
Udostępnij na innych stronach

największe wydajności uzyskują na "polędwicach sopockich

http://www.nadajemy.ie/artykul/id/1380/Ile-jest-miesa-w-tej-gabce.html

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186628
Udostępnij na innych stronach

Gdy wprowadzili pirofosforan E450a z Ph na poziomie 10,30 ( przy tym ph jest maksymalna wodochłonność mięsa ) strzykają nawet mięsnie z wadą PSE ....i nie ma praktycznie wycieków przy obróbce....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186632
Udostępnij na innych stronach

@ Darino - dzięki za ten tekst! Zbieram takie "kwiatki". Kto wie co będzie za kilka lat jeżeli będziemy mieli dalej taki "postęp" w technologii? Kiedyś w necie był art. "ŚWIŃSTWA W ŚWINIACH" w którym można było przeczytać:

 

Jeszcze kilka lat temu dopuszczalne normy żywieniowe w Polsce były o wiele

bardziej drastyczne. W roku 1994 Państwowa Inspekcja Handlowa wycofywała

z handlu szynkę zawierającą 2 gramy polifosforanów w kilogramie gotowego

produktu. Niestety, już od zeszłego roku zgodnie z rozporządzeniem ministra

zdrowia można stosować do pięciu gramów fosforanów na litr solanki, czego

producenci nie omieszkali wykorzystać.

Ten artykuł jest 2003 roku, jaka norma obowiązuje dzisiaj?

 

Tutaj jest całość: http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=8783

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6300-kupny-boczek/page/2/#findComment-186636
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.