Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Przepis na Salami Parzone

 

wołowina extra 4 kg

słonina 4 kg

 

kroimy w mała kosteczkę 1cm/1cm dokładnie :tongue:

 

mrozimy tak aby kosteczki nie stykały się razem minimum 48 godzin

 

w dniu wyrabiania salami dodajemy

 

2 kg golonko mielimy na sitku 3 mm

 

do tego mięska dodajemy przyprawy i peklosól 200 g. i to jest nasz BRAT

 

 

przyprawy do salami używam gotowej mieszanki

 

http://www.wedliny-dron.pl/pl/S/KLIENCI-INDYWIDUALNI/SKLEP-Z-DODATKAMI/KOMPOZYCJE-PRZYPRAW/PRZYPRAWA-DO-SALAMI.html#main_content

 

proponuje dołożyć ostrej papryki chili według uznania ( ja daje 10g)

 

kompozycje przypraw dawkowanie 100 gram na 10 kg

 

mielimy na przemian zmrożone kosteczki na sitku 8mm

 

dobrze mieszamy. z mięsem z golonki z przyprawami (z BRATEM )

 

Zamiast mielić możemy wykurtować w pierwszej kolejności brat z przyprawami potem mięso wołowe na końcu dodajemy słoninę

 

 

nadziewamy w osłonki białkowe 55mm

osadzamy w temperaturze 16-18 st.C 24 godziny

 

wędzimy w zimnym dymie 6 do 8 godzin temperatura wędzenia nie więcej niż 40 st.C

 

parzymy powoli podnosząc temperaturę

 

woda 60 st.C do w batonie 55 st.C

woda 65 st.C do w batonie 60 st.C

woda 72 st.C do w batonie 68 st.C max

 

schładzamy szybko wodą zimną i do lodówki

 

do spożycia na drugi dzień czas przechowywania im starsze tym lepsze :thumbsup: w warunkach suchych do 18 st. C do 2 tygodni :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6329-salami-parzone/
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak mniemam nie ma procesu zakwaszania? :cool:

 

mrozimy tak aby kosteczki nie stykały się razem minimum 48 godzin

Tego za bardzo nie rozumiem, czemu ma służyć mrozenie przez 48godzin i to tak by się kosteczki nie stykały? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6329-salami-parzone/#findComment-186345
Udostępnij na innych stronach

Tego za bardzo nie rozumiem, czemu ma służyć mrozenie przez 48godzin i to tak by się kosteczki nie stykały?

Bo lepiej się kutruje lub mieli pojedyncze kawałki niż zbite w jedną całość.

 

Dojrzewającego salami nie robimy :cry:

 

brak warunków

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6329-salami-parzone/#findComment-186348
Udostępnij na innych stronach

wędzimy w zimnym dymie 6 do 8 godzin temperatura wędzenia nie więcej niż 40 st.C

 

To na zimno wędzimy, czy na ciepło?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6329-salami-parzone/#findComment-186355
Udostępnij na innych stronach

To na zimno wędzimy, czy na ciepło?

Wiem że zimny to 22 st.c

od 22-40 ciepły

powyżej 40 gorący

 

więc w ciepłym dymie do 40 st.C

 

dziękuję że zapytałeś i przypomniałeś mi regułki.

 

pozdrawiam

 

kapitan Sowa :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6329-salami-parzone/#findComment-186365
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.