qwiqweq Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dzisiaj kupiłem kilkanaście kilo polędwic w ubojni w Siedlęcinie koło Jeleniej Góry i kilka z nich ma taki dziwny (jasny) biały kolor chodzi mi o przekrój nie o jakiś nalot, jest bardzo giętka to znaczy daje się wyginać w prawo i w lewo tak jak na zdjęciu. Kupując sprzedawczyni powiedziała, że nie ma już polędwic a po chwili zawołała Maćka! I Maciek przywiózł ok 50 takich W wielkiej skrzyni i to właśnie są 'Moje polędwice" Podczas nastrzykiwania w kilku polędwicach zauważyłem, że oprócz mojego nakłucia solanka wylatuje jeszcze kilkoma innymi dziurkami i właśnie to (i wiotkość) .Budzi moje wątpliwości co do świeżości mięsa.(zapach ok) Dodam jeszcze, że chciałem kilkanaście kilo boczku(ze skórą) i niestety o godz.9 rano już nie mieli:( Po czym wyłonił się zza rogu rzeźnik, który po cichu i z pewną dozą niepewności oznajmił, że jest boczek ze skórą tylko rozmrażany! Czy ubojnie i rzeźnie mrożą mięso z myślą uzupełnienia braków w chwili lepszego popytu? Kiedy najlepiej kupować mięso (jakie dni tygodnia) jeśli jest w ogóle jakaś zasada. Pozdrawiam. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2011 [b]qwiqweq[/b], faktycznie kolor mięsa niezbyt ciekawy!Nie wygląda to na świeże mięsko.A na pytanie kiedy najlepiej kupować ?musisz poszukać zaufaną ubojnię gdzie tuszki przerabiają codziennie i możesz kupować wtedy kiedy będziesz potrzebował. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Wydaje mi się, że ten schab ma wadę PSE - dochodzi wówczas do pęknięć tkanek komórkowych przez co następują znaczne wycieki osocza. Mięso wówczas robi się "wiórowate" i miękkie...Szczególnie po rozmrożeniu takiego mięsa następuje znaczny wyciek osocza.... [ Dodano: Czw 08 Gru, 2011 07:28 ]Kiedy najlepiej kupować mięso (jakie dni tygodnia) jeśli jest w ogóle jakaś zasada.W zasadzie z reguły poniedziałek może być "ryzykownym" dniem . Najlepiej tak jak napisał kolega Karolszymczak - dobrze mieć zaufaną ubojnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Nic się nie martw. Mimo, że mięso może i kiepsko wygląda a i pewnie było nastrzykiwane to i tak da się z tego zrobić niezłe wędlinki. Wiem to bo kiedyś sam miałem taki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Grudnia 2011 zaufaną ubojnię No własnie była zaufana :!: od lat nastu.(nie znam innej w Jeleniej G.) Tusze rozbierają codziennie i byłem pewien że to mięsko jest właśnie ze świeżego rozbioru a tu taki babol mięso może i kiepsko wygląda a i pewnie było nastrzykiwane to i tak da się z tego zrobić niezłe wędlinkiNo ciekawe czy jak poleżą 12-14 dni w solance to będą dalej niezłe? Pozdrawiam. Dodam jeszcze że mięsko przywiezione z Masarni czekało na przygotowanie solanki kilka dobrych godzin i w tym czasie w pojemniku ociekło sporo krwi z wodą. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Popyt na różne elementy z tusz jest sezonowy i dlatego wszystkie ubojnie tam gdzie prowadzony jest rozbiór mrożą niektóre elementy i tak na kark popyt jest przed świętami i w okresie grilowym , schaby/polędwice najlepiej schodzą przed świętami boczki okres grilowym itd. (i dlatego też na początku "sezonu popytowego trzeba pozbyć się zapasów). Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Jak rozpoznać mięsko np.boczek zaraz po rozmrożeniu? Bo rozumiem że wycierają je z wody przed sprzedażą? Moja polędwica wyglądała idealnie a po przywiezieniu do domu nagle zaczęła się zmieniać :devil: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dzisiaj kupiłem kilkanaście kilo polędwic w ubojni :shock: To po co żeś ''TO'' kupił...??? Przecież jak coś ' nie wygląda dobrze na ''oko'' , to nie biorę i już :devil: po chwili zawołała Maćka! Na Twoim miejscu ja bym też zawołała tego Maćka i chętnie bym zobaczyła jak zajada np. kotleta z owego ''mięska''... :tongue: :tongue: :tongue: Ze zdjęcia widać ,że wepchali Ci niezłą ''chabaninę'' :sad: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Grudnia 2011 na ''oko''Jak pisałem na miejscu wyglądało ok. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Czy macie jakieś doświadczenia z takim mięskiem ? Czy mięso (rozmrażane) może poleżeć w solance ok 12-14 dni czy lepiej zwiększyć stężenie i skrócić czas peklowania? Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.