Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj kupiłem kilkanaście kilo polędwic w ubojni w Siedlęcinie koło Jeleniej Góry i kilka z nich ma taki dziwny (jasny) biały kolor chodzi mi o przekrój nie o jakiś nalot, jest bardzo giętka to znaczy daje się wyginać w prawo i w lewo tak jak na zdjęciu. Kupując sprzedawczyni powiedziała, że nie ma już polędwic a po chwili zawołała Maćka! I Maciek przywiózł ok 50 takich

W wielkiej skrzyni i to właśnie są

'Moje polędwice"

Podczas nastrzykiwania w kilku polędwicach zauważyłem, że oprócz mojego nakłucia solanka wylatuje jeszcze kilkoma innymi dziurkami i właśnie to (i wiotkość) .Budzi moje wątpliwości co do świeżości mięsa.(zapach ok)

Dodam jeszcze, że chciałem kilkanaście kilo boczku(ze skórą) i niestety o godz.9 rano już nie mieli:(

Po czym wyłonił się zza rogu rzeźnik, który po cichu i z pewną dozą niepewności oznajmił, że jest boczek ze skórą tylko rozmrażany!

Czy ubojnie i rzeźnie mrożą mięso z myślą uzupełnienia braków w chwili lepszego popytu?

Kiedy najlepiej kupować mięso (jakie dni tygodnia) jeśli jest w ogóle jakaś zasada.

Pozdrawiam.

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/
Udostępnij na innych stronach

[

b]qwiqweq[/b], faktycznie kolor mięsa niezbyt ciekawy!Nie wygląda to na świeże mięsko.A na pytanie kiedy najlepiej kupować ?musisz poszukać zaufaną ubojnię gdzie tuszki przerabiają codziennie i możesz kupować wtedy kiedy będziesz potrzebował.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189392
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że ten schab ma wadę PSE - dochodzi wówczas do pęknięć tkanek komórkowych przez co następują znaczne wycieki osocza. Mięso wówczas robi się "wiórowate" i miękkie...

Szczególnie po rozmrożeniu takiego mięsa następuje znaczny wyciek osocza....

 

[ Dodano: Czw 08 Gru, 2011 07:28 ]

Kiedy najlepiej kupować mięso (jakie dni tygodnia) jeśli jest w ogóle jakaś zasada.

W zasadzie z reguły poniedziałek może być "ryzykownym" dniem . Najlepiej tak jak napisał kolega Karolszymczak - dobrze mieć zaufaną ubojnię.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189394
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie martw. Mimo, że mięso może i kiepsko wygląda a i pewnie było nastrzykiwane to i tak da się z tego zrobić niezłe wędlinki. Wiem to bo kiedyś sam miałem taki problem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189396
Udostępnij na innych stronach

zaufaną ubojnię

No własnie była zaufana :!: od lat nastu.(nie znam innej w Jeleniej G.)

Tusze rozbierają codziennie i byłem pewien że to mięsko jest właśnie ze świeżego rozbioru a tu taki babol :cry:

mięso może i kiepsko wygląda a i pewnie było nastrzykiwane to i tak da się z tego zrobić niezłe wędlinki

No ciekawe czy jak poleżą 12-14 dni w solance to będą dalej niezłe?

Pozdrawiam.

 

 

Dodam jeszcze że mięsko przywiezione z Masarni czekało na przygotowanie solanki kilka dobrych godzin i w tym czasie w pojemniku ociekło sporo krwi z wodą.

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189404
Udostępnij na innych stronach

Popyt na różne elementy z tusz jest sezonowy i dlatego wszystkie ubojnie tam gdzie prowadzony jest rozbiór mrożą niektóre elementy i tak na kark popyt jest przed świętami i w okresie grilowym , schaby/polędwice najlepiej schodzą przed świętami boczki okres grilowym itd. (i dlatego też na początku "sezonu popytowego trzeba pozbyć się zapasów).
Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189407
Udostępnij na innych stronach

Jak rozpoznać mięsko np.boczek zaraz po rozmrożeniu? Bo rozumiem że wycierają je z wody przed sprzedażą? Moja polędwica wyglądała idealnie a po przywiezieniu do domu nagle zaczęła się zmieniać :devil:
Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189410
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kupiłem kilkanaście kilo polędwic w ubojni

:shock: To po co żeś ''TO'' kupił...??? Przecież jak coś ' nie wygląda dobrze na ''oko'' , to nie biorę i już :devil:

po chwili zawołała Maćka!

Na Twoim miejscu ja bym też zawołała tego Maćka i chętnie bym zobaczyła jak zajada np. kotleta z owego ''mięska''... :tongue: :tongue: :tongue: Ze zdjęcia widać ,że wepchali Ci niezłą ''chabaninę'' :sad:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189411
Udostępnij na innych stronach

Czy macie jakieś doświadczenia z takim mięskiem ?

 

Czy mięso (rozmrażane) może poleżeć w solance ok 12-14 dni czy lepiej zwiększyć stężenie i skrócić czas peklowania?

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6448-pol%C4%99dwicaschab/#findComment-189440
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.