świadziu Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Mam zamiar zrobić w najbliższą sobotę partię wędlin które będę trzymał w soli kamiennej zamiast w peklosoli z przenaczeniem na pieczenie lub smażenie na patelni.Czy jak zastąpię peklosól czystą solą to wędzonki oprócz tego że będą bardziej "szare" będą w jakiś sposób odbiegały od trzymanych w peklosoli ?Chcę zrobić szyneczkę którą będę mógł sobie dokładać do jajecznicy lub samą smażyć na masełku i spożywać ze świeżym chlebkiem.Jaki jest termin przydatności tak przyrządzonej i zamrożonej szynki czy boczku ?Z góry dzięki za każdą wskazówkę jak zrobić wędzonki z przeznaczeniem na smażenie Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Piszesz o wędzonkach oraz wędlinach..To są dwie kategorie wyrobów. Ale masz zamiar te wyroby też wędzić czy tylko zasolić i piec/smażyć ? Bo wtedy bedzie to raczej pieczeń ? pzdr :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Mój błąd w opisie,chcę zrobić wędzonki które będą się nadawały do smażenia na patelni tylko nie wiem jak to zrobić Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Z tego co ja wyczytałem to bez "peklo" czyli sama sól -szarość-trwałość-smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Z tego co ja wyczytałem to bez "peklo" czyli sama sól -szarość -trwałość -smakTomaj77, o szarości to wiem - piszesz o trwałości - jakieś konkrety ? - smak - doprawię przyprawami na patelni Reasumując czy mogę zrobić solankę na soli kamiennej i przez jaki czas mogę taką szynkę przetrzymywać zamrożoną ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Trwałość na moje. To ile będziesz to trzymał w zamrażalniku :question: Po wędzeniu 6miesięcy spokojnie a tyle na pewno nie będzie do twojego następnego dymu :lol: Bo już Ciebie znam i podziwiam :grin: :clap: [ Dodano: Wto 13 Gru, 2011 20:30 ]A i zapomniałem Jeszcze próżniowo pakujesz co widziałem tak że spoko wodza Tak myślę No ale niech bardziej obeznani się wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Moim zdaniem, po kilku miesięcznym przechowywaniu w zamrażarce, zawsze nasze mieska utracą na wartściach smakowych. Tak na siweżych jak i na wędzonych, smażonych, pieczonych czy też gotowanych... Ale do bigosu, fasolki po bretońsku, zupek oraz jajeczniczek to jak najbardziej :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.