Skocz do zawartości

Szynka, boczek oraz inne wędliny na patelnię


Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zrobić w najbliższą sobotę partię wędlin które będę trzymał w soli kamiennej zamiast w peklosoli z przenaczeniem na pieczenie lub smażenie na patelni.

Czy jak zastąpię peklosól czystą solą to wędzonki oprócz tego że będą bardziej "szare" będą w jakiś sposób odbiegały od trzymanych w peklosoli ?

Chcę zrobić szyneczkę którą będę mógł sobie dokładać do jajecznicy lub samą smażyć na masełku i spożywać ze świeżym chlebkiem.

Jaki jest termin przydatności tak przyrządzonej i zamrożonej szynki czy boczku ?

Z góry dzięki za każdą wskazówkę jak zrobić wędzonki z przeznaczeniem na smażenie :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Piszesz o wędzonkach oraz wędlinach..

To są dwie kategorie wyrobów. Ale masz zamiar te wyroby też wędzić czy tylko zasolić i piec/smażyć ? Bo wtedy bedzie to raczej pieczeń ?

 

pzdr :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190485
Udostępnij na innych stronach

Mój błąd w opisie,

chcę zrobić wędzonki które będą się nadawały do smażenia na patelni tylko nie wiem jak to zrobić :(

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190488
Udostępnij na innych stronach

Z tego co ja wyczytałem to bez "peklo" czyli sama sól

-szarość

-trwałość

-smak

Tomaj77,

o szarości to wiem :)

- piszesz o trwałości - jakieś konkrety ?

- smak - doprawię przyprawami na patelni :)

 

Reasumując czy mogę zrobić solankę na soli kamiennej i przez jaki czas mogę taką szynkę przetrzymywać zamrożoną ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190499
Udostępnij na innych stronach

Trwałość na moje. To ile będziesz to trzymał w zamrażalniku :question: Po wędzeniu 6miesięcy spokojnie a tyle na pewno nie będzie do twojego następnego dymu :lol:

Bo już Ciebie znam i podziwiam :grin: :clap:

 

[ Dodano: Wto 13 Gru, 2011 20:30 ]

A i zapomniałem Jeszcze próżniowo pakujesz co widziałem tak że spoko wodza

Tak myślę No ale niech bardziej obeznani się wypowiedzą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190505
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem, po kilku miesięcznym przechowywaniu w zamrażarce, zawsze nasze mieska utracą na wartściach smakowych. Tak na siweżych jak i na wędzonych, smażonych, pieczonych czy też gotowanych...

 

Ale do bigosu, fasolki po bretońsku, zupek oraz jajeczniczek to jak najbardziej :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6470-szynka-boczek-oraz-inne-w%C4%99dliny-na-patelni%C4%99/#findComment-190521
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.