Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zapytam jeszcze czy za pomocą takiej elektrycznej maszynki zelmera z taką nakładką podłużna z przodu da radę napełnić jelita. Chcę zrobić tak z 5 kg na początek pójdzie tym czy odpuścić sobie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269167
Udostępnij na innych stronach

zapytam jeszcze czy za pomocą takiej elektrycznej maszynki zelmera z taką nakładką podłużna z przodu da radę napełnić jelita. Chcę zrobić tak z 5 kg na początek pójdzie tym czy odpuścić sobie

Da radę dużo ludzi tak zaczynało,część robi tak stale,takie są początki :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269169
Udostępnij na innych stronach

zapytam jeszcze czy za pomocą takiej elektrycznej maszynki zelmera z taką nakładką podłużna z przodu da radę napełnić jelita. Chcę zrobić tak z 5 kg na początek pójdzie tym czy odpuścić sobie

Jeśli masz dostęp do ręcznej maszynki do mielenia to polecam za pierwszym razem na takiej poćwiczyć. Ale i na Zelmerku da radę zrobić. Życzę powodzenia i czekamy na relację z produkcji.

Pozdr.

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269173
Udostępnij na innych stronach

yamacher, pewnie że da radę działaj i powodzenia jak coś nie wyjdzie to się nie przejmuj początki są trudne a potem to już samo będzie się robić
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269179
Udostępnij na innych stronach

zapytam jeszcze czy za pomocą takiej elektrycznej maszynki zelmera z taką nakładką podłużna z przodu da radę napełnić jelita. Chcę zrobić tak z 5 kg na początek pójdzie tym czy odpuścić sobie

Witam,dasz sobie radę, ale trzeba uważać przy nadziewaniu, bo jednak tym sposobem

nie zawsze wychodzi dobre ścisłe nadzianie jelit.Zaletą tej metody to dokładne wymieszanie

farszu.

Pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269197
Udostępnij na innych stronach

Przed nadziewaniem Zelmerkiem przygotuj sobie wałki z farszu, wałki muszą mieć mniejszą średnicę niż gardziel maszynki i długość ok 10cm . To bardzo ułatwia nadziewanie. Powodzenia.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269200
Udostępnij na innych stronach

yamacher, musisz sie przyzwyczaić , że na forum jestesmy kolegami , mysle , że jak kiedys spotkamy się w realu to też tak będzie , wiec proszę pomiń formę PAN , bo jeszcze i inni forumowicze sie "zarażą " , ja tak samo zaczynałem jak piszesz , może z lepszej pozycji bo zawsze mogłem sie spytać wuja masarza i rzeżnika , ale zawsze też sprawdzałem jego rady ,uważam , że na każdego czycha choroba zwana " rutyną " Najwięcej się dowiedziałęm ze studiowania forum oraz posiadanych ksiązek na temat domowego masarstwa reszta to juz doswiadczenie zdobyte w " walce " do szynek i wedzonek nie stosuje zadnych przypraw tylko peklosól , na poczatku tez dodawalem czosnek , ale nie mogłem nad tym zapanowac , mialem poczucie złego zapachu ,dopiero przygotowanie chłodziarki z zakresem temperatur 2-8 stopni pozwoliło mi osiagnac powtarzalnośc wyrobów oraz pewenosc ze nic sie nie zepsuje , tak więc jesli masz zagwarantowane pomieszczenie lub chlodziarke z taką temperaturą nic wiecej juz nie potrzeba oprócz chęci i podstawowych domowych sprzetów .Pozdrawiam trzymam kciuki .
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269259
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzięki za przepis. Spróbowałem i smak znakomity...

 

niestety popełniłem gdzieś błąd. Część kiełbas jest po parzeniu miękka, pusta w środku. Macie pomysł gdzie popełniłem błąd? Czy problem mógł dotyczyć napełniania jelit? Przyznam szczeż, że miałem z tym problem, ponieważ przy napełnianiu jelita mi pękały i być może nie upychałem na maksa w nich mięsa...

 

macie jakiś pomysł gdzie popełniam błąd? to mój drugi wyrób i drugi raz kiełbasy nie sa twarde....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-273831
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.