yamacher Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Lutego 2013 zapytam jeszcze czy za pomocą takiej elektrycznej maszynki zelmera z taką nakładką podłużna z przodu da radę napełnić jelita. Chcę zrobić tak z 5 kg na początek pójdzie tym czy odpuścić sobie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Lutego 2013 zapytam jeszcze czy za pomocą takiej elektrycznej maszynki zelmera z taką nakładką podłużna z przodu da radę napełnić jelita. Chcę zrobić tak z 5 kg na początek pójdzie tym czy odpuścić sobieDa radę dużo ludzi tak zaczynało,część robi tak stale,takie są początki :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Lutego 2013 zapytam jeszcze czy za pomocą takiej elektrycznej maszynki zelmera z taką nakładką podłużna z przodu da radę napełnić jelita. Chcę zrobić tak z 5 kg na początek pójdzie tym czy odpuścić sobie Jeśli masz dostęp do ręcznej maszynki do mielenia to polecam za pierwszym razem na takiej poćwiczyć. Ale i na Zelmerku da radę zrobić. Życzę powodzenia i czekamy na relację z produkcji. Pozdr. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Lutego 2013 yamacher, pewnie że da radę działaj i powodzenia jak coś nie wyjdzie to się nie przejmuj początki są trudne a potem to już samo będzie się robić Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Lutego 2013 zapytam jeszcze czy za pomocą takiej elektrycznej maszynki zelmera z taką nakładką podłużna z przodu da radę napełnić jelita. Chcę zrobić tak z 5 kg na początek pójdzie tym czy odpuścić sobieWitam,dasz sobie radę, ale trzeba uważać przy nadziewaniu, bo jednak tym sposobem nie zawsze wychodzi dobre ścisłe nadzianie jelit.Zaletą tej metody to dokładne wymieszanie farszu. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Lutego 2013 Przed nadziewaniem Zelmerkiem przygotuj sobie wałki z farszu, wałki muszą mieć mniejszą średnicę niż gardziel maszynki i długość ok 10cm . To bardzo ułatwia nadziewanie. Powodzenia. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Lutego 2013 yamacher, musisz sie przyzwyczaić , że na forum jestesmy kolegami , mysle , że jak kiedys spotkamy się w realu to też tak będzie , wiec proszę pomiń formę PAN , bo jeszcze i inni forumowicze sie "zarażą " , ja tak samo zaczynałem jak piszesz , może z lepszej pozycji bo zawsze mogłem sie spytać wuja masarza i rzeżnika , ale zawsze też sprawdzałem jego rady ,uważam , że na każdego czycha choroba zwana " rutyną " Najwięcej się dowiedziałęm ze studiowania forum oraz posiadanych ksiązek na temat domowego masarstwa reszta to juz doswiadczenie zdobyte w " walce " do szynek i wedzonek nie stosuje zadnych przypraw tylko peklosól , na poczatku tez dodawalem czosnek , ale nie mogłem nad tym zapanowac , mialem poczucie złego zapachu ,dopiero przygotowanie chłodziarki z zakresem temperatur 2-8 stopni pozwoliło mi osiagnac powtarzalnośc wyrobów oraz pewenosc ze nic sie nie zepsuje , tak więc jesli masz zagwarantowane pomieszczenie lub chlodziarke z taką temperaturą nic wiecej juz nie potrzeba oprócz chęci i podstawowych domowych sprzetów .Pozdrawiam trzymam kciuki . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-269259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maksiu Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Marca 2013 Aromat świeżej, domowej kiełbasy jest tak niesamowity, że żaden sklepowy wyrób mu nigdy nie dorówna Cytuj Frytkownice - sprawdzają się podczas rodzinnego obiadu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-272644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tffur Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Marca 2013 Dzięki za przepis. Spróbowałem i smak znakomity... niestety popełniłem gdzieś błąd. Część kiełbas jest po parzeniu miękka, pusta w środku. Macie pomysł gdzie popełniłem błąd? Czy problem mógł dotyczyć napełniania jelit? Przyznam szczeż, że miałem z tym problem, ponieważ przy napełnianiu jelita mi pękały i być może nie upychałem na maksa w nich mięsa... macie jakiś pomysł gdzie popełniam błąd? to mój drugi wyrób i drugi raz kiełbasy nie sa twarde.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6531-%C5%9Bwiateczna-kie%C5%82basa-richa/page/2/#findComment-273831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.