bena Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ciasto czekoladowe Przepis dostałam od mojej koleżanki Danusi. Mało pracochłonny a smak po prostu rewelacyjny :thumbsup: Danusiu dzięki wielkie!!! Składniki: Ciasto: • 1 szk. mąki, • ¾ szk. czekolady w proszku (najlepiej sprawdza się LaFesta), • ¾ szk. cukru, • 5 dużych jaj, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, • ¾ szk. oleju Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z białek; 2. Do białek dodawać stopniowo cukier i pojedynczo żółtka; 3. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki i stopniowo dodawać do masy jajecznej; 4. Na koniec dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać. 5. Masę wlać do formy (mała tortownica o średnicy ok. 24 cm lub prostokątna o wymiarach ok. 24x27 cm) 6. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i piec ok. 40-50 min ( w zależności od piekarnika) Chwile przed zakończeniem pieczenia zaparzamy kawę. Do nasączenia: 1 szk. gorącej kawy zaparzona z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ja nie stosuję rozpuszczalnej, więc robię kawę z ekspresu). Wyjmujemy gorące ciasto i nakłuwamy je dość gęsto np. widelcem. Gorącą kawę wylewamy na gorące ciasto. Istotne, aby i kawa i ciasto były gorące! Przygotowujemy polewę czekoladową: Polewa czekoladowa: Składniki: • 250 ml śmietany 30% do deserów (sprawdza się „Łaciata”), • 2 tabliczki czekolady mlecznej z kawałkami orzechów (dobrze spisuje się „Wedel” lub „AlpenGold”) Sposób przygotowania polewy: Do garnka wlewamy śmietankę i wkładamy połamaną czekoladę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż lekko zacznie gęstnieć. Mieszamy, aby nie przypalić. Gorącą polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy wszystko w chłodne miejsce. Smacznego! Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6539-ciasto-ciasto-czekoladowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi