Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 golonki wieprzowe (ok. 50 dag każda),

średnia włoszczyzna,

liść laurowy,

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,

sól.

 

Glazura:

szklanka piwa,

pół szklanki oleju,

łużka płynnego miodu,

2 łyżeczki zmielonego kminku,

sól

 

Piwo połączyć z olejem i miodem, dodać kminek i sól do smaku. Golonki - jeśli trzeba - opalić, oskrobać, opłukać, zalać wrzącą wodą i powoli gotować do miękkości. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać obraną, umytą włoszczyznę i przyprawy, dogotować. Golonki wyjąć, ostudzić, wyluzować z kości, skórę naciąć w kratkę, posmarować glazurą. Piec na grillu, obracając i smarując co pewien czas glazurą. Przed podaniem można posypać kminkiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/
Udostępnij na innych stronach

Widzę że mamy to samo wydawnictwo :-)

Należy wspomnieć aby golonki były z młodego zwierza, bo można się do tego przepisu szybko zrazić - kiedyś zrobiłem je na próbę i wyszły świetne, potem, kiedy zaprosiłem gości trafiłem na inne ... i na grillu totalna plama - golonki a`la zelówka :-(

 

Pamiętajcie - każdy przepis wymaga odpowiedniej jakości surowców

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-220
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Oto mój sposób na golonkę.

Golonki oczyścić i razem z kością zapeklować ( ja peklowałem 2 dni wg tabeli i trochę wyszły za słone). Po tym czasie wyjąłem golonki z solanki i usunąłem kości.

 

Po sunięciu kości zamarynowałem je gotową mieszanką przypraw (ale uważam że każdy może zrobić sobie mieszankę jaka jemu będzie odpowiadała) , z oliwą, pamiętając żeby natrzeć je dokładnie w środku i wstawiłem na cztery godziny do lodówki

 

Po tym czasie nadziałem je na butelki wypełnione do połowy piwem

 

 

i na 2 godzinki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tutaj uwaga: piwo nie powinno być zimne bo butelki mogą popękać, należy także uważać aby nie zatkała się szyjka ponieważ para może nam zrzucić golonki z butelek)

A oto efekt końcowy :)

 

 

Pozdrawiam. Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-37890
Udostępnij na innych stronach

Witam

Oto mój sposób na golonkę.

Również życzę smacznego ale mam takie pytanko : pomimo że piwko paruje i w pewien sposób nawilża golonkę to jednak cały czas soczek z goloneczki wypływa podczas pieczenia czy goloneczka się za bardzo nie wysusza ? Być może polewasz jeszcze tym soczkiem który wycieknie ?

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-37898
Udostępnij na innych stronach

Tak oczywiście, należy polewać wyciekniętym sosem, oczym nie napisałem. Dodam jeszcze jedno, dobrze jest postawić butelki w jakimś naczyniu i nalać wody do tego naczynia na jakieś 2cm. Wyciekający sos nie będzie się przypalał a my zyskamy sos do polewania golonek. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-37901
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wrzucę nieśmiało mój przepis na soczystą goloneczkę ;

 

3-4 sztuki młodej goloneczki nacieram solą ,pieprzem ,czosnkiem ,majerankiem i vegetą . Zostawiam na noc w lodówce .

Na rozgrzany smalec wrzucam goloneczki i obsmażam ze wszystkich stron i wkładam do gara z gotującą wodą . Gotuję pod przykryciem 2.5 - godziny dorzucając liść laurowy ,ziele i sól w/g smaku .

Podaję na gorąco z chrzanem lub musztardą .

Polecam :grin:

Raczkująca zadymiara :)

 

http://www.forum-gniazdo.com/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-42317
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.