fire28 Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Maja 2005 2 golonki wieprzowe (ok. 50 dag każda), średnia włoszczyzna, liść laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, sól. Glazura: szklanka piwa, pół szklanki oleju, łużka płynnego miodu, 2 łyżeczki zmielonego kminku, sól Piwo połączyć z olejem i miodem, dodać kminek i sól do smaku. Golonki - jeśli trzeba - opalić, oskrobać, opłukać, zalać wrzącą wodą i powoli gotować do miękkości. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać obraną, umytą włoszczyznę i przyprawy, dogotować. Golonki wyjąć, ostudzić, wyluzować z kości, skórę naciąć w kratkę, posmarować glazurą. Piec na grillu, obracając i smarując co pewien czas glazurą. Przed podaniem można posypać kminkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Maja 2005 Widzę że mamy to samo wydawnictwo :-) Należy wspomnieć aby golonki były z młodego zwierza, bo można się do tego przepisu szybko zrazić - kiedyś zrobiłem je na próbę i wyszły świetne, potem, kiedy zaprosiłem gości trafiłem na inne ... i na grillu totalna plama - golonki a`la zelówka :-( Pamiętajcie - każdy przepis wymaga odpowiedniej jakości surowców Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Oto mój sposób na golonkę. Golonki oczyścić i razem z kością zapeklować ( ja peklowałem 2 dni wg tabeli i trochę wyszły za słone). Po tym czasie wyjąłem golonki z solanki i usunąłem kości. Po sunięciu kości zamarynowałem je gotową mieszanką przypraw (ale uważam że każdy może zrobić sobie mieszankę jaka jemu będzie odpowiadała) , z oliwą, pamiętając żeby natrzeć je dokładnie w środku i wstawiłem na cztery godziny do lodówki Po tym czasie nadziałem je na butelki wypełnione do połowy piwem i na 2 godzinki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tutaj uwaga: piwo nie powinno być zimne bo butelki mogą popękać, należy także uważać aby nie zatkała się szyjka ponieważ para może nam zrzucić golonki z butelek) A oto efekt końcowy Pozdrawiam. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-37890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam. Z Białych Żagli powstały Brązowe Żagle :smile: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-37896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Witam Oto mój sposób na golonkę. Również życzę smacznego ale mam takie pytanko : pomimo że piwko paruje i w pewien sposób nawilża golonkę to jednak cały czas soczek z goloneczki wypływa podczas pieczenia czy goloneczka się za bardzo nie wysusza ? Być może polewasz jeszcze tym soczkiem który wycieknie ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-37898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Tak oczywiście, należy polewać wyciekniętym sosem, oczym nie napisałem. Dodam jeszcze jedno, dobrze jest postawić butelki w jakimś naczyniu i nalać wody do tego naczynia na jakieś 2cm. Wyciekający sos nie będzie się przypalał a my zyskamy sos do polewania golonek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-37901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babula Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2008 Wrzucę nieśmiało mój przepis na soczystą goloneczkę ; 3-4 sztuki młodej goloneczki nacieram solą ,pieprzem ,czosnkiem ,majerankiem i vegetą . Zostawiam na noc w lodówce . Na rozgrzany smalec wrzucam goloneczki i obsmażam ze wszystkich stron i wkładam do gara z gotującą wodą . Gotuję pod przykryciem 2.5 - godziny dorzucając liść laurowy ,ziele i sól w/g smaku . Podaję na gorąco z chrzanem lub musztardą . Polecam :grin: Cytuj Raczkująca zadymiara http://www.forum-gniazdo.com/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/66-golonka-misiora/#findComment-42317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.