Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Każdy chyba uwielbia jajka na boczku. Po kilku wędzeniach, które udało mi się wykonać mogę stwierdzić , że nie ma nic lepszego niż boczek wykonany własnoręcznie a nie kupiony w sklepie. W wielu wątkach na forum pojawia się kwestia szkodliwości mięs peklowanych, które później się smaży lub poddaje obróbce w wysokich temperaturach.

 

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na boczek i inne wędzonki specjalnie przeznaczone do dalszej obróbki w wysokich temp?

 

Czy wystarczy zamienić peklosól na zwykłą sól w przepisie? A może najlepiej takie wędzonki robić na samej soli by nie zmieniać ich naturalnego smaku przyprawami?

 

Podzielcie się przepisami jak solicie takie mięsa na mokro czy tylko zasypujecie jak słoninę.

 

Jeżeli ktoś dobrze orientuje się w temacie to niech napisze co nam grozi jedząc wędzonki standardowo peklowane i później smażone.

 

Ja osobiście dodawałem swoje wyroby do jajek, kaszy i pizzy. Przy kolejnym wędzeniu chciał bym wykonać kilka mięs specjalnie przeznaczonych do tego celu by się nie potrzebnie nie truć.

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6610-boczek-i-inne-w%C4%99dzonki-do-sma%C5%BCenia/
Udostępnij na innych stronach

Przy kolejnym wędzeniu chciał bym wykonać kilka mięs specjalnie przeznaczonych do tego celu by się nie potrzebnie nie truć.

Kilkaset metrów napisane w temacie o który pytasz, ale jak kilka plasterków własnego peklowanego boczku dodasz do jajecznicy czy pizzy, to takie trucie jest dozwolone. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6610-boczek-i-inne-w%C4%99dzonki-do-sma%C5%BCenia/#findComment-197089
Udostępnij na innych stronach

Czy wystarczy zamienić peklosól na zwykłą sól w przepisie

Tak takie mięsa robi się na samej soli .... bez peklosoli czy saletry ....

 

co nam grozi jedząc wędzonki standardowo peklowane i później smażone

To takiej obróbki termicznej jak pieczenie czy grillowanie nie nadaje się mięso peklowane i konserwowane saletrą. Pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się ona do toksycznych związków nitrozoamin.

 

Tu sobie poczytaj :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nitrozoaminy

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6610-boczek-i-inne-w%C4%99dzonki-do-sma%C5%BCenia/#findComment-197092
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem pewnym ale chyba poniekąd ktoś na forum zalecał do obróbki termicznej peklowanie solą morską. Sam tego nie robiłem nigdy więc nawet nie wiem jaki efekt z tego będzie.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6610-boczek-i-inne-w%C4%99dzonki-do-sma%C5%BCenia/#findComment-197347
Udostępnij na innych stronach

pragnę przypomnieć (lub uświadomić) że sol morska też zawiera azotyny..... ot taka specyfika tego produktu

 

nie rozumiem w czym jest problem zrobić tylko na soli jeśli mamy w planie tylko takie przeznaczenie? :rolleyes:

smażenie czy to na patelni czy na ruszcie i tak w zasadzie zabija wszelkie "smaki peklownicze"uwydatniając tylko Wedzony aromat

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6610-boczek-i-inne-w%C4%99dzonki-do-sma%C5%BCenia/#findComment-197469
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.