Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio naszla mnie taka refleksja . Kazda Branza ma swoj specyficzny jezyk moze w tym temacie wpisywac okreslenia dla niej charakterystyczne , nie chodzi mi to wyjasnianie pojec jak to czynione jest w slowniku na stronie glownej tylko o okreslenia typu :blondynka, farzyniarz, myszka, pucowac itp.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/665-gwara-branzowa/
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry pomysł. na pewno sie tego zbirze sporo, zwazywszy, że nazwy te sa rózne dla danego obszaru geograficznego i może byc ciekawie....

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/665-gwara-branzowa/#findComment-10217
Udostępnij na innych stronach

Mój mąż pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego i u nich na wędzarnie mówią wędzok...

Zgadza się. Wędzonki robi się w wędzoku. :grin: :grin: :grin:

 

JoShiMa !!!

A czy Twój ślubny zna piosenkę:

"Nic mnie tak nie cieszy,

nic mnie tak nie cieszy

Jak masarskie rzemiosło"

 

Piosenka ta mogłaby być hymnem domowych wędliniarzy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/665-gwara-branzowa/#findComment-10243
Udostępnij na innych stronach

JoShiMa..ja juz nic nie rozumiem...niby jesteś płec piękna..a na zdjęciach chłop na schwał..

O co w końcu chodzi.????? :sad: :???:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/665-gwara-branzowa/#findComment-10247
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jedne z wielu nazw regionalnych gwary z Wielkopolski , mięsa , drobiu i sera.

Chabas – mięso

Guła - indyczka

Gzik -biały ser rozrobiony ze śmietaną i przyprawami

Kałdun - żołądek

Kałdunki –flaki

Karbonada – mięso na kotlety

Kierzynka – drewniana masielnica

Kiszczonka – woda po ugotowaniu kaszanki

Knyp – nóż

Leberka –wątrobianka

Proszczak – prosiak

Skrzeczki –skwarki wytopione z surowej słoniny

Smażonka – smażone w kawałkach mięso wieprzowe

Trzęsionka, zimne nogi – galaretka z nóżek wieprzowych

Tuk – szpik kostny

 

Niektóre nazwy wyszły już z obiegu ale część jeszcze się słyszy

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/665-gwara-branzowa/#findComment-10249
Udostępnij na innych stronach

niby jesteś płec piękna..a na zdjęciach chłop na schwał

Skoro robię zdjęcia to jak moge na nich byc ? Ale ja też jestem na schwał ;)

 

Chabas – mięso

spotkałam z określeniem chabanina

 

świeżyzna (u męża świeżonka) - skwarki z mięsa usmażone tuż po uboju

dudy - płuca

książki - jedna z części wołowego żołądka

spacerówki - świńskie nóżki

Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/665-gwara-branzowa/#findComment-10251
Udostępnij na innych stronach

szpyrki czorne - wysmażone okrawki mięsa z tłuszczem,

szpyrki biołe - skwarki ze słoniny,

kaszoki, jelita - krupnioki,

gardawa - kaszanka (farsz do napełniania jelit),

perdolonka (pyrdolonka) - zupa przygotowana z wywaru w którym parzyły się krupnioki,

strzewa - jelita,

kita - szynka wieprzowa,

babuć - świnka,

cycok - małe prosię,

ratki (ratka) - nóżki wieprzowe (do galaretki).

 

Na razie tyle, więcej nie pamiętam. Tekst piosenki o masarskim rzemiośle zamieszczę po spotkaniu ze "starszyzną" bo oni najlepiej pamiętają te gwarowe przyśpiewki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/665-gwara-branzowa/#findComment-10253
Udostępnij na innych stronach

To koniecznie nagraj te przyspiewki!

Zrobie podklad do karaoke - na sobotni wieczor zlotowy bedzie jak znalazl! :D

Mowie powaznie

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/665-gwara-branzowa/#findComment-10255
Udostępnij na innych stronach

U mie w Rudzie tyż sie wyndzi we wendzoku,

farsz do szczyw na wuszty sie nabijo szprycom

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/665-gwara-branzowa/#findComment-10275
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.