Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Książkę "Kucharz Polski" można odrazu czytać bez sciągania plików. Jest w niej 1635 przepisów oraz kilkanaście pozycji o domowym wyrobie wędlin.

 

 

http://www.chefpaul.net/index/2/literatura/Kucharz_polski.pdf

 

 

Jeśli mamy to już na forum, to prosze moderatorów o usunięcie tego postu.

 

Miłej lektury.. :wink:

 

pzdr.

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/
Udostępnij na innych stronach

"Przeleciałem" recepty z daniami mięsnymi w tej książce i zauważłem że w tych latach, było prawie zawsze używane masełko do takowych wyrobów. :wink:

 

O margarynie, ani mru mru. Może jej wtedy jeszcze nie znano :!: :question: :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201147
Udostępnij na innych stronach

"Przeleciałem" recepty z daniami mięsnymi w tej książce i zauważłem że w tych latach, było prawie zawsze używane masełko do takowych wyrobów. :wink:

 

O margarynie, ani mru mru. Może jej wtedy jeszcze nie znano :!: :question: :grin:

Dlatego było używane masło bo było tanie poczytajcie troszke historii.

W każdej chałupie była krowa, a olej wyciskano samemu i to na małą skale.

Gdyby cena margaryny była tańsza od masła używali by margaryny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201157
Udostępnij na innych stronach

Gdyby cena margaryny była tańsza od masła używali by margaryny.

w taki razie zamiast mięs dawaliby MOM :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201204
Udostępnij na innych stronach

tomaj, a znali margarynę? oba posty są na zasadzie "gdybania"

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201208
Udostępnij na innych stronach

1871 - Sztuczne masło, zwane dziś margaryną, wynaleziono w latach siedemdziesiątych XIX wieku. Pierwsza margaryna, wykonana przez francuskiego chemika były mieszaniną łoju wołowego z mlekiem, wodą i posiekanym wymieniem krowim.

Tu nie chodzi oto czy znali też MOM tylko zanim cos napiszemy dlaczego w dawnych czasach cos stosowali a czegos nie to poczytajmy o historii i o życiu ludzi dawnych.

A taka ciekawostka to kiedys wogóle nie jadano masła bo twierdzono że jest niejadalne traktowano jak odpad i jedyne do czego służylo to do robienia maseczek i układania włosów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201211
Udostępnij na innych stronach

mlecz od wieprza posiekać

 

Na rdzeń kręgowy w niektórych rejonach mówiło się mlecz .

 

 

Henio bo mi mlecz pęknie :grin: :grin: :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201216
Udostępnij na innych stronach

Dobra nie blablać :grin: - margaryny ani MOMu nie było onegdaj , ale za to w przepisie na kiszkę wątrobianą znalazłem mlecz od wieprza posiekać i pytanko - co to ?

Mój dziadek mówił tak na rdzeń kręgowy. Tak mówiono w Wielkopolsce i na Pałukach
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201218
Udostępnij na innych stronach

N lat temu dowiedziałem się, że zawartość tłuszczu w maśle poznajemy po

pozycji ogona krowy na opakowaniu kostki.

Im wyżej ogon tym większy % tłuszczu.

Jest to ważne do tej pory, wystarczy spojrzeć. :smile:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201237
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Gregtom - dzieki za wspaniałą lekturę, czytam i czytam, i stwierdzam że kiedyś jedzonko było bardzo wyrafinowane ( w pewnych kręgach) ale i to codzienne było bardziej wyszukane.

Arkadiuszu, przeczytaj przepis na flaki nr.354, i co my tam widzimy ? Flaki a do nich obowiązkowo - pulpety. I takie były flaki ortodoksyjne ( pierwowzór).

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-203120
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.