Gregtom Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2012 Książkę "Kucharz Polski" można odrazu czytać bez sciągania plików. Jest w niej 1635 przepisów oraz kilkanaście pozycji o domowym wyrobie wędlin. http://www.chefpaul.net/index/2/literatura/Kucharz_polski.pdf Jeśli mamy to już na forum, to prosze moderatorów o usunięcie tego postu. Miłej lektury.. :wink: pzdr. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lutego 2012 chefpaul , kolega z Naszego forum . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lutego 2012 dzięki....fajna lektura na zimowe wieczory Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Lutego 2012 "Przeleciałem" recepty z daniami mięsnymi w tej książce i zauważłem że w tych latach, było prawie zawsze używane masełko do takowych wyrobów. :wink: O margarynie, ani mru mru. Może jej wtedy jeszcze nie znano :!: :question: :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Lutego 2012 znano, znano ale nikt nie wpadł na pomysł żeby się truć Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lutego 2012 "Przeleciałem" recepty z daniami mięsnymi w tej książce i zauważłem że w tych latach, było prawie zawsze używane masełko do takowych wyrobów. :wink: O margarynie, ani mru mru. Może jej wtedy jeszcze nie znano :!: :question: :grin: Dlatego było używane masło bo było tanie poczytajcie troszke historii. W każdej chałupie była krowa, a olej wyciskano samemu i to na małą skale. Gdyby cena margaryny była tańsza od masła używali by margaryny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lutego 2012 Gdyby cena margaryny była tańsza od masła używali by margaryny. w taki razie zamiast mięs dawaliby MOM :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Lutego 2012 tomaj, a znali margarynę? oba posty są na zasadzie "gdybania" Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Lutego 2012 1871 - Sztuczne masło, zwane dziś margaryną, wynaleziono w latach siedemdziesiątych XIX wieku. Pierwsza margaryna, wykonana przez francuskiego chemika były mieszaniną łoju wołowego z mlekiem, wodą i posiekanym wymieniem krowim. Tu nie chodzi oto czy znali też MOM tylko zanim cos napiszemy dlaczego w dawnych czasach cos stosowali a czegos nie to poczytajmy o historii i o życiu ludzi dawnych.A taka ciekawostka to kiedys wogóle nie jadano masła bo twierdzono że jest niejadalne traktowano jak odpad i jedyne do czego służylo to do robienia maseczek i układania włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lutego 2012 Dobra nie blablać :grin: - margaryny ani MOMu nie było onegdaj , ale za to w przepisie na kiszkę wątrobianą znalazłem mlecz od wieprza posiekać i pytanko - co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2012 ale mix Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lutego 2012 mlecz od wieprza posiekać Na rdzeń kręgowy w niektórych rejonach mówiło się mlecz . Henio bo mi mlecz pęknie :grin: :grin: :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lutego 2012 Dobra nie blablać :grin: - margaryny ani MOMu nie było onegdaj , ale za to w przepisie na kiszkę wątrobianą znalazłem mlecz od wieprza posiekać i pytanko - co to ?Mój dziadek mówił tak na rdzeń kręgowy. Tak mówiono w Wielkopolsce i na Pałukach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Lutego 2012 Dzięki Koledzy - Andrzejek był pierwszy i oto nagroda :wink: ObrazekBył pierwszy wiadomo Wielkopolska :clap: moje rodzinne strony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Lutego 2012 N lat temu dowiedziałem się, że zawartość tłuszczu w maśle poznajemy po pozycji ogona krowy na opakowaniu kostki. Im wyżej ogon tym większy % tłuszczu. Jest to ważne do tej pory, wystarczy spojrzeć. :smile: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-201237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Lutego 2012 Gregtom - dzieki za wspaniałą lekturę, czytam i czytam, i stwierdzam że kiedyś jedzonko było bardzo wyrafinowane ( w pewnych kręgach) ale i to codzienne było bardziej wyszukane.Arkadiuszu, przeczytaj przepis na flaki nr.354, i co my tam widzimy ? Flaki a do nich obowiązkowo - pulpety. I takie były flaki ortodoksyjne ( pierwowzór). Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6679-kucharz-polski/#findComment-203120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.