Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu lekarzy i dietetyków

Droga Alltid, ale są tacy, którzy wiedzą. I są nawet na naszym forum. :grin:

Tak, tak wiem, że są i wiedzą. :smile:

Pisałam wielu...... :smile:

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

:grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

@up

nie popadajmy w paranoje, wszystko jest nie zdrowe! Jakby było takie złe i feee to już byśmy tutaj nie pisali, także proponuje troszkę ostrożnie ze słowem wszystko.

 

Będąc bardzo dokładnym, można by przeanalizować "Kuchnie Polską" czyli diety jakie były stosowane przez naszych dziadków i babcie, tradycyjnie to zdrowo... czy na pewno?

 

 

Zwróćcie uwagą choćby na samą ilość soli stosowanej przez starsze pokolenia i przyrównajcie to do danych na temat raka żołądka.

Proszę nie podważać teoretycznej jakości wędlin produkowanych w okresie objętym tematem. Nie zapominajmy, że na złą ich jakość główny wpływ miały przekręty w przemyśle mięsnym w okresie, kiedy mięso traktowano jako surowiec strategiczny, a jego cena była wysoka. Do tego te właściwości wiązania taniej wody. Jak można było tego nie wykorzystywać? :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 1 miesiąc temu...
Myślę, że mogą Was zaciekawić Targi Produktów Regionalnych "Regionalia", które 20 kwietnia rozpoczną się Warszawie. Jednym z głównych sektorów tych targów będzie żywność ekologiczna i regionalna. Zapewne pojawi się tam wielu producentów, którzy trzymają się tradycyjnych przepisów i podejrzewam, że zainteresowała by ich Wasza idea. Więcej informacji znajdziecie na http://www.regionalia.com.pl/. Mam nadzieję, że informacja okaże się pomocna.
  • 4 tygodnie później...
Może trochę przewrotnie. To, że powstała ta strona to efekt konieczności czy jak kto woli potrzeby. Potrzeby bo właśnie co raz więcej konsumentów ma dość wyrobów z produkcji przemysłowej. Czyli ten mały krok już jest. Kolejny to selekcja naturalna polegająca na dwu sprawach; Jedna to upadek firm i sklepów produkujących badziewie; Druga to umieranie ludzi kupujących to badziewie. Nie istnieliby domowi masarze gdyby produkowane były dobre wyroby. Świadomość ludzi niestety jest raczej smutna. Natomiast tuptanie z kagankiem wiedzy do społeczeństwa to syzyfowa praca. Co do możliwości sprzedaży wyrobów własnych to już prawo przewiduje taką możliwość. Wymaga to wprawdzie wiele zachodu i uzyskania pozwoleń. Ale jest realne. Tylko czy to o to chodzi? Może ważniejsze jest zebranie przepisów i sposobów wyrobu tradycyjnych wędlin i propagowanie strony WB? No chyba, że ktoś chce się bawić w masarstwo na większą skalę to życzę powodzenia. I oby utrzymał jakość na odpowiednim poziomie. :wink:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.