qwiqweq Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Lutego 2012 Mój pierwszy właśnie zrobiony pasztet: Składniki: Szynka wieprzowa kl1 przed gotowaniem(0, 5kg) po(0, 4kg) Boczek surowy przed gotowaniem(0, 7kg) po(0, 55kg) Wątroba wieprzowa przed gotowaniem(0, 5kg) po(0, 3kg) Słonina przed gotowaniem(0, 4kg) po(0, 35kg) 2xpiersi z kurczaka(0, 3kg) 2xudka z kurczaka(0, 5kg) 4 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera i pora 2 jajka 1 bułka nasączona w mleku 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki kaszy mannej 2 średnie cebule pokrojone w kosteczkę i zeszklone na smalcu Przyprawy na ok. 2, 5kg surowca mięsnego: Sól-40g Pieprz-3g Gałka muszkatołowa-1, 5g Imbir-1, 5g Majeranek 2 czubate duże łyżki Czosnek 8 ząbków przeciśnięty przez praskę Papryka ostra 0, 5 łyżeczki Tymianek 1 łyżeczka Wątróbkę moczyłem w zimnej wodzie ok. 1 godziny trzy razy zmieniając wodę następnie zaparzyłem ją wrzątkiem o temp. ok 90°C i odczekałem kilka minut aż krew wypłynie. Warzywa,mięska i słoninę włożyłem do garnka, gotowałem do miękkości, wyciągnałem ostudziłem. Z wywaru odlałem 1,4 litra a z reszty zrobiłem pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty :thumbsup: Z pozostałego odcedzonego 1,4litra rosołku odlałem 0, 5l zagotowałem i wsypałem 2 łyżki kaszy mannej mocno mieszając przez ok. 1 min. wystudziłem. Mięso oddzieliłem od kości w tym wątróbkę zmieliłem razem z pozostałymi po rosole warzywami na sitku 2,5. Masę mieszałem rękoma dodając przyprawy, jajka, bułkę wyciśniętą z mleka, 0, 5 szklanki bułki tartej, cebulę, kaszę manną, resztę rosołku. Podczas wyrabiania masę można smakować i doprawiać wedle gustu. Foremki nasmarowałem smalcem,wysypałem resztą bułki tartej i umieściłem w nich masę. Piekłem 80min.w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 10 min następnie zdjąłem folie aluminiową którą była przykryta foremka bez boczku i zmniejszyłem temp. do 180°C Pasztet wyszedł smarowny a zarazem kruchy i dający się kroić. Jeszcze do końca nie wystygł a już go prawie nie ma :thumbsup: 30% całości zmiksowałem blenderem i włożyłem w słoiki do pasteryzowania zobaczymy co wyjdzie :grin: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6691-pasztet-ala-bonaira/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.