Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dwa funty sadzy drzewnych z komina nalać dwoma garncami wody miękkiej i gotować dopóki nie zostanie tylko polowa, wtenczas się odstawia i zostawia na kilkanaście godzin aby plyn się sklarowal, potem go scedzić przez sito nie mącąc, wsypać kwaterkę bialej soli, a po rozpuszczeniu jej nalać tym pynem przeznaczone do wędzenia mięso, aby się zupelenie przykrylo.szynki powinny moknąć od 30 do 48 godzin,polędwice kielbasy pól dnia. po wyjęciu obsuszyć w przewiewnym miejscu,a zachowują się jak wędzone zwyczajnym sposobem.
cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/
Udostępnij na innych stronach

dwa funty sadzy drzewnych z komina nalać dwoma garncami wody miękkiej i ....

Kupię dwa funty sadzy, podac namiary. :grin: :grin:

sadzy szukaj sobie sam, przepis ten podalem jako ciekawostkę, nie rozumiem kąśliwego tonu.

cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10370
Udostępnij na innych stronach

Cedro, wyluzuj

nie zauważyłeś dwóch uśmiechniętych buziek na końcu zdania?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10374
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Cedro. Inaczej wędzenie w zuzlach :za p Ćwierczakiewiczową

 

Szynki do 20 funtów wagi, naturalnie z młodych wieprzków 8 do 10 miesięcy, bo tylko takie są dobre, wybornie się wędzą w zuzlach drzewnych. Po 6 tygodniach gdy szynki doskonale solą przejdą aż do kości , wziąć na jedną szynkę garniec zuzli, które się formują w kominie przez palenie drzewem, zeskrobać je z komina razem z sadzami ,na garniec nalać garniec wody, wygotować do połowy ,sklarować; powinno mieć kolor czarnej kawy. Szynkę ułożyć w wanience lub niecce, zalać ostudzonym zupełnie płynem, w który wsypać ćwierć funta soli aby przeszkodzić wymiękaniu soli z szynki. Powinna być cała płynem pokryta, trzymać w nim 24 godziny , a następnie powiesić ją w przewiewnym miejscu i nie gotować prędzej jak za tydzień; jeśli ma być na surowo , niech wisi ze cztery tygodnie . Ozór,kiełbasa trzy funtowa lub półgęsek powinny mięknąć w zuzlach cztery do pięciu godzin .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10390
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.