cedro Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2007 dwa funty sadzy drzewnych z komina nalać dwoma garncami wody miękkiej i gotować dopóki nie zostanie tylko polowa, wtenczas się odstawia i zostawia na kilkanaście godzin aby plyn się sklarowal, potem go scedzić przez sito nie mącąc, wsypać kwaterkę bialej soli, a po rozpuszczeniu jej nalać tym pynem przeznaczone do wędzenia mięso, aby się zupelenie przykrylo.szynki powinny moknąć od 30 do 48 godzin,polędwice kielbasy pól dnia. po wyjęciu obsuszyć w przewiewnym miejscu,a zachowują się jak wędzone zwyczajnym sposobem. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2007 dwa funty sadzy drzewnych z komina nalać dwoma garncami wody miękkiej i .... Kupię dwa funty sadzy, podac namiary. :grin: :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2007 dwa funty sadzy drzewnych z komina nalać dwoma garncami wody miękkiej i .... Kupię dwa funty sadzy, podac namiary. :grin: :grin: sadzy szukaj sobie sam, przepis ten podalem jako ciekawostkę, nie rozumiem kąśliwego tonu. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Marca 2007 Cedro, wyluzujnie zauważyłeś dwóch uśmiechniętych buziek na końcu zdania? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Marca 2007 Cedro, wyluzuj nie zauważyłeś dwóch uśmiechniętych buziek na końcu zdania? luzuję Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Marca 2007 sadzy szukaj sobie sam, przepis ten podalem jako ciekawostkę Podajesz jako ciekawostkę, ale podnosisz wysoko głowę do góry. Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Marca 2007 sadzy szukaj sobie sam, przepis ten podalem jako ciekawostkę Podajesz jako ciekawostkę, ale podnosisz wysoko głowę do góry. :lol: :lol: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2007 Spokój chłopaki, :grin: :grin: bo będzie po klapsie :lol: :lol: :lol: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Marca 2007 Witam Cedro. Inaczej wędzenie w zuzlach :za p Ćwierczakiewiczową Szynki do 20 funtów wagi, naturalnie z młodych wieprzków 8 do 10 miesięcy, bo tylko takie są dobre, wybornie się wędzą w zuzlach drzewnych. Po 6 tygodniach gdy szynki doskonale solą przejdą aż do kości , wziąć na jedną szynkę garniec zuzli, które się formują w kominie przez palenie drzewem, zeskrobać je z komina razem z sadzami ,na garniec nalać garniec wody, wygotować do połowy ,sklarować; powinno mieć kolor czarnej kawy. Szynkę ułożyć w wanience lub niecce, zalać ostudzonym zupełnie płynem, w który wsypać ćwierć funta soli aby przeszkodzić wymiękaniu soli z szynki. Powinna być cała płynem pokryta, trzymać w nim 24 godziny , a następnie powiesić ją w przewiewnym miejscu i nie gotować prędzej jak za tydzień; jeśli ma być na surowo , niech wisi ze cztery tygodnie . Ozór,kiełbasa trzy funtowa lub półgęsek powinny mięknąć w zuzlach cztery do pięciu godzin . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/675-w%C4%99dzenie-bez-dymu/#findComment-10390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.