Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam Państwa do uczestnictwa w II Kursie Specjalistycznym WĘDLINY DOJRZEWAJĄCE.

Kurs odbędzie się w dniach 12-14 października 2012 r. w SDM Łazy k/Krasnosielca. Więcej informacji na stronie SDM ( www.szkoladomowegomasarstwa.pl )

 

Zapisów proszę dokonywać poprzez stronę SDM.

 

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zapraszam Państwa do uczestnictwa w II Kursie Specjalistycznym WĘDLINY DOJRZEWAJĄCE.

Kurs odbędzie się w dniach 12-14 października 2012 r. w SDM Łazy k/Krasnosielca. Więcej informacji na stronie SDM ( www.szkoladomowegomasarstwa.pl )

 

Zapisów proszę dokonywać poprzez stronę SDM.

 

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 5 tygodni później...

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 1 miesiąc temu...

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 4 tygodnie później...

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Zbigniew Krzyżanowski

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 2 miesiące temu...

Po negocjacjach finansowych z Maxellem moje warunki nie zostały przyjęte.

 

Kursu ,,wędliny dojrzewające 12-14.10.2012 r. ,, nie poprowadzę.

 

Za zaistniałą sytuację przepraszam osoby,które się zapisały.

 

Grzegorz565.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Powyższy kurs poprowadzą Koledzy: Bagno i Dziadek. Zapraszamy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:grin: po licznych telefonach, email parę słów napisze jak się przygotowywałem do kursu wędliny dojrzewające.

 

W tym okresie muszę zakupić mięso trzy razy,zapeklować trzy razy,wędzić trzy razy.

 

Pierwszym razem robię szynki,polędwice i ścinkową 65 i 75,które potrzebują miesiąc doglądania i o tej porze roku jest ryzyko co potem wyjdzie :question: a jak będzie np. wadliwe mięso to efekt końcowy może być taki sam ja u ,,MISIÓW,, i kto mi wtedy zrekompensuje czas i koszty. :question:

 

Po dwóch tygodniach pekluję mięso na kiełbasy 32 jelito i 40 białkowe,boczki i słonina ,wędzenie,doglądanie.

 

Planowałem jeszcze tydzień przed kursem zrobienie kabanosy 19 kolagen.

 

Tydzień przed kursem pekluję szynki,polędwice,boczek,słoninę,mięso na kiełbasy, które wiozłem na kurs.

 

Jak widać to jest trochę pracy,odpowiedzialności i ryzyka.

 

 

Za kurs moja propozycja była taka sam jak w lutym.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Celem wyjaśnienia. Lutowy kurs organizował Kolega Kyzimol. Kurs obsadzony był prawie w całości, co pozwalało na w miarę bezpieczne przemieszczanie kasy. Mimo tego, wynik końcowy kursu wypadł minimalnie na plusie (choć składka na ten kurs jest nieco wyższa od pozostałych rodzajów szkoleń).

Na tym kursie należy spodziewać się ok. połowy uczestników, co już na starcie wiąże się z poważnymi ograniczeniami finansowymi. Nie mam zamiaru dokładać do kursu z własnej kieszeni zwłaszcza, iż nie jest jeszcze do końca rozliczony nasz VII OZWB.

Prowadziliśmy męskie negocjacje i po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, musiałem niestety Twoją ofertę finansową odrzucić.

Wiem ile jest pracy zwiazanych z przygotowaniem do takiego kursu, gdyż organizuję je od kilku już lat.

Jako ciekawostkę powiem, iż dopiero zorganizowanie oraz poprowadzenie kursu serowarskiego i maselniczego jest prawdziwym wyzwaniem.

Kończąc ten temat, mam nadzieję na dalszą współpracę w przyszłości, kiedy sprawy finansowe tego typu kursów poprawią się znacząco.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dlaczego ma nie dojść? Czytaj uważnie wszystkie posty.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Zbigniew Krzyżanowski

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Zbigniew Krzyżanowski

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Zbigniew Krzyżanowski

15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Zbigniew Krzyżanowski

15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Program kursu - wędliny dojrzewające

 

Produkty do wykonania na kursie:

1. Wędzonki ( baleron, boczek, wędzonka z szynki ) dojrzewające.

2. Kiełbasa cienka dojrzewająca.

3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka.

 

Tematy do omówienia na kursie:

1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających

2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających.

3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających.

4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających.

5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających.

6. Wady wędlin dojrzewających.

 

Do produkcji wyrobów kursowych dojrzewających zostaną wykorzystane

bakterie kwasu mlekowego zawarte w tzw. kulturach startetowych oraz w serwatce.

Ponadto zostanie wykorzystana szczepionka Lactobacillus sakei, o której było głośno na forum

po pierwszym kursie 10-12 lutego 2012r. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8243&postdays=0&postorder=asc&start=30

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Zbigniew Krzyżanowski

15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska

17. Waldemar Rosiński

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

 

Program kursu - wędliny dojrzewające

 

Produkty do wykonania na kursie:

1. Wędzonki ( baleron, boczek, wędzonka z szynki ) dojrzewające.

2. Kiełbasa cienka dojrzewająca.

3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka.

 

Tematy do omówienia na kursie:

1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających

2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających.

3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających.

4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających.

5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających.

6. Wady wędlin dojrzewających.

 

Do produkcji wyrobów kursowych dojrzewających zostaną wykorzystane

bakterie kwasu mlekowego zawarte w tzw. kulturach startetowych oraz w serwatce.

Ponadto zostanie wykorzystana szczepionka Lactobacillus sakei, o której było głośno na forum

po pierwszym kursie 10-12 lutego 2012r. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8243&postdays=0&postorder=asc&start=30

 

Bagno

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Zbigniew Krzyżanowski

15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska

17. Waldemar Rosiński

18. Marek Olejnik

19.

20.

21.

22.

23.

24.

 

Program kursu - wędliny dojrzewające

 

Produkty do wykonania na kursie:

1. Wędzonki ( baleron, boczek, wędzonka z szynki ) dojrzewające.

2. Kiełbasa cienka dojrzewająca.

3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka.

 

Tematy do omówienia na kursie:

1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających

2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających.

3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających.

4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających.

5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających.

6. Wady wędlin dojrzewających.

 

Do produkcji wyrobów kursowych dojrzewających zostaną wykorzystane

bakterie kwasu mlekowego zawarte w tzw. kulturach startetowych oraz w serwatce.

Ponadto zostanie wykorzystana szczepionka Lactobacillus sakei, o której było głośno na forum

po pierwszym kursie 10-12 lutego 2012r. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8243&postdays=0&postorder=asc&start=30

 

Bagno

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka.

czy to jakieś salcesony i kaszanki "dojrzewajace" ?? :D

 

To było na kursie podstawowym.

 

Pozdrawiam.

If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.
Być może tak. :D To program nadesłany przez Andrzeja. Prawdopodobnie chodzi o to, byście jak najwięcej ze sobą zabrali.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ja chciałbym się do wykładowców zwrócić z prośbą, bo czasu jeszcze trochę jest. I żeby do planu szkolenia dopisać jeszcze produkcję "ścinkowej".

:D

Pozdro.

If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Lista zapisanych na kurs:

 

1. Tomasz Korytek

2. Jacek Zawłocki (jacekdino)

3. Wojciech Turek

4. Waldemar Kozłowski

5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski

7. Mariusz Mieczyński

8. Henryk Chmieliński

9. Michal Piechota

10. Iwona Szelest

11. Tomasz Kruklis

12. Jan Dawidziuk

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Zbigniew Krzyżanowski

15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska

17. Waldemar Rosiński

18. Marek Olejnik

19.

20.

21.

22.

23.

24.

 

Program kursu - wędliny dojrzewające

 

Produkty do wykonania na kursie:

1. Wędzonki ( baleron, boczek, wędzonka z szynki ) dojrzewające.

2. Kiełbasa cienka dojrzewająca.

3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka.

 

Tematy do omówienia na kursie:

1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających

2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających.

3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających.

4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających.

5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających.

6. Wady wędlin dojrzewających.

 

Do produkcji wyrobów kursowych dojrzewających zostaną wykorzystane

bakterie kwasu mlekowego zawarte w tzw. kulturach startetowych oraz w serwatce.

Ponadto zostanie wykorzystana szczepionka Lactobacillus sakei, o której było głośno na forum

po pierwszym kursie 10-12 lutego 2012r. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8243&postdays=0&postorder=asc&start=30

 

Bagno

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Chciałbym, by w pelni wykorzystać czas na dokładne omowienie tematów kursu od punktu pierwszego do szóstego jak i wykonać produkty związane z kursem " wędliny dojrzewajace" zawarte w punkcie jeden i dwa..

 

Jeśli pozwoli nam na to czas zając się tematami nie związanymi z wedlinami dojrzewajacymi..

 

Jest dużo czasu do kursu, by uniknąć niepotrzebnego zamieszania..

Samochody dzielą się na Volvo i inne.. Samoloty na te przed rozbiciem i po rozbiciu..

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.