Maxell Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Marca 2012 Zapraszam Państwa do uczestnictwa w II Kursie Specjalistycznym WĘDLINY DOJRZEWAJĄCE. Kurs odbędzie się w dniach 12-14 października 2012 r. w SDM Łazy k/Krasnosielca. Więcej informacji na stronie SDM ( www.szkoladomowegomasarstwa.pl ) Zapisów proszę dokonywać poprzez stronę SDM. Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2012 Zapraszam Państwa do uczestnictwa w II Kursie Specjalistycznym WĘDLINY DOJRZEWAJĄCE. Kurs odbędzie się w dniach 12-14 października 2012 r. w SDM Łazy k/Krasnosielca. Więcej informacji na stronie SDM ( www.szkoladomowegomasarstwa.pl ) Zapisów proszę dokonywać poprzez stronę SDM. Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-207700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Marca 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-208909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-214695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-220543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-220794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. Arkadiusz Niewiadomski 14. Zbigniew Krzyżanowski 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-224498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2012 Po negocjacjach finansowych z Maxellem moje warunki nie zostały przyjęte. Kursu ,,wędliny dojrzewające 12-14.10.2012 r. ,, nie poprowadzę. Za zaistniałą sytuację przepraszam osoby,które się zapisały. Grzegorz565. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-235789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Września 2012 Powyższy kurs poprowadzą Koledzy: Bagno i Dziadek. Zapraszamy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-236094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Września 2012 :grin: po licznych telefonach, email parę słów napisze jak się przygotowywałem do kursu wędliny dojrzewające. W tym okresie muszę zakupić mięso trzy razy,zapeklować trzy razy,wędzić trzy razy. Pierwszym razem robię szynki,polędwice i ścinkową 65 i 75,które potrzebują miesiąc doglądania i o tej porze roku jest ryzyko co potem wyjdzie :question: a jak będzie np. wadliwe mięso to efekt końcowy może być taki sam ja u ,,MISIÓW,, i kto mi wtedy zrekompensuje czas i koszty. :question: Po dwóch tygodniach pekluję mięso na kiełbasy 32 jelito i 40 białkowe,boczki i słonina ,wędzenie,doglądanie. Planowałem jeszcze tydzień przed kursem zrobienie kabanosy 19 kolagen. Tydzień przed kursem pekluję szynki,polędwice,boczek,słoninę,mięso na kiełbasy, które wiozłem na kurs. Jak widać to jest trochę pracy,odpowiedzialności i ryzyka. Za kurs moja propozycja była taka sam jak w lutym. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-236227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Września 2012 Celem wyjaśnienia. Lutowy kurs organizował Kolega Kyzimol. Kurs obsadzony był prawie w całości, co pozwalało na w miarę bezpieczne przemieszczanie kasy. Mimo tego, wynik końcowy kursu wypadł minimalnie na plusie (choć składka na ten kurs jest nieco wyższa od pozostałych rodzajów szkoleń).Na tym kursie należy spodziewać się ok. połowy uczestników, co już na starcie wiąże się z poważnymi ograniczeniami finansowymi. Nie mam zamiaru dokładać do kursu z własnej kieszeni zwłaszcza, iż nie jest jeszcze do końca rozliczony nasz VII OZWB.Prowadziliśmy męskie negocjacje i po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, musiałem niestety Twoją ofertę finansową odrzucić. Wiem ile jest pracy zwiazanych z przygotowaniem do takiego kursu, gdyż organizuję je od kilku już lat.Jako ciekawostkę powiem, iż dopiero zorganizowanie oraz poprowadzenie kursu serowarskiego i maselniczego jest prawdziwym wyzwaniem.Kończąc ten temat, mam nadzieję na dalszą współpracę w przyszłości, kiedy sprawy finansowe tego typu kursów poprawią się znacząco. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-236245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek1770 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Września 2012 No i pewnie kursik nie dojdzie do skutku.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-236259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Września 2012 Dlaczego ma nie dojść? Czytaj uważnie wszystkie posty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-236260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Września 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. Arkadiusz Niewiadomski 14. Zbigniew Krzyżanowski 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-236764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Września 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. Arkadiusz Niewiadomski 14. Zbigniew Krzyżanowski 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-236906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Września 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. Arkadiusz Niewiadomski 14. Zbigniew Krzyżanowski 15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-237305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Września 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. Arkadiusz Niewiadomski 14. Zbigniew Krzyżanowski 15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-237328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Września 2012 Program kursu - wędliny dojrzewające Produkty do wykonania na kursie: 1. Wędzonki ( baleron, boczek, wędzonka z szynki ) dojrzewające. 2. Kiełbasa cienka dojrzewająca. 3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka. Tematy do omówienia na kursie: 1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających 2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających. 3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających. 4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających. 5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających. 6. Wady wędlin dojrzewających. Do produkcji wyrobów kursowych dojrzewających zostaną wykorzystane bakterie kwasu mlekowego zawarte w tzw. kulturach startetowych oraz w serwatce. Ponadto zostanie wykorzystana szczepionka Lactobacillus sakei, o której było głośno na forum po pierwszym kursie 10-12 lutego 2012r. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8243&postdays=0&postorder=asc&start=30 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-238044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Września 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. Arkadiusz Niewiadomski 14. Zbigniew Krzyżanowski 15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska 17. Waldemar Rosiński 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. Program kursu - wędliny dojrzewające Produkty do wykonania na kursie: 1. Wędzonki ( baleron, boczek, wędzonka z szynki ) dojrzewające. 2. Kiełbasa cienka dojrzewająca. 3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka. Tematy do omówienia na kursie: 1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających 2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających. 3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających. 4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających. 5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających. 6. Wady wędlin dojrzewających. Do produkcji wyrobów kursowych dojrzewających zostaną wykorzystane bakterie kwasu mlekowego zawarte w tzw. kulturach startetowych oraz w serwatce. Ponadto zostanie wykorzystana szczepionka Lactobacillus sakei, o której było głośno na forum po pierwszym kursie 10-12 lutego 2012r. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8243&postdays=0&postorder=asc&start=30 Bagno Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-238097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Września 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. Arkadiusz Niewiadomski 14. Zbigniew Krzyżanowski 15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska 17. Waldemar Rosiński 18. Marek Olejnik 19. 20. 21. 22. 23. 24. Program kursu - wędliny dojrzewające Produkty do wykonania na kursie: 1. Wędzonki ( baleron, boczek, wędzonka z szynki ) dojrzewające. 2. Kiełbasa cienka dojrzewająca. 3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka. Tematy do omówienia na kursie: 1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających 2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających. 3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających. 4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających. 5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających. 6. Wady wędlin dojrzewających. Do produkcji wyrobów kursowych dojrzewających zostaną wykorzystane bakterie kwasu mlekowego zawarte w tzw. kulturach startetowych oraz w serwatce. Ponadto zostanie wykorzystana szczepionka Lactobacillus sakei, o której było głośno na forum po pierwszym kursie 10-12 lutego 2012r. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8243&postdays=0&postorder=asc&start=30 Bagno Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-238301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Września 2012 3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka. czy to jakieś salcesony i kaszanki "dojrzewajace" ?? To było na kursie podstawowym. Pozdrawiam. Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-238357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Września 2012 Być może tak. To program nadesłany przez Andrzeja. Prawdopodobnie chodzi o to, byście jak najwięcej ze sobą zabrali. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-238359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdino Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Września 2012 Ja chciałbym się do wykładowców zwrócić z prośbą, bo czasu jeszcze trochę jest. I żeby do planu szkolenia dopisać jeszcze produkcję "ścinkowej".Pozdro. Cytuj If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-238610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Września 2012 Lista zapisanych na kurs: 1. Tomasz Korytek 2. Jacek Zawłocki (jacekdino) 3. Wojciech Turek 4. Waldemar Kozłowski 5,6. Beata Jarosz + Piotr Kołtowski 7. Mariusz Mieczyński 8. Henryk Chmieliński 9. Michal Piechota 10. Iwona Szelest 11. Tomasz Kruklis 12. Jan Dawidziuk 13. Arkadiusz Niewiadomski 14. Zbigniew Krzyżanowski 15 i 16. Paweł Kołtowski + Dorota Bałazińska 17. Waldemar Rosiński 18. Marek Olejnik 19. 20. 21. 22. 23. 24. Program kursu - wędliny dojrzewające Produkty do wykonania na kursie: 1. Wędzonki ( baleron, boczek, wędzonka z szynki ) dojrzewające. 2. Kiełbasa cienka dojrzewająca. 3. Wędlina podrobowa typu salceson, kaszanka. Tematy do omówienia na kursie: 1. Znaczenie wilgotności powietrza w produkcji wędlin dojrzewających 2. Dobór surowca do produkcji wędlin dojrzewających. 3. Rola pH mięsa w jakości wyrobów dojrzewających. 4. Znaczenie kwasu mlekowego w jakości produkcji wędlin dojrzewających. 5. Omówienie poszczególnych faz produkcji wędlin dojrzewających. 6. Wady wędlin dojrzewających. Do produkcji wyrobów kursowych dojrzewających zostaną wykorzystane bakterie kwasu mlekowego zawarte w tzw. kulturach startetowych oraz w serwatce. Ponadto zostanie wykorzystana szczepionka Lactobacillus sakei, o której było głośno na forum po pierwszym kursie 10-12 lutego 2012r. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8243&postdays=0&postorder=asc&start=30 Bagno Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-238692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijestdobrze Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Września 2012 Chciałbym, by w pelni wykorzystać czas na dokładne omowienie tematów kursu od punktu pierwszego do szóstego jak i wykonać produkty związane z kursem " wędliny dojrzewajace" zawarte w punkcie jeden i dwa.. Jeśli pozwoli nam na to czas zając się tematami nie związanymi z wedlinami dojrzewajacymi.. Jest dużo czasu do kursu, by uniknąć niepotrzebnego zamieszania.. Cytuj Samochody dzielą się na Volvo i inne.. Samoloty na te przed rozbiciem i po rozbiciu.. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6771-12-14102012-r-%C5%82azy-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/#findComment-238706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.