Yatzeque Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Marca 2012 Witam,święta za pasem i najwyższy czas przygotować się z wędlinami.Jeśli chodzi o kiełbasy to tutaj wszystko pod kontrolą, ale chciałbym wreszcie zrobić coś z szynek i polędwicę (od kilku lat wędzę tylko kiełby...) przeglądam forum i nie znalazłem "zwyłego", jesli tak można to nazwać przepisu na szynkę myszkę o wielkości sztuki powiedzmy ok. 1000g oraz polędwicę, którą przez najbliższe 2 tygodnie można byłoby zapeklować (nie mam odpowiedniej strzykawy), no i przed świętami obsuszyć, "zadymić" i sparzyć. Czy mógłby ktoś zaproponować jakiś sprawdzony przepisBędę miał gości i nie chcę ryzykować, dlatego nie chciałbym eksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6794-w%C4%99dzonka-z-szynki-myszki-oraz-pol%C4%99dwica/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Marca 2012 Czy mógłby ktoś zaproponować jakiś sprawdzony przepis Czy już czytałeś :arrow: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740 :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6794-w%C4%99dzonka-z-szynki-myszki-oraz-pol%C4%99dwica/#findComment-208811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yatzeque Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Marca 2012 No spodziewałem się...Może zapytam inaczej http://www.zdrowodomowo.pl/Przepis/Szynka%C2%A0w%C4%99dzona%C2%A0parzona%C2%A0/557/ Jak oceniacie ten przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6794-w%C4%99dzonka-z-szynki-myszki-oraz-pol%C4%99dwica/#findComment-208893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yatzeque Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Marca 2012 No ze dwie szynki + polędwicę (najlepiej w stylu sopockiej...).Gdybyś miał opis w stylu, jaki był podany w linku to z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6794-w%C4%99dzonka-z-szynki-myszki-oraz-pol%C4%99dwica/#findComment-208938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkimancio Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Października 2012 Witam serdecznie jestem tutaj nowy i czytam wasze wypowiedzi ale i tak zawsze o czyms nie wiem moj problem jest nastepujacy: Chce pierwszy raz uwedzic szyneczki mam 5 sztuk takie po 1,2 kg chcialbym je razem w jednym naczyniu zapeklowac i wlasnie sie zastanawiam, ze skoro wedlug tabeli dziadka na jedna szynke stosujemy 0,4 litra wody i soli peklowej dajmy na to 0,70 gram to na 5 szynek 2 l wody i okolo 350 gram soli?? czy jak sie wedlug was to przedstawia i druga sprawa kiedy robic nastrzyk gdyz chce przeprowadzic ten cykl 5 dniowy na poczxatku na koncu i czy w jedno miejsce wstrzykiwac czy w rozne po trochu?? odnosnie samego wedzenia nie mam pytan gdyz kazda wedzarnia ma swoja specyfikacje prosze o szybka odpowiedz Cytuj eeec Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6794-w%C4%99dzonka-z-szynki-myszki-oraz-pol%C4%99dwica/#findComment-245381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Października 2012 Przecież wszystko jest w tabeli nawet rozpisane na kg mięsa więc nic nie trzeba liczyć. http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Nastrzykujemy na starcie jak wkładamy do zalewy, zależy jaką masz igłe jak "profesjonalną" z otworkami po bokach to wystarczy raz w środek, jak zwykłą to w kilka miejsc, ale do takich małych szyneczek to nie ma to większego znaczenia. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6794-w%C4%99dzonka-z-szynki-myszki-oraz-pol%C4%99dwica/#findComment-245383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Października 2012 wedlug tabeli dziadka na jedna szynke stosujemy 0,4 litra wody To nie jest na jedną szynkę , tylko na kilogram mięsa przeznaczonego do peklowania . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6794-w%C4%99dzonka-z-szynki-myszki-oraz-pol%C4%99dwica/#findComment-245391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkimancio Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Października 2012 Dzieki za szybka odpowiedz ale jestem ze tak powiem tepy hehe nie doczytalem do konca Cytuj eeec Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6794-w%C4%99dzonka-z-szynki-myszki-oraz-pol%C4%99dwica/#findComment-245705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.