miro Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Przeszukując net przez przypadek znalazłem stronkę z przepisami pochodzącymi z książki "Kucharz 1935" Stare, ale jak się wczytać bardzo ciekawe przepisy. http://kucharz1935.republika.pl/alfaspis.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6898-ksi%C4%85%C5%BCka-z-przepisami-kucharz-1935/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Uwielbiam czytać takie przepisy :-)"Wziąć tłuste, nie bardzo stare gołębie, skropić je dobrze octem, niech leżą godzinę. " Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6898-ksi%C4%85%C5%BCka-z-przepisami-kucharz-1935/#findComment-214912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 TeBe, 1mnie podoba się taki cytat : " Mamy łososie w Wiśle, Dunajcu a często zabłąka się do innych rzek dopływających do Wisły". Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6898-ksi%C4%85%C5%BCka-z-przepisami-kucharz-1935/#findComment-214958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Rolada z prosięcia. Oczyszczone prosię posolić i rozpłatać wzdłuż od szyi do ogona. Łeb i nóżki odciąć, wszystkie kości ostrożnie wyjąć, aby nie naruszyć skórki. Mięso z łebka, karku i nóżek oskrobać i przepuścić przez maszynkę wraz z płuckami, wątróbką i funtem cielęciny. Łyżkę masła utrzeć na pianę z dwoma żółtkami i jedną namoczoną bułką, włożyć posiekane mięso, dodać soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i ucierać dobrze; w końcu ubić pianę z pozostałych białek, wymieszać lekko razem i posmarować tym farszem prosię. Osobno pokrajać w paski kawałek ugotowanej słoniny, szynki lub ozora, dwie pary kiełbasek wzdłuż przekrajanych, kilka jaj na twardo, pokrajanych w cząstki i ułożyć to wszystko naprzemian na farszu. Potem prosię zwinąć mocno w płótno, obwiązać szpagatem i włożywszy do wanienki gotować w słonej wodzie z jarzynami i cebulą 2 ½ godziny. Gdy już miękkie, odrzucić szpagat, a ruladę przycisnąć deską i ciężarkiem, aby się spłaszczyła i tak zastygła. Zimną krajać w plasterki i podąć z sosem tatarskim lub "vinaigrette" (patrz sosy).Mogło być pyszne. Ja bym jeszcze podpiekł na ruszcie. :thumbsup: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6898-ksi%C4%85%C5%BCka-z-przepisami-kucharz-1935/#findComment-214997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.