Maad Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Normy dla salaty jesli chodzi o zawartosc azotanow wynosza maksymalnie 2500-4500 mg/kgGdzie znalazłeś te liczby? Może jakiś link? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/691-pytanie-z-cyklu-o-sens-istnienia/page/2/#findComment-10894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrpitt Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Znajduje się to w Rozporządzeniu komisji WE nr 466/2001 z dnia 8.03.01 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2001:077:0001:01:PL:HTML NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZIOMY DLA NIEKTÓRYCH ZANIECZYSZCZEŃ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH Sekcja 1: Azotany [1] Produkt | 3Najwyższy dopuszczalny poziom (mg NO/kg) | Metoda pobierania próbek | Referencyjna metoda analityczna | | | 1.1.Szpinak świeży (Spinacia oleracea) | Zbierany od dnia 1 listopada do dnia 31 marca: | 3000 | dyrektywa Komisji 79/700/EWG | Zbierany od 1 kwietnia do 31 października: | 2500 | | 1.2.Szpinak konserwowany, mrożony lub głęboko mrożony | | 2000 | dyrektywa 79/700/EWG | | 1.3.Sałata świeża (Lactuca sativa L.) (szklarniowa i gruntowa) | Zbierana od dnia1 października do dnia31 marca: Zbierana od dnia 1 kwietnia do dnia 30 września: z wyjątkiem sałaty gruntowej zbieranej od dnia 1 maja do dnia 31 sierpnia: | 4500 3500 2500 | dyrektywa 79/700/EWG. Jednakże minimalna liczba jednostek na próbkę laboratoryjną wynosi 10 | | Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/691-pytanie-z-cyklu-o-sens-istnienia/page/2/#findComment-10914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Czerwca 2007 A jakie sa zawartosci w naszych nowalijkach i nie tylko mozna dowiedziec sie z raportow kontroli Sanepidu na bazarach i targowiskach. Jak kto pogoogla to znajdzie w necie ( nie mam pod reka, wiec nie podaje ).Bardzo chetnie bym uslyszal od dobrego znawcy ile powinno byc procentowo w takiej mieszance azotanu i/lub azotynu plus askorinianu i izoaskorbinianu i innych tego typu dodatkow! -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/691-pytanie-z-cyklu-o-sens-istnienia/page/2/#findComment-13351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Witam.Smoczny Smok . Myślę że nawet jak będziesz wiedział ile powinno być to absolutnie to nic nie daje bo praktycznie tego nigdzie nie sprawdzisz . Ja szalenie rozreklamowanych nowalijek po prostu w sklepach i na targowiskach nie kupuję . Więcej mają cech ujemnych niż dodatnich . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/691-pytanie-z-cyklu-o-sens-istnienia/page/2/#findComment-13356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Pewnie, ze nie sprawdze, moge tylko wiedziec o przecietnych z danego bazaru jesli w raporcie upublicznia takie info, ale chodzi o to by ludzie nieswiadomi uzmyslowili sobie ile tego jest i jak czesto marchewka, i salata maja po kilkanascie tysiecy mg, wrecz skala sie konczy i wykres jest urywany, aby wszystko sie zmiescilo i bylo czytelne! -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/691-pytanie-z-cyklu-o-sens-istnienia/page/2/#findComment-13376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.