Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Bywalców

 

Dzisiaj zrobiłam dwa wyroby niewędzone do konsumpcji na zimno np. z chlebem.

Nazwałam je: "Kiełbasa pietruszkowa" oraz "Kiełbasa boczkowa". Przepisy nie pochodzą ode mnie, lecz z jakiejś gazety kulinarnej, jednak długo za mną "chodziły"... Z uwagi, że mięso na kiełbasę do wędzenia pekluje się jeszcze, postanowiłam spróbować czegoś nowego.

Poniżej przedstawiam przepisy.

 

 

Kiełbasa pietruszkowa:

 

1kg mięsa mielonego (skład dowolny) nie peklowane

1 szkl kaszy manny (surowej)

5 jajek

1 łyżka "Vegety" (to w oryginale, ja dałam sól i pieprz na oko)

1 pęczek natki pietruszki

 

wykonanie:

Kaszę opłukać i odsączyć, wymieszać z mięsem, jajkami, pietruszką i przyprawami na jednolitą masę. Napełnić osłonki i gotować 1 godz. Ja podzieliłam na 2 części, by użyć mniejszego garnka.

 

Wnioski: W smaku bardzo dobra i wyczuwalny smak pietruszki. Mogłam więcej dodać soli i pieprzu i tej kaszy prawie nie widać w przekroju. Ciekawa odmiana od wędzonych kiełbas. Polecam

 

 

 

 

 

 

 

Kiełbasa boczkowa:

 

1kg chudego surowego niewędzonego boczku

5 jajek (ja dałam 4, bo były duże)

5 łyżek bułki tartej

sól, pieprz i trochę przyprawy do mięs mielonych "Kamis" do smaku

warzywa na wywar jak na rosół

 

Wykonanie:

Ugotować wywar z warzyw. Boczek zmielić na sitku 5, dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć na gazę (ja użyłam pieluchy tetrowej- nowej), zawinąć i związać. Gotować 1 godz w wywarze z warzyw po czym wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia. Zdjąć gazę i gotowe.

Wnioski: Również bardzo dobra i ma inny smak niż normalnie gotowany boczek, delikatny interesujący zapach. Z pewnością polecam tym, którzy np. nie mają jeszcze wędzarni.

 

 

 

 

 

Mam nadzieję, że komuś się przydadzą te przepisy i życzę smacznego

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/
Udostępnij na innych stronach

5 jajek (ja dałam 4, bo były duże)

witaj

nie za dużo jajek na kg :shock: ? 33% to jest bardzo dużo,do zająca daje 1 jajko na 1kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231156
Udostępnij na innych stronach

Ja daję do pasztetu drobiowo-wieprzowego 5-6 jajek i jest akurat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231157
Udostępnij na innych stronach

Witaj Marku, też zastanawiała mnie ilość, ale robiłam pierwszy raz i nie chciałam odbiegać od przepisu. Na początku masa jest dosyć rzadka, ale po chwili mieszania i odstawienia 15 min wciąga to jajko (przy boczkowej). Sądzę, że taka ilość ma wpływ na ilość oraz spoistość, ale jak ktoś zna się lepiej to proszę o komentarze. Zaznaczam, że to nie mój przepis tylko go dziś pierwszy raz wykonałam i opisuję jak mi wyszło. :wink: :thumbsup:
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231160
Udostępnij na innych stronach

Ja daję do pasztetu drobiowo-wieprzowego 5-6 jajek i jest akurat.

Mirku do pasztetu tak,ale do ~kiełbasy~...tak to nazwała kol. Barbarella
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231161
Udostępnij na innych stronach

Tylko, że u mnie poza 1 kg boczku dochodzi jeszcze jeden duży kurczak. ;)

Składniki zastosowane przez koleżankę sugerują, że jest to pasztet w osłonce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231162
Udostępnij na innych stronach

Właściwie nie upieram się przy nazwie "kiełbasa". Nie wiedziałam do jakiej kategorii zaliczyć te produkty, a na początku napisałam

 

cyt. Dzisiaj zrobiłam dwa wyroby niewędzone do konsumpcji na zimno np. z chlebem.

Nazwałam je: "Kiełbasa pietruszkowa" oraz "Kiełbasa boczkowa".

 

 

Z szynkowara też nie są, kiełbasą nie są i pasztetem też nie :blush: :wink: . Mój mąż po spróbowaniu o boczkowym wyrobie powiedział, że przypomina pasztet, więc może coś w tym jest...? :rolleyes:

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231163
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.