Barbarella Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Witam Wszystkich Bywalców Dzisiaj zrobiłam dwa wyroby niewędzone do konsumpcji na zimno np. z chlebem. Nazwałam je: "Kiełbasa pietruszkowa" oraz "Kiełbasa boczkowa". Przepisy nie pochodzą ode mnie, lecz z jakiejś gazety kulinarnej, jednak długo za mną "chodziły"... Z uwagi, że mięso na kiełbasę do wędzenia pekluje się jeszcze, postanowiłam spróbować czegoś nowego. Poniżej przedstawiam przepisy. Kiełbasa pietruszkowa: 1kg mięsa mielonego (skład dowolny) nie peklowane 1 szkl kaszy manny (surowej) 5 jajek 1 łyżka "Vegety" (to w oryginale, ja dałam sól i pieprz na oko) 1 pęczek natki pietruszki wykonanie: Kaszę opłukać i odsączyć, wymieszać z mięsem, jajkami, pietruszką i przyprawami na jednolitą masę. Napełnić osłonki i gotować 1 godz. Ja podzieliłam na 2 części, by użyć mniejszego garnka. Wnioski: W smaku bardzo dobra i wyczuwalny smak pietruszki. Mogłam więcej dodać soli i pieprzu i tej kaszy prawie nie widać w przekroju. Ciekawa odmiana od wędzonych kiełbas. Polecam Kiełbasa boczkowa: 1kg chudego surowego niewędzonego boczku 5 jajek (ja dałam 4, bo były duże) 5 łyżek bułki tartej sól, pieprz i trochę przyprawy do mięs mielonych "Kamis" do smaku warzywa na wywar jak na rosół Wykonanie: Ugotować wywar z warzyw. Boczek zmielić na sitku 5, dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć na gazę (ja użyłam pieluchy tetrowej- nowej), zawinąć i związać. Gotować 1 godz w wywarze z warzyw po czym wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia. Zdjąć gazę i gotowe. Wnioski: Również bardzo dobra i ma inny smak niż normalnie gotowany boczek, delikatny interesujący zapach. Z pewnością polecam tym, którzy np. nie mają jeszcze wędzarni. Mam nadzieję, że komuś się przydadzą te przepisy i życzę smacznego Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 5 jajek (ja dałam 4, bo były duże)witaj nie za dużo jajek na kg :shock: ? 33% to jest bardzo dużo,do zająca daje 1 jajko na 1kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Ja daję do pasztetu drobiowo-wieprzowego 5-6 jajek i jest akurat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Witaj Marku, też zastanawiała mnie ilość, ale robiłam pierwszy raz i nie chciałam odbiegać od przepisu. Na początku masa jest dosyć rzadka, ale po chwili mieszania i odstawienia 15 min wciąga to jajko (przy boczkowej). Sądzę, że taka ilość ma wpływ na ilość oraz spoistość, ale jak ktoś zna się lepiej to proszę o komentarze. Zaznaczam, że to nie mój przepis tylko go dziś pierwszy raz wykonałam i opisuję jak mi wyszło. :wink: :thumbsup: Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Ja daję do pasztetu drobiowo-wieprzowego 5-6 jajek i jest akurat.Mirku do pasztetu tak,ale do ~kiełbasy~...tak to nazwała kol. Barbarella Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Tylko, że u mnie poza 1 kg boczku dochodzi jeszcze jeden duży kurczak. Składniki zastosowane przez koleżankę sugerują, że jest to pasztet w osłonce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Właściwie nie upieram się przy nazwie "kiełbasa". Nie wiedziałam do jakiej kategorii zaliczyć te produkty, a na początku napisałam cyt. Dzisiaj zrobiłam dwa wyroby niewędzone do konsumpcji na zimno np. z chlebem.Nazwałam je: "Kiełbasa pietruszkowa" oraz "Kiełbasa boczkowa". Z szynkowara też nie są, kiełbasą nie są i pasztetem też nie :blush: :wink: . Mój mąż po spróbowaniu o boczkowym wyrobie powiedział, że przypomina pasztet, więc może coś w tym jest...? :rolleyes: Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7153-kie%C5%82basa-pietruszkowa-szeroka-i-boczkowa-niew%C4%99dz/#findComment-231163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.