Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem chleb na zakwasie,który jest wyjątkowo mało pracochłonny i ładnie wychodzi. Chleb pachnie ładnie zakwasem, ma strukturę razowca, lekko glinowatą. Zakwas jest uproszczony, nie wymaga codziennego dokarmiania.

 

Składniki (na 2 bochenki lub 1 duży):

 

Zakwas:

 

150g pełnoziarnistej mąki żytniej

200ml jogurtu naturalnego

10g drożdży świeżych

1 łyżeczka soli

 

Ciasto:

 

350g zakwasu

50g drożdży

750g mąki żytniej pełnoziarnistej

175g mąki pszennej pełnoziarnistej

700ml wody

20g soli

1 łyżka miodu

 

Jak to zrobić ?

 

1.Zrób zakwas: rozpuść drożdże w jogurcie, rozmieszaj z mąką i solą. Przykryj folią w miseczce i zrób w niej parę małych dziurek (np. wykałaczką). Pozostaw w temp pokojowej na 3-4 dni

2.Ciasto: Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas i dobrze rozmieszaj

3.Dodaj pozostałe składniki i mieszaj za pomocą mieszadła hakowego przynajmniej 6 min

4.Przykryj miskę i niech rośnie 45 min w ciepłym miejscu (ja wstawiłem do piekarnika na 30 st C)

5.Przełóż do formy do pieczenia (z tego wychodzą 2 keksówki o długości 25 cm, ja miałem dłuższą i może troche niski wyszedł), przykryj i niech wyrasta w ciepłym miejscu 30 min. Oczywiście może zrobić okrągły bochenek :). Możesz do środka lub na wierzch dać ziarna (ja dałem dynię i słonecznik)

6.Rozgrzej piec do 250 stopni

7.Posmaruj wierzch chleba wodą, wstaw do pieca i zmniejsz temperaturę do 200 st

8.Piecz 60 min

Wyłóż na kratkę do ochłodzenia, pokrój po wystygnięciu. Smacznego :)

 

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7251-pieczywo-chleb-pszenno-%C5%BCytni-na-jogurtowym-zakwasie-i-dro%C5%BC/
Udostępnij na innych stronach

Zakwas:

 

150g pełnoziarnistej mąki żytniej

200ml jogurtu naturalnego

10g drożdży świeżych

1 łyżeczka soli

drożdże do zakwasu i to jeszcze na 3-4 dni, to będzie po drożdżach, niepotrzebne

a w jakim celu sól do zakwasu?

jogurt rozumiem, sam dodawałem do zakwasy 3-4 łyżki maślanki

 

Po za tym chlebek smacznie wygląda.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

bendetto, Niestety nie wiem, zrobiłem wg przepisu ,ktory był na mące. Zaciekawił mnie, bo jeszcze nie robiłem zakwasu z jogurtem czy maślanką, do chleba dodawałem, owszem.Może lepiej startuje zakwas z drożdżami? Na koniec w cieście jakby sie ich nie uwzglednia-tzn pewnie sie wypracują..

Sól tez jest moim zdaniem niepotrzebna, ale potem do chleba daje sie troche mniej

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.