jacinto Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2012 Tym razem chleb na zakwasie,który jest wyjątkowo mało pracochłonny i ładnie wychodzi. Chleb pachnie ładnie zakwasem, ma strukturę razowca, lekko glinowatą. Zakwas jest uproszczony, nie wymaga codziennego dokarmiania. Składniki (na 2 bochenki lub 1 duży): Zakwas: 150g pełnoziarnistej mąki żytniej 200ml jogurtu naturalnego 10g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli Ciasto: 350g zakwasu 50g drożdży 750g mąki żytniej pełnoziarnistej 175g mąki pszennej pełnoziarnistej 700ml wody 20g soli 1 łyżka miodu Jak to zrobić ? 1.Zrób zakwas: rozpuść drożdże w jogurcie, rozmieszaj z mąką i solą. Przykryj folią w miseczce i zrób w niej parę małych dziurek (np. wykałaczką). Pozostaw w temp pokojowej na 3-4 dni 2.Ciasto: Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas i dobrze rozmieszaj 3.Dodaj pozostałe składniki i mieszaj za pomocą mieszadła hakowego przynajmniej 6 min 4.Przykryj miskę i niech rośnie 45 min w ciepłym miejscu (ja wstawiłem do piekarnika na 30 st C) 5.Przełóż do formy do pieczenia (z tego wychodzą 2 keksówki o długości 25 cm, ja miałem dłuższą i może troche niski wyszedł), przykryj i niech wyrasta w ciepłym miejscu 30 min. Oczywiście może zrobić okrągły bochenek . Możesz do środka lub na wierzch dać ziarna (ja dałem dynię i słonecznik) 6.Rozgrzej piec do 250 stopni 7.Posmaruj wierzch chleba wodą, wstaw do pieca i zmniejsz temperaturę do 200 st 8.Piecz 60 min Wyłóż na kratkę do ochłodzenia, pokrój po wystygnięciu. Smacznego Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7251-pieczywo-chleb-pszenno-%C5%BCytni-na-jogurtowym-zakwasie-i-dro%C5%BC/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Września 2012 Zakwas: 150g pełnoziarnistej mąki żytniej 200ml jogurtu naturalnego 10g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli drożdże do zakwasu i to jeszcze na 3-4 dni, to będzie po drożdżach, niepotrzebne a w jakim celu sól do zakwasu? jogurt rozumiem, sam dodawałem do zakwasy 3-4 łyżki maślanki Po za tym chlebek smacznie wygląda. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7251-pieczywo-chleb-pszenno-%C5%BCytni-na-jogurtowym-zakwasie-i-dro%C5%BC/#findComment-236786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 10 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Września 2012 bendetto, Niestety nie wiem, zrobiłem wg przepisu ,ktory był na mące. Zaciekawił mnie, bo jeszcze nie robiłem zakwasu z jogurtem czy maślanką, do chleba dodawałem, owszem.Może lepiej startuje zakwas z drożdżami? Na koniec w cieście jakby sie ich nie uwzglednia-tzn pewnie sie wypracują.. Sól tez jest moim zdaniem niepotrzebna, ale potem do chleba daje sie troche mniej Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7251-pieczywo-chleb-pszenno-%C5%BCytni-na-jogurtowym-zakwasie-i-dro%C5%BC/#findComment-236796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.