Patataj Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Września 2012 Na dniach dojedzie do mnie dębowa beczka. Pamiętam, jak za małolata, babcia przed kiszeniem kapusty i ogórków szorowała beczki szczotą ryżową używając gorącej wody ( z dodatkiem wapna ? ) , a potem chyba jeszcze okadzała czymś, ale czym nie pamiętam. Czy w przypadku starej dębowej beczki przeznaczonej do wędzenia też trzeba bawić się w dokładne dezynfekowanie ? Czy wystarczy w miarę dokładne umycie, a potem porządne wygrzanie ? Tak sobie kombinuję, że w wysokiej temperaturze szlag powinien trafić wszystko co ewentualnie w tej beczce żyje, bez względu na to , czy będą to jakieś mikroby czy inne pleśnie . Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7280-dezynfekcja-beczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2012 Tak sobie kombinuję, że w wysokiej temperaturze szlag powinien trafić wszystko co ewentualnie w tej beczce żyje, bez względu na to , czy będą to jakieś mikroby czy inne pleśnie . :grin: i tak bedzie :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7280-dezynfekcja-beczki/#findComment-237965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Września 2012 Patataj, Zakup sobie chłopie metalową beczkę, i po kłopocie, bo tak jak pokemon mówi, buchnie ogień i z dymem pójdzie ... może lepiej w niej kapustę ukiś ? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7280-dezynfekcja-beczki/#findComment-237974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patataj Opublikowano 17 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Września 2012 Myth, 200 litrów zakąski ? Skąd ja tyle okowity wezmę ? Nie będę buchał ogniem ( a przecież beczki do alkoholi są opalane wewnątrz ), wygrzeje gorącym powietrzem, albo co może lepsze zaparuję. Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7280-dezynfekcja-beczki/#findComment-237991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Września 2012 :grin: Patataj,dobrze kombinujesz, umyj a dum i temperatura zrobi swoje. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7280-dezynfekcja-beczki/#findComment-238000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patataj Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Września 2012 Dzisiaj przyszła, po odszpuntowaniu, niebiański zapach jaki się z niej zaczął wydobywać, dał znać jednoznacznie, że nie może być mowy o jakiejkolwiek zarazie gnieżdżącej się wewnątrz. A gdyby nie siąpiący deszcz, to pewnie spałbym na dworze z nosem wtulonym w otwór :thumbsup: Cytuj "Gdy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą" - Jan Onufry Zagłobapozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7280-dezynfekcja-beczki/#findComment-240361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.