Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: etap tworzenia się skórki zakończony :grin: przyszła pora na pokrycie powloką serowarską El Gąsiora i kolegi.Jutro odwrócę i posmaruję drugą stronę. :grin:

 

Zostanie przeniesiony w celu dalszego dojrzewania. :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-250048
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Oto mój pierwszy El Gąsior, po 2 tygodniowym dojrzewaniu. Bardzo, bardzo nam smakuje.

 

 

http://img145.imageshack.us/img145/1473/dsc06728large.jpg

 

A w kolejce czekjają dwa następne El Gąsiorki (bo mniejsze), wyprodukowane w sobotę, Jeden czysty, a do drugiego dodałam chili.

 

http://img826.imageshack.us/img826/8494/obraz003gj.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252453
Udostępnij na innych stronach

:grin: cieszę się,że smakują :grin:

 

Postaraj się o mniejszą (średnica) formę żeby sery wychodziły wyższe.

 

Po etapie solenia dobrze by było jeszcze przez kilka dni ser przecierać (do serwatki dodaje sól ) tym roztworem na początku dwa razy dziennie i odwracać,następne dni raz dziennie.W celu utworzenia skórki i to też zapobiega tworzeniu się pleśni,nadmiernemu wysychaniu. :grin:

 

Planuję jeszcze w tym tygodniu zrobić podobnie jak TY :grin: dodam paprykę w płatkach i pieprz zielony lub biały w ziarnach. :grin:

 

Jutro robię ser oscypkowy,część w środę uwędzę,kilka sztuk jak obeschną posmaruje powłoka serowarską i degustacja za kilka miesięcy.(w planie też uwędzony posmaruje tą powloką i zobaczymy co z tego wyjdzie ) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252458
Udostępnij na innych stronach

Niczym go nie przecierałam, troszkę mi obsechł na zewnatrz. Czyli rozumiem, że muszę go przecierać serwatką ?

Foremki mniejsze już mam :smile:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252462
Udostępnij na innych stronach

:grin: napisałem,że do serwatki sypiemy sól (na słoność ma smakować ale ma być słone) trzymam w kubku,moczę palce nacieram ser i odwracam,trzymam na talerzu te kilka dni (5-7), przekładam na deskę i jeszcze przez 5-10 dni (zależy gdzie trzymam) obracam aż powstanie skórka,nakładam powlokę serowarską. :grin:

 

Zaraz właśnie idę posmarować i obrócić sery te dwa na dole,ten nad nimi położę na deskę :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252485
Udostępnij na innych stronach

Akmis, jak nie do końca wiemy, to się nie odzywamy... :rolleyes:.

 

Gregor, dzięki, teraz wszystko jasne :smile:. No przecież widać, że stoi kubeczek ze słoną serwatką :grin:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252500
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

:grin: nie pasteryzuję,

wczoraj zrobiłem dwa Gasiorki z kulturami (20l mleka)

zaraz będą posolone solą morską :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-261579
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

:) sery trzymam w garażu tem,teraz w granicach 10*C.

 

Ostatnio serów nie pokrywam powloką serowarską tylko jak uznam,że wszystko jest OK to paczkuje pakowarką próżniową. :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324281
Udostępnij na innych stronach

  Gregor,dziękuję za odpowiedż.Chciałabym jeszcze wiedzieć ,w którym momencie pakujesz próżniowo,kiedy skórka jest sucha i czy po tym zabiegu trzymasz w lodówce ? POZDRAWIAM

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324313
Udostępnij na innych stronach

Akmis witam .Wiem że we Wloszech mleko zaprawiają serwatką z poprzedniej produkcji .Ponieważ nie nie mam dostępu do serwatki w momencie wykonywania nastepnego sera  pomyślałam ,że gdyby tak zamrozić serwatkę wworeczkach do lodu ,czy wtedy nie utraci swojej aktywności?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324466
Udostępnij na innych stronach

A nie lepiej kupić bakterie na Agrovisie. Są one duże wygodniejsze w użyciu i w przystępnych cenach. Jakbyś nie wiedziała to jest taki sklep elektroniczny agrovis.eu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324511
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.