EL GREGOR Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Listopada 2012 :grin: a kolory rozróżniasz :grin: to jaki on ma kolor :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-248515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Listopada 2012 :grin: etap tworzenia się skórki zakończony :grin: przyszła pora na pokrycie powloką serowarską El Gąsiora i kolegi.Jutro odwrócę i posmaruję drugą stronę. :grin: Zostanie przeniesiony w celu dalszego dojrzewania. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-250048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Listopada 2012 :grin: przeszedł do etapu dojrzewania,degustacja na wiosennym zlocie W-M. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-250184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Listopada 2012 Oto mój pierwszy El Gąsior, po 2 tygodniowym dojrzewaniu. Bardzo, bardzo nam smakuje. http://img145.imageshack.us/img145/1473/dsc06728large.jpg A w kolejce czekjają dwa następne El Gąsiorki (bo mniejsze), wyprodukowane w sobotę, Jeden czysty, a do drugiego dodałam chili. http://img826.imageshack.us/img826/8494/obraz003gj.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Listopada 2012 :grin: cieszę się,że smakują :grin: Postaraj się o mniejszą (średnica) formę żeby sery wychodziły wyższe. Po etapie solenia dobrze by było jeszcze przez kilka dni ser przecierać (do serwatki dodaje sól ) tym roztworem na początku dwa razy dziennie i odwracać,następne dni raz dziennie.W celu utworzenia skórki i to też zapobiega tworzeniu się pleśni,nadmiernemu wysychaniu. :grin: Planuję jeszcze w tym tygodniu zrobić podobnie jak TY :grin: dodam paprykę w płatkach i pieprz zielony lub biały w ziarnach. :grin: Jutro robię ser oscypkowy,część w środę uwędzę,kilka sztuk jak obeschną posmaruje powłoka serowarską i degustacja za kilka miesięcy.(w planie też uwędzony posmaruje tą powloką i zobaczymy co z tego wyjdzie ) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Listopada 2012 Niczym go nie przecierałam, troszkę mi obsechł na zewnatrz. Czyli rozumiem, że muszę go przecierać serwatką ?Foremki mniejsze już mam :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Listopada 2012 Nie serwatką, solanką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Listopada 2012 :grin: napisałem,że do serwatki sypiemy sól (na słoność ma smakować ale ma być słone) trzymam w kubku,moczę palce nacieram ser i odwracam,trzymam na talerzu te kilka dni (5-7), przekładam na deskę i jeszcze przez 5-10 dni (zależy gdzie trzymam) obracam aż powstanie skórka,nakładam powlokę serowarską. :grin: Zaraz właśnie idę posmarować i obrócić sery te dwa na dole,ten nad nimi położę na deskę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Listopada 2012 Akmis, jak nie do końca wiemy, to się nie odzywamy... :rolleyes:. Gregor, dzięki, teraz wszystko jasne :smile:. No przecież widać, że stoi kubeczek ze słoną serwatką :grin: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-252500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoteR Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Grzesiu, dzięki za tel pomoc przy serku wskazówki bardzo cenne EL GĄSIOR jest OK, ricotta teżEL GREGOR jesteś wielki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-255837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Do serwatki mogą wdać się po jakimś czasie bakterie i pleśnie, dlatego lepiej solanką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-256398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam. Forma na ser (ta z dziurkami) ile ma litrów?? W niedziele zamierzam popełnić swój pierwszy ser i tylko miski mi brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-261184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Stycznia 2013 :grin: fi 180mm h 120mm około 2l :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-261280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Stycznia 2013 A pasteryzujesz mleko?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-261561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Stycznia 2013 :grin: nie pasteryzuję, wczoraj zrobiłem dwa Gasiorki z kulturami (20l mleka) zaraz będą posolone solą morską :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-261579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Z jakimi kulturami je zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-261601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Stycznia 2013 :grin: kultura mleczarska liofilizowana Omega kupiona w Agrovisie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-261669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Stycznia 2013 :grin: sery, które robiłem 12 stycznia już trzeba pokryć powloką serowarską :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-262347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Stycznia 2014 witam wjakich warunkach przetrzymujesz dojrzewający ser ,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) sery trzymam w garażu tem,teraz w granicach 10*C. Ostatnio serów nie pokrywam powloką serowarską tylko jak uznam,że wszystko jest OK to paczkuje pakowarką próżniową. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Jakie te Twoje wyroby wychodzą w smaku, bo wyglądają bardzo apetycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Gregor,dziękuję za odpowiedż.Chciałabym jeszcze wiedzieć ,w którym momencie pakujesz próżniowo,kiedy skórka jest sucha i czy po tym zabiegu trzymasz w lodówce ? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 3 Stycznia 2014 No napisał, że w garażu. A pakuje się próżniowo po obeschnięciu, aby patogeny się nie rozwijały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Akmis witam .Wiem że we Wloszech mleko zaprawiają serwatką z poprzedniej produkcji .Ponieważ nie nie mam dostępu do serwatki w momencie wykonywania nastepnego sera pomyślałam ,że gdyby tak zamrozić serwatkę wworeczkach do lodu ,czy wtedy nie utraci swojej aktywności? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Stycznia 2014 A nie lepiej kupić bakterie na Agrovisie. Są one duże wygodniejsze w użyciu i w przystępnych cenach. Jakbyś nie wiedziała to jest taki sklep elektroniczny agrovis.eu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7426-ser-el-g%C4%85sior/page/2/#findComment-324511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.