Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA STAROPOLSKA PIECZONA

 

Przepis na 10kg

 

SUROWIEC

- 7 kg mięso wieprzowego nie ścięgnistego (chude)

- 1kg mięso wieprzowego tłustego

- 2 kg mięso wieprzowe z golonek

PRZYPRAWY

- 0,18kg sól kuchenna

-0,03kg pieprz

-0,01kg cukier

-0,003kg gałki muszkatołowej

-5 ząbków czosnku

Kiełbaśnice 28-30

SPOSÓB WYKONANIA

1 Mięso chude kroimy w kostkę 1,5cm na 2cm

-mięso tłuste mielimy 6mm

-mięso z golonek mielimy 3mm

2 Czosnek ugniatamy dodajemy 0,5 litra wody dosypujemy cukier i wszystko gotujemy z chwilą zagotowania odstawiamy na bok, aby się schłodziło do temp pokojowej i dolewamy do farszu dokładnie mieszamy.

NAPEŁNIANIE JELIT

- napełniamy ściśle w jelita parki o długości 40cm

OSADZANIE

-2h w przewiewnym miejscu

WĘDZENIE

- wędzimy dymem ciepłym ok. 4h do jasno brązowego koloru i podnosimy temp do 80-85 stC na czas, 1h po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę na powietrze, aby się wychłodziła.

Ponownie wędzimy zimnym dymem ok 4h .

SMACZNEGO

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/762-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.