SZCZEPAN Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2007 KIEŁBASA STAROPOLSKA PIECZONA Przepis na 10kg SUROWIEC - 7 kg mięso wieprzowego nie ścięgnistego (chude) - 1kg mięso wieprzowego tłustego - 2 kg mięso wieprzowe z golonek PRZYPRAWY - 0,18kg sól kuchenna -0,03kg pieprz -0,01kg cukier -0,003kg gałki muszkatołowej -5 ząbków czosnku Kiełbaśnice 28-30 SPOSÓB WYKONANIA 1 Mięso chude kroimy w kostkę 1,5cm na 2cm -mięso tłuste mielimy 6mm -mięso z golonek mielimy 3mm 2 Czosnek ugniatamy dodajemy 0,5 litra wody dosypujemy cukier i wszystko gotujemy z chwilą zagotowania odstawiamy na bok, aby się schłodziło do temp pokojowej i dolewamy do farszu dokładnie mieszamy. NAPEŁNIANIE JELIT - napełniamy ściśle w jelita parki o długości 40cm OSADZANIE -2h w przewiewnym miejscu WĘDZENIE - wędzimy dymem ciepłym ok. 4h do jasno brązowego koloru i podnosimy temp do 80-85 stC na czas, 1h po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę na powietrze, aby się wychłodziła. Ponownie wędzimy zimnym dymem ok 4h . SMACZNEGO Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/762-kie%C5%82basa-staropolska-pieczona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.