Darek Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Maja 2007 Witam, jak na pewno wiecie w Niemczech zaczął sie sezon Szpargli. Mieszkam tu i wiem jak prawdziwi Niemcy je uwielbiają. Ja osobiście i moja rodzina tez je lubimy ale nie aż tak jak oni. Dzisiaj zrobiłem na obiad Schpargel z kotletem schabowym i ziemniaczkami no i z sosem Hollandaise. Tak sie najadłem ze musze sie teraz położyć pozdrawiam Darek Cytuj Darek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Maja 2007 Litości! Darku Jeszcze nie jadłem szparagów, widziałem je w sklepie. Jak je się robi?Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Maja 2007 Przynosisz Papciu szparagi do domu wkładasz w miskę z zimna wodą i powoli zabierasz się do obierania.Obierać należy dokładnie zwłaszcza dolne części (głowkę zostawiamy w spokoju). Końcówkeę najlepiej zciąć i wrzucic razem z resztą do gotowania (będzie z tego pyszna zupka).Gotuje się do miekości w wodzie osolonej i pocukrzonej z dodatkiem łyżki masła. W zalezności od grubości i jakości trwa to ok 10 - 30 minut. U nas najczęsciej podaje się na ciepło z tłuszczykiem z tarta bułką lub zapiekane pod beszamelem, z sosem czosnkowym lub z majonezem zawinięte w szynkę. Po ugotowaniu na powstałej "wodzie" robisz super zupkę zaciagajac ją smietaną i dodając koperku. Jeżeli pozostaną jakieś odpadki szparagów w zupie to mozna je zmiksowac i bedzie krem - super z małymi grzaneczkami z chleba. Ja mieszkam w zagłebiu szparagowym tak więc obżeram się w sezonie tym na okrągło. PS Najlepiej wybierać szparagi średnie- zbyt cieńkie jeżeli jest susza to po obraniu nic nie zostaje a zbyt grube są twarde i łykowate. Pozdrawiam smacznie. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Maja 2007 Dzięki Oli za przepis. Jutro zabieram się do gotowania. Trzeba spróbować. Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Maja 2007 Szparagi na różne sposoby. http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=szparagi&szukaj=Szukaj Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Maja 2007 Najlepiej smakuja szparagi smazone na oleju - a dlaczego? Otoz skladniki smakowe szparagow nie rozpuszczaja sie w tluszczach, tylko w wodzie, wiec caly smak zostaje w srodku. Smazymy na malym ogniu, a potem niech odciekna z tluszczu.Jesli ktos cos zacznie wspominac o kaloriach, to niech przypomni sobie co on dodaje do tych ugotowanych szparagow pozniej. Kierujac sie ta sama zasada mozna poprobowac szparagow pieczonych w folii. Wtedy nie uzywamy tluszczu. Polecam kazdemu choc raz sprobowac podanych sposobow, nim zacznie wygotowywac je ze smaku w wodzie -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Maja 2007 Może się czepiam..ale powinieneś się Darku trzymać poprawnego nazywnictwa w każdej dziedzinie (także jeżeli chodzi o pisownię w j.niemieckim,bo przeciesz mieszkasz w tym państwie?). Pisz SPARGEL albo swojsko..SZPARAGI. No cóż..nasi rodacy potrafią "spolszczać" obce języki a więc: Luknij na swój mistejk i rimembój o nim ,tak na forewer. :grin: . Dobra....a teraz coś na ząbek :lol: Dobre są szparagi z szynką( dla mnie poezja!) 60 dag szparagów 10 dag wędzonej szynki 4 łyzki startego żółtego sera 4 jaja na twardo szklanka smietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej Szparagi ,umyć obrać ,ugotować.Z plastrów szynki wykroić niezbyt duże kwadraty. Mąkę podsmażyć na masełku,dodać 1 łyżkę smietany i ok.4-5 łyżek wody. Gotować około 1,5 min.,dodać szynkę,wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem,ułożyć szparagi,pokrojone w cząstki jajka,posolić.Wszystko zalac sosem,posypac żółtym serkiem i bułką tartą.Zapiekać około 20 min w 200 st.C. Smaczności Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Maja 2007 Haj, Malgos dzięki za zwrócenie mi uwagi. Postaram sie na drugi raz pisać w jednym języku. Można sie pomylić, bo posługuje sie dwoma językami na co dzień w pracy niemiecki a w domu z rodzina rozmawiamy i myślimy po Polsku, bo my Polacy i nie wstydzimy sie nimi być. z poważaniem Darek Cytuj Darek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Maja 2007 Hmmmm... - mam wrazenie, ze po 15min gotowania zasmazki na rozwodnionej smietanie, to nic z niej nie zostanie, poza glutem i nie bedzie jak polac tych szparagow. Nie wiem, czemu nie zagotowac tego tylko? Tak jak to sie robi z zageszczanymi sosami? Albo chwile zagotowac do zgestnienia? Pozdrawiam,-- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Maja 2007 Zrobiłem te szparagi. Jak dla nas to raz na jakiś czas można zrobić. Jak powiedziała żona, jesteśmy chyba tradycjonalistami i nowinki to tylko dla spróbowania. Może dlatego, że tu na śląsku dopiero w tym roku widziałem w marketach to warzywo. Dzięki za przepisy i rady Gosiu i Oli oraz Darku. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Maja 2007 Smoczny Smoku... :blush: Nastapił błąd i dobrze,że go wychwyciłeś.Powinno być 1,5 min a nie 15 min...niby przecinek ale jaki wazny! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Maja 2007 Najbardziej smakują mi szparagi zapiekane mojego pomysłu. Szparagi obieram, wkładam do wysmarowane margaryną naczynia żaroodpornego, zalewam kwaśna śmietaną wymieszaną z solą, pieprzem i dużą ilością koperku. Zapiekam ok. 45 minut, naczynie przykrywam folia aluminiową, matową strona do góry (przypieczone szparagi są goszkawe). PYCHA Jeszcze jedno, aby pozbyć się łykowatych części szparagów, należy szparagi po obraniu łamać , szparagi zawsze złamią się w miejscu gdzie zaczynają się łykowate. Końcówki wykorzystuję do sosów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Maja 2007 Hallo grazia, chcial bym sprobowac ten twoj przepis. Napisz prosze w jakiej temp. je zapiekasz???? Darek Cytuj Darek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Maja 2007 Cześć Darek Szparagi zapiekam w temp.ok 200 stop. C lub z termoobiegiem ok.150 stop.C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-12973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgus Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Pozdrawiam Szanowna Brac Wedzarnicza jak juz jestesmy w temacie warzywnym ,to mam takie pytanie ? czy ktos z szanownych Braci W. suszyl w suszarce do grzybow chrzan,dzisiaj wlasnie to uczynilem, pokroilem chrzan w slupki ( julien ) na sitko i susze .Podobnie zrobilem korzen pietruszki .O ile pietruszka jest OK , to z Hryniem tz chrzanem robie pierwszy raz ciekaw jestem co z tego wyniknie . Pyrsk Jorgus . [ Dodano: Wto 24 Kwi, 2012 16:28 ]Malgos Twoj przapis na szparagi jest b.d ,z tym ze ja osobiscie przepadam za szparagami z szynka gotowana lub wedzonym lososiem tz plastry lososia do tego sos Holendese.Rewelacyjne sa tez zielone szparagi grillowane jako jarzyna do drugiego dania Niestety moja klawiatura nie posiada,liter takich jak A E O Z z ogonkiem lub kropka. Pozdrawiam Jorgus . Pyrsk . . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-215007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 chrzanem robie pierwszy raz ciekaw jestem co z tego wyniknie Proszę podziel się ja każde warzywo suszyłem ale tak jak Ty chrzanu nie a jestem ciekawy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-215021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgus Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Tomaj 77 -chrzan wysechl jak pieprz ,co do zapachu to nic specjalnego za bardzo na chrzan nie pachnie nie tak intansywnie jak swiezy a w smaku bo kawalek ugryzlem ma moc i smak chrzanu,ususzylem bo mi spory kawalek zostal ,robilem ogorki kiszone z mini ogorkow mysle ze sa to mlodociane ogorasy salatkowe,to tez premiera z tym kiszeniem bo na prawdziwe mysle musimy poczekac. Pozdrawiam Jorgus Pyrsk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-215041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Jorgus, Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-215045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgus Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Gregtom te ogorasy kupuje wRewe ,Aldi ,nazywaja sie junge Gurken z ogorkami do kiszenia nie maja duzo wspolnego ale z braku ...... itd sa dosyc twarde po kiszeniu i smakuja jak normalne, ja robie jako malosolne . Pozdrawiam Jorgus Pyrsk. [ Dodano: Sro 25 Kwi, 2012 07:13 ]Tomaj 77 nastepny nastaw ogorasow zrobie z tym chrzanem suszonym zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam Jorgus . Pyrsk . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/775-schpargel-czyli-nasze-szparagi/#findComment-215144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.